StoryEditor
SvijetMeđutim

Trumpov putokaz biskupima: američki predsjednik poslao poruku o dragocjenosti svakog ljudskog života

2. veljače 2020. - 17:51

Na nedavno održanom 47. američkom Hodu za život, stotine tisuća sudionika hodale su washingtonskim ulicama kako bi izrazili svoju potporu svakom začetom ljudskom životu. Hod je to koji će ući u svjetsku povijest kao prvi na kojem je sudjelovao jedan američki predsjednik i dao mu svoju javnu podršku. Predsjednik SAD-a Donald Trump obratio se sudionicima Hoda te poslao poruku o dragocjenosti svakog ljudskog života i poručio: “Borim se za vas, a mi se zajedno borimo za one koji nemaju pravo glasa.”

O ovome, naravno, niste mogli vidjeti ni pročitati gotovo ništa u tzv. mainstream medijima. Međutim, vijest je to koja uistinu označuje prekretnicu glede aktivnosti u prilog zaštite nerođenih koji su žrtve ove naše civilizacije koja se prema ljudskom životu ne odnosi kao prema daru od Boga i svetinji, već samo kao da se radi tek o hrpi stanica koje ugrožavaju nečije tobožnje pravo na izbor. Pravo na život je ispred svih drugih čovječjih prava.

“Velika mi je čast što sam prvi predsjednik koji sudjeluje na Hodu za život. Tu smo zbog jednostavna razloga – da obranimo život svakog nerođenog djeteta kojem je Bog podario život”, rekao je Trump u govoru koji je prenosila katolička televizija EWTN te dodao: “Ovo je veliki uspjeh. Mladi ljudi su srce Hoda za život i vaša će generacija učiniti Ameriku narodom za život i obitelj.”

“Svako dijete je dragocjeni dar od Boga. Svaki ljudski život, rođen i nerođen, stvoren je na sliku Božju. Veselim se svim blagoslovima koji će doći po svakom američkom djetetu”, poručio je američki predsjednik stotinama tisuća sudionika hoda u glavnom gradu Washingtonu.

Osvrnuo se i na zakonske regulative u SAD-u te rekao kako će uložiti veto na bilo koji pokušaj umanjivanja pro-life prava i religijskih sloboda. “Majke su heroji! Vaša snaga i predanost vodi naš narod. Naš je narod blagoslovljen. Naši će građani ostvariti mnoga čudesna djela”, zaključio je Donald Trump.

Mislim da ne treba posebno isticati kako je Amerika jedna od najjačih, ako ne i najjača država na svijetu, i da se ono što se tamo događa reflektira na cijeli planet. Isto tako, njihov predsjednik Donald Trump, voljeli ga ili ne, svakom svojom gestom, a osobito govorom utječe na procese u ovom našem globalnom selu premreženom internetom.

Trumpova podrška Hodu za život potaknut će sigurno pro-life pokret diljem svijeta. Bilo bi lijepo, kad bi se primjerice u Hrvatskoj, na nekom ovogodišnjem Hodu za život, pridružio i poneki hrvatski nad/biskup. Mislim da im je Trump putokaz, ako može “najmoćniji” svjetski državnik sudjelovati na Hodu za život, ne vidim razloga da se konačno neki naš biskup ne odluči na to.

Možda će ih mediji zbog toga ignorirati, možda će ih neki zbog toga pokušati i izrugati. No, treba imati petlje činiti dobro pa ma kako to ponekad izgledao Sizifov posao, jer se zna kako je pozornost javnosti više puta usmjerena na ono što se loše dogodilo zanemarujući pritom puno toga dobroga što se radi.

Takav slučaj vidjeli smo ovih dana uz propust s jednim objavljenim natječajem Sveučilišta u Splitu, koje je po svim pokazateljima u posljednje vrijeme najbolje hrvatsko sveučilište. Netko im je iz Ministarstva znanosti uputio šprancu za natječaj za Erasmus potpore studentima, gdje su među tzv. rizične skupine ubrojeni pripadnici LGBT populacije. Onome tko je natječaj objavio to je promaklo, ali je na intervenciju rektora splitskog Sveučilišta oglas povučen i objavljen bez LGBT-ovaca. To što je s njima natječaj ostao na Sveučilištu u Rijeci, to nikoga nije zanimalo. Važno je udariti na najbolje. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 22:55