StoryEditorOCM
SvijetPROMJENIO GOVOR

Trump u prvom intervjuu nakon atentata: ‘Trebao sam biti mrtav, udarac agenata bio je toliko jak da me izuo iz cipela‘

Piše M. U.
15. srpnja 2024. - 18:33

Donald Trump dao je prvi intervju nakon atentata za američki New York Post. Kazao je da je prepravio svoj govor za prihvaćanje na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji nakon napada za koji kaže da ga je trebao ubiti.

- Nisam trebao biti ovdje, trebao sam biti mrtav - kazao je Trump.

U nedjelju je, razgovarajući s medijima, dok je putovao svojim privatnim avionom iz Bedminstera u Milwaukee bivši predsjednik SAD-a podijelio neka od svojih prvih zapažanja o trenutku kada ga je napadač upucao na njegovom predizbornom skupu u Pennsylvaniji.

Trump je nosio bijeli zavoj koji je prekrivao uho koje je bilo probijeno metkom, a otkrio je i modricu na podlaktici koju je dobio kada su ga agenti Tajne službe oborili na zemlju. 

Dodao je da su ga agenti tako jako udarili da su mu izuli cipele. Na snimkama pucnjave može se čuti kako Trump govori agentima: "Čekajte, želim uzeti svoje cipele."

Metak je bio samo na centimetar od toga da ga ubije; bivši predsjednik je malo okrenuo glavu udesno kako bi pročitao grafikon o imigraciji neposredno prije nego što je pogođen.

- Ta stvarnost tek sada dopire do mene. Rijetko skrećem pogled s publike. Da to nisam učinio u tom trenutku, pa, danas ne bismo razgovarali - rekao je Trump. 

Nakon pucnjave, odbacio je svoj izvorni govor na konvenciji koji je trebao ciljati na predsjednika Joea Bidena i politike njegove administracije u korist govora usmjerenog na pokušaj ujedinjenja nacije. Trump vidi svoj novi govor kao "priliku da se cijela zemlja, čak i cijeli svijet, ujedini". 

Trump je planirao odgoditi svoje putovanje u Milwaukee, ali rekao je u objavi na Truth Social da “ne može dopustiti da ga potencijalni atentator prisili na promjenu rasporeda ili bilo čega drugog”.

Nakon što je sutkinja Aileen Cannon u ponedjeljak ujutro odbacila Trumpov slučaj tajnih dokumenata na Floridi, bivši predsjednik je nazvao Fox News i rekao da je “oduševljen što je sutkinja imala hrabrosti i mudrosti to učiniti”. 

Ovo ima velike, velike implikacije, ne samo za ovaj slučaj, već i za druge slučajeve. Tužitelj je surađivao je sa svima kako bi me pokušao srušiti. Ovo čini konvenciju pozitivnijom, bit će ovo nevjerojatan tjedan - kazao je Trump. 

Dužnosnici su inzistirali da konvencija teće po planu i bez promjena u sigurnosnom protokolu. FBI-jev specijalni agent zadužen za slučaj, Michael Hensle, rekao je u nedjelju da nema poznatih izraženih prijetnji. 

Kazao je i da je telefonski razgovor s Bidenom nakon atentata bio “u redu” i da je predsjednik bio vrlo ljubazan. Također tvrdi da Biden razmatra mogućnost da naloži Ministarstvu pravosuđa da odustane od dvije tužbe protiv njega.

Zahvalio je Bogu što je preživio. Osumnjičeni napadač Thomas Matthew Crooks ubio je jednog sudionika skupa i ozlijedio dvoje drugih i Trump želi nazvati obitelji žrtava i posjetiti preživjele koji su hospitalizirani.

Osvrnuo se na sliku na kojoj podiže šaku dok mu krv curi niz lice.

- Obično morate umrijeti da biste imali ikoničnu sliku. Energija koja je dolazila od ljudi u tom trenutku...teško je opisati kakav je to osjećaj bio, ali znao sam da svijet gleda - kazao je i dodao da će povijest suditi o ovome. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 07:20