StoryEditorOCM
Svijetprihvatio nominaciju

Trump u prvom govoru nakon atentata najavio najveću deportaciju u povijesti Amerike. Evo što su mu okupljeni skandirali

Piše Vijesti SD
19. srpnja 2024. - 06:31
MILWAUKEE, WISCONSIN - JULY 18: Republican presidential nominee, former U.S. President Donald Trump kisses former first lady Melania Trump after officially accepting the Republican presidential nomination on stage on the fourth day of the Republican National Convention at the Fiserv Forum on July 18, 2024 in Milwaukee, Wisconsin. Delegates, politicians, and the Republican faithful are in Milwaukee for the annual convention, concluding with former President Donald Trump accepting his party‘s presidential nomination. The RNC takes place from July 15-18. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP (Photo by CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump postao je službeni kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima koji će se u SAD-u održati 5. studenog 2024. godine.

Trump je u petak u ranim jutarnjim satima na stranačkom kongresu koji se održao u američkom gradu Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin službeno prihvatio nominaciju Republikanske stranke te potom govorio o pokušaju atentata na njega koji se 13. srpnja dogodio na skupu kod grada Butlera u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Trump je na početku svog obraćanja rekao da američkoj javnosti nudi samopouzdanje, snagu i nadu. "Za četiri mjeseca, imat ćemo veličanstvenu pobjedu i počet će četiri najljepše godine u povijesti naše zemlje. Uspet ćemo se zajedno ili ćemo se raspasti. Ja se kandidiram za predsjednika cijele Amerike, a ne samo pola Amerike. U suprotnom, nema pobjede", rekao je Trump na skupu Republikanaca u Milwaukeeju, prenosi Jutarnji list.

Bivši predsjednik SAD-a rekao je da će samo jednom opisati pokušaj atentata koji je preživio jer mu je teško o njemu govoriti. Ustvrdio je da je preživio jer je pomaknuo svoju glavu. Dodao je da su agenti Tajne službe Sjedinjenih Država čudesni ljudi te da se zbog njih osjećao mirno dok su meci letjeli. "Oni su bili na opasnom teritoriju. Meci su letjeli blizu njih, a onda je sve stalo. Naš snajper iz Tajne službe oduzeo je atentatoru život jednim hicem. Ne bih trebao biti ovdje", rekao je Trump na što su okupljeni dužnosnici Republikanse stranke vikali "jesi, jesi".

Trump je rekao i da se začudio kad je vidio koliko je krvario. "Postoji interesantna statistika, kažu da su uši najkrvavije. Ako se nešto dogodi ušima, one krvare više od svih drugih dijelova tijela. To su mi rekli liječnici. Eto, naučili smo nešto", dodao je Trump, na što se auditorij u dvorani u Milwaukeeju nasmijao.

"Ovdje sam zahvaljujući dragom Bogu", ustvrdio je nakon toga Trump, a The Guardian piše da se nije držao pripremljenog govora te da je često improvizirao.

Bivši je predsjednik SAD-a u jednom trenuku poljubio kacigu vatrogasca Coreyja Comperatorea koji je poginuo na skupu na kojem se dogodio pokušaj atentata na njega.

Nakon toga, Trump je napao Demokratsku stranku i rekao da ona "pravosuđe pretvara u oružje". Dodao je da je on "branitelj demokracije" iako njegova djela govore suprotno. "Ne smijemo kriminalizirati suprotna mišljenja i demonizirati političke rasprave, a to se događa u našoj zemlji na nivou koji do sada nije viđen. Demokrati bi trebali prestati svoje političke oponenete nazivati neprijateljima demokracije. Štoviše, ja spašavam demokraciju za ljude ove zemlje", ustvrdio je Trump.

Trump je zatim trijumfalno ustvrdio da je sudski proces protiv njega koji je pokrenut zbog sumnje da je otuđio povjerljive dokumente "neustavan" te pohvalio sutkinju Aileen Cannon koja ga je odbacila. The Guardian piše da ta pravna bitka, međutim, još nije gotova.

Trump se kratko osvrnuo na svog kandidata za potpredsjednika J. D.-a Vancea te rekao da je bio odličan student na Yaleu te da je njegova supruga Usha Vance također bila odlična studentica na Yaleu te da su se njih dvoje tamo upoznali. "To su pametni ljudi", rekao je Trump.

Trump je zatim napao bivšu predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. "Luda Nancy Pelosi, cijela stvar, samo, boom, boom, boom. Moraju prestati s tim jer rasturaju ovu zemlju. Moramo raditi na tome da Amerika ponovno postane velika, a ne na pobjeđivanju ljudi. Mi smo pobijedili. Pobijedili smo ih na opozivima, pobijedili smo ih na optužnicama", rekao je Trump premda nije jasno na što je točno mislio.

Trump je potom rekao je u saveznoj državi Wisconsin u kojoj se Milwaukee nalazi potrošio 250 milijuna dolara te da se nada da će se glasači toga sjetiti u studenom. "Pokušavam kupiti vaš glas i obećavam vam da će Wisconsin ponovno biti velik", dodao je Trump, a zatim ustvrdio da se nada da će momčad američkog nogometa Green Bay Packersi, koja je iz Wisconsina, imati odličnu sezonu.

Trump je zatim ustvrdio da su Demokrati iskoristili covid-19 kako bi varali na izborima 2020. godine te da se to neće ponovno dogoditi.

Trump je rekao da je Joe Biden SAD-u nanio više štete od 10 najgorih predsjednika u povijesti Amerike. "Reći ću riječ Biden samo jednom, neću je više koristiti", dodao je Trump. The Guardian navodi da se pričalo da Trump u svome govoru neće spominjati predsjednika SAD-a te da je ovaj komentar bio malo iznenađenje.

Trump je obećao i da će sniziti cijene te da je inflacija za vrijeme Bidena bila povijesno visoka. "Republikanci imaju plan za snižavanje cijena i to vrlo, vrlo brzo snižavanje. Smanjenjem troškova energije smanjit ćemo troškove transporta, proizvodnje i svih kućanskih potrepština. Mnogo toga počinje s energijom. I zapamtite, imamo više tekućeg zlata pod nogama nego bilo koja druga zemlja", dodao je Trump.

Trump je zatim rekao da prvog dana u Bijeloj kući želi biti "diktator". Natuknuo je da želi okončati "noćnu moru na granicama" te da želi obnoviti granice SAD-a. "To ćemo napraviti prvog dana. To znači da ćemo prvog dana početi s bušenjem i da ćemo zatvoriti granice", rekao je Trump, aludirajući na to da će povećati proizvodnju nafte u Americi.

Trump je tijekom govora ustvrdio i da je stopa kriminaliteta u SAD-u porasla za vrijeme Bidenove administracije, ali The Guardian piše da je broj nasilnih zločina porastao tijekom pandemije, ali da podaci Saveznog istražnog ureda kažu da je nakon toga počeo padati. Stopa kriminaliteta je sada niža nego što je to bila prošlih nekoliko desetljeća.

Trump je na konvenciji pokazao tablicu o ilegalnim migracijama u SAD-u koja je bila na pozornici na skupu kod Butlera. Rekao je zatim da je ta tablica "jako dobra" te da mu je spasila život. Dodao je da Republikanska stranka planira najveću deportaciju u povijesti Amerike.

Trump je rekao i da je Bidenova administracija zaposlila 88 tisuća poreznika, no The Guardian piše da to nije točno.

USKORO OPŠIRNIJE...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:35