StoryEditorOCM
SvijetTraži se rješenje

Turska osudila ‘nezakonite‘ ruske referendume u Ukrajini: ‘Međunarodna zajednica to neće priznati‘; Erdogan poslao poruku

22. rujna 2022. - 00:02

Turska je u srijedu osudila "nezakonite" ruske referendume o pripojenju u četirima ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom.

"Takve nezakonite gotove čine međunarodna zajednica neće priznati", ističe se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Turska nikad nije priznala rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima u prvim mjesecima latentnog sukoba što je izbio 2014. i završio se ruskom intervencijom u Ukrajini 24. veljače.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji održava veze s Kijevom i s Moskvom, pokušao je organizirati pregovore i postići primirje, ali zasad u tome nema uspjeha.

No odluka Moskve da uskoro raspiše referendume o pripojenju osvojenih područja i djelomično mobilizira pričuvnike svjedoči o zaoštravanju sukoba.

Predsjednik Erdogan je u utorak poručio svjetskim čelnicima okupljenim u UN-u u New Yorku da Moskvi i Kijevu treba pomoći kako bi "dostojanstveno" riješili krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 14:32