StoryEditor
Svijetponosan na sebe

Trump vjeruje da bi mogao dobiti Nobela za mir: Zaustavili smo rat između Srbije i Kosova. Godinama su se ubijali, prestali su zahvaljujući nama

21. rujna 2020. - 19:24
US President Donald Trump arrives for a ”Great American Comeback” rally in Fayetteville, North Carolina, on September 19, 2020. (Photo by Brendan Smialowski/AFP)Brendan Smialowski/AFP

Nastupajući u predizbornoj kampanji u gradu Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini, američki predsjednik Donald Trump pojasnio je zbog čega će, možda, dobiti Nobelovu nagradu za mir.

Prema njegovim riječima, to bi se moglo dogoditi zbog njegova povijesnog doprinosa normalizaciji odnosa između Arapa i Izraela, ali i zbog nedavno uspješno okončanog mirovnog procesa između Srbije i Kosova.

Trump se pohvalio kako je nakon dugo godina uspio zaustaviti „masovna ubijanja koja su se već desetljećima događala na tom prostoru“, ciljajući na odnose Srba i Kosovara.

"Zaustavili smo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Dugo godina su se ubijali, a sada su, zahvaljujući nama, prestali. Rekao sam im, prijatelji pridružite nam se“, ponosno je objasnio Trump, gardom čovjeka koji ima sigurnog Nobela u vitrini i koji zaustavlja ratove jednim pozivom ili razgovorom.

Prvi čovjek SAD-a simpatizerima je istom prilikom ispričao kako je jedan dan poslije posla kazao supruzi Melaniji da upali televiziju kako bi čula vijest o njegovoj nominaciji za Nobela, no „lažljivi mediji“ su tu veliku vijest prešutjeli. Kako prvi put za mirovno posredovanje između Izraela i Arapa, tako i u slučaju druge nominacije između Srbije i Kosova.

Dobio sam nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a oni to nisu ni spomenuli, požalio se frustrirani Trump, a kad je Obama dobio Nobela, bilo je u svim vijestima.

Kao što je poznato, predstavnici Srbije i Kosova potpisali su nedavno u Bijeloj kući sporazum o poboljšanju ekonomskih odnosa, nakon godina blokada i prekida komunikacije. Rat i ubijanja na Kosovu zaustavljena su, ipak, znatno ranije, davne 1999. godine, a Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008.

Premda američki predsjednik svoj doprinos srbijansko-kosovskoj normalizaciji smatra povijesnim i epohalnim, agencija AFP nedavno je objavila analizu u kojoj se zaključuje da su svi oni bolje informirani o desetljećima dugim sukobima na Balkanu prilično skeptični prema dosezima čina iz Bijele kuće: potpisani dokument ne smatraju ni sadržajnim, ni obvezujućim.

Agencija donosi kako su ti dokumenti zapravo više pisma namjere nego ugovori, pošto nemaju nikakve čvrste mehanizme za provedbu.

Bivši srbijanski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Pavle Jevremović kazao je agenciji kako se taj sporazum ne može smatrati međunarodno obvezujućim dokumentom, te da mu svu težinu daje samo uključenost Donalda Trumpa, dok je on na predsjedničkoj funkciji.

U kojoj su mjeri Trumpov sporazum obje strane potpisnice shvatile prilično relativno, vidjelo se i po tome što su ga počeli tumačiti na posve oprečne načine već prije nego se na njemu osušila tinta.

Kosovski premijer Abdulah Hoti ublažio je i svoje obećanje da će se u ime zemlje odreći traženja članstva u međunarodnim organizacijama, dok srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, usprkos ponosu zbog poklonjene Trumpove olovke i ključeva Bijele kuće, također veoma oklijeva s decidiranim odgovorima na pitanje hoće li veleposlanstvo Srbije uskoro doista izmjestiti u Jeruzalem, kako je potpisao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 14:45