StoryEditor
Svijetstvari su spakirane

Trump seli u vilu na Floridi: hoće li mu tužitelji i susjedi ipak onemogućiti planove da tamo proglasi svoju ‘Republiku Pešćenicu‘?

Piše Davor Krile
20. siječnja 2021. - 13:28
Trump sa suprugom Melanijom i kćerkom Tiffany za jednog od ranijih boravaka na Floridi - od danas će imati puno više vremena za obiteljska okupljanjaNicholas Kamm/AFP

Trumpovi su djelatnici u srijedu ujutro počeli napuštati Bijelu kuću. Fotograf Reutersa ulovio je predsjednikova savjetnika za trgovinu Petera Navarra kako iz zdanja na Pennsylvania Avenue 1600 iznosi uokvirenu fotografiju s jednog od Trumpovih susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Fotografski objektivi su također ovjekovječili i suprugu predstojnika Trumpova ureda, Debbie Meadows, kako u prtljažnik automobila zajedno s kutijama gura i prepariranog fazana.

Evakuacijsko odredište Donalda Trumpa nakon iseljenja iz Bijele kuće njegovo je privatno odmaralište Mar-a-Lago na Floridi. Povratak u New York i u Trumpov Tower deložiranom predsjedniku je previše opasan, jer tamo na njega vrebaju ambiciozni tužitelji s davno pokrenutim istragama.

Melanija Trump je još u prosincu osobno nadzirala obnovu vile na Floridi, a Newsweek je još prošloga tjedna izvijestio kako su tamo locirani kamioni koji su vjerojatno iskrcavali privatne stvari donedavnog "prvog para“.

Donald Trump i Melanija u odmarališnom su kompleksu u Palm Beachu navodno planirali angažirati i nekoliko donedavnih djelatnika Bijele kuće, a američki su mediji spominjali, među inima, i Trumpova ambicioznog zeta Jareda Kushnera koji se sa suprugom Ivankom doselio u obližnji Miami.

Ako se projekcije obistine, Mar-a-Lago Trump vjerojatno planira pretvoriti u bunker za pregrupiranje i svojevrsni neformalni stožer za svoj trijumfalni politički povratak, kad za to sazru uvjeti. U Mar-a-Lago planira se navodno preseliti i Trumpov sin Donald Trump Junior sa svojom djevojkom Kimberly Guilfoyle, pa cinici tvrde da nije nerealno da Trump uskoro na Floridi proglasi svoju  verziju Republike Pešćenice.

Problem je, međutim, što je Mar-a-Lago zakonski registriran kao klub za ugošćavanje svojih članova iz jet-seta, a mnogi od potencijalnih susjeda Trumpa i njegovu obitelj ne žele ni blizu svojega dnevnog boravka.

Posljednje četiri godine brojni su se Trumpovi susjedi iz Palm Beacha često i neuspješno žalili na zastoje u prometu i blokirane ulice zbog predsjednikovih čestih dolazaka u njegov privatni klub.

image
Slijetanje na Floridu u prosincu prošle godine
Joe Raedle/AFPNeki među utjecajnijima su već poduzeli i aktivne korake da se toga liše u budućnosti: odvjetnik iz West Palm Beacha, ogorčeni nesimpatizer kontroverznog para, poslao je pismo gradskoj upravi s iscrpnom pravnom elaboracijom zašto Trumpovi ne smiju živjeti u Mar-a-Lagu , izvijestio je nedavno Newsweek. Prema njihovim tvrdnjama, Trump je izgubio zakonsko pravo na puno radno vrijeme i svaki dulji boravak u Mar-a-Lagu zbog ugovora koji je potpisao još početkom 1990-ih.

Kako je Mar-a-Lago tad odlučio komercijalizirati, Trump je ovjerio dokument po kojemu je članovima kluba, pa i njemu samome, zabranjeno provoditi u resortu dulje od sedam dana uzastupno i više od ukupno 21 dan u godini. Prije potpisivanja sporazuma s gradom, Trumpov odvjetnik na javnom je sastanku uvjeravao gradsko vijeće kako njegov klijent nikad neće živjeti u Mar-a-Lagu.

New York Times je nedavno izvijestio kako je Melanija Trump započela tražiti kuće za kupnju na Floridi. Bivša prva dama navodno je pikirala nekoliko njih u Jupiteru, najsjevernijem gradu okruga Palm Beach, gdje je i njezin posinak Donald Trump Junior s djevojkom također tražio dom. Dodatna prednost Jupitera je što se tamo nalazi još jedno obiteljsko golf igralište, Trump National Golf Club Jupiter.

Mediji špekuliraju da je Melanijina potraga za kućom možda potaknuta upravo prijavama susjeda u Mar-a-Lagu i zakonskom nemogućnošću da se ona i suprug tamo trajnije nastane. Njujorški list prenosi i glasine da Melanija Trump svih zadnjih godina ionako živi odvojeno od supruga, pa možda traži tek lokaciju na kojoj će separirano od Donalda nastaviti živjeti s 14-godišnjim sinom Barronom i roditeljima, slovenskim imigrantima iz Sevnice.

Treći mogući razlog Melanijine potrage za novom nekretninom prilično je prozaičan i naprosto leži u bogataškom komodu i životnim navikama Trumpovih. Ukupna površina Bijele kuće bila je 55.000 četvornih metara, dok je njihova ranija adresa, penthouse u Trump Toweru na Manhattanu, bio nešto malo manje prostran, s oko 11.000 kvadrata.

Trumpovi su navodno prilično ljuti zbog neplaniranog sužavanja svojega životnog prostora: u 3000 kvadrata vile u Mar-a-Lagu ne mogu se valjano razmaknuti ni kreveti, a kamoli sobe supružnika na dovoljno razumnu distancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 08:14