StoryEditor
Svijetleksikon s podacima

Trebamo li strahovati od općeg rata? Što će se dogoditi ako Rusija napadne Ukrajinu?Ovo su odgovori na najvažnija pitanja oko rusko-ukrajinske krize

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 09:36

Strahujući od moguće kopnene invazije Rusije, države članice NATO-a stajale su iza Ukrajine u koju šalju dodatne vojnike i vojnu opremu, javlja Al Jazeera. 

Isti medij napravio je i vodič kroz ovu krizu koji odgovara na sva najvažnija pitanja. 

Zašto je došlo do sukoba?

Ukrajina, koja je stoljećima bila dio Ruskog Carstva prije nego što je postala sovjetska republika, stekla je neovisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Odbacila je svoje rusko naslijeđe i počela se približavati Zapadu.

Odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji se okrenuo Moskvi, da odbije sporazum s Europskom unijom zbog bližih odnosa s Rusijom, dovela je 2014. godine do masovnih prosvjeda u kojima je svrgnut. Rusija je odgovorila aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima i podrškom separatistima koji su pokrenuli pobunu u istočnoj Ukrajini. 

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da je pobunjenicima poslala vojsku i oružje, što Moskva opovrgava, navodeći da su Rusi koji su se pridružili separatistima dobrovoljci. Prema Kijevu, više od 14.000 ljudi poginulo je u borbama koje su uništile Donbas, industrijsko središte Ukrajine.

Moskva je oštro kritizirala Sjedinjene Države i članice NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini i održavanja vojnih vježbi sa svojim snagama, tvrdeći da potiče Ukrajince da silom pokušaju vratiti snage pod kontrolu separatista.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta rekao da su ambicije Ukrajine za ulazak u NATO crvena crta, te je izrazio zabrinutost zbog planova nekih članica Saveza da uspostave centre za vojnu obuku u Ukrajini. To bi, kako je rekao, NATO-u dalo priliku da se vojno pridruži Ukrajini čak i ako ona ne uđe u NATO.

Što Rusija želi?

Više se radi o tome što Rusija ne želi. Ne želi ulazak Ukrajine u NATO, a to je navela i na popisu zahtjeva koje je u prosincu predala Sjedinjenim Državama. Također, traži da se obustave sve vojne vježbe NATO snaga u blizini granice s Rusijom.

Moskva još uvijek čeka odgovor, ali veliki dio njezinih ultimatuma Zapad je već odbio. Rusija također želi da se NATO povuče iz istočne Europe. Putin je ranije rekao da će Rusija tražiti jamstva "da bi se isključilo širenje NATO-a na istok i raspoređivanje vojne opreme koja nam prijeti u blizini našeg teritorija". Ruski predsjednik ponudio je Zapadu priliku da razgovara o problemima, dodajući da Moskva želi ne samo riječi, već i "pravna jamstva". Za ulazak Ukrajine u NATO potrebna je jednoglasna suglasnost svih 30 članica.

Hoće li Ukrajina ući u NATO?

Ukrajina nije članica NATO-a, ali želi biti i smatra se partnerom Saveza. 

Prije nego što razmotri njezin prijam, NATO od Kijeva traži da iskorijene probleme poput korupcije. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u prosincu je odbio zahtjev Rusije da povuče svoju obvezu Ukrajini iz 2008. godini prema kojoj bi ta zemlja jednog dana postala članica pakta. Stoltenberg kaže da kada dođe vrijeme da se razgovara o toj temi, Rusija neće imati pravo spriječiti ulazak Ukrajine u NATO.

Analitičari pak kažu kako je NATO predvođen SAD-om odlučan proširiti vojni utjecaj u regiji i dodatno ugroziti odnose s Moskvom. Dok je američki državni tajnik Antony Blinken izrazio potporu članstvu Ukrajine, predsjednik Joe Biden je oprezniji po tom pitanju.

Hoće li biti općeg rata?

Zapad optužuje Rusiju, koja je okupila oko 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, da priprema teren za invaziju na svog susjeda. 

Biden poziva na "potpuno jednoglasnost" o tome kako se nositi s Rusijom. Pentagon je stavio 8.500 američkih vojnika u pripravnost u istočnoj Europi, a NATO je rekao da šalje brodove i borbene zrakoplove kako bi ojačao obranu regije. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da te akcije samo dolijevaju ulje na vatru.

Rusija poriče planiranje napada na Ukrajinu i optužuje Zapad da pogoršava situaciju. Neizvjesno je hoće li izbiti rat između dviju zemalja, ali neki analitičari kažu da bi se Rusija mogla krenuti na Ukrajinu u pokušaju da dođe do brze pobjede i ojača svoju pregovaračku poziciju u budućim pregovorima o proširenju NATO-a, kao i svoju sferu utjecaja.

Što će se dogoditi ako Rusija napadne Ukrajinu?

Zapadne zemlje podržavaju Ukrajinu, ali neki su odgovori odlučniji od drugih. SAD i Velika Britanija joj daju oružje, dok joj Njemačka planira poslati poljsku bolnicu sljedećeg mjeseca, ali ne i vojnu opremu.

Mnogo je priča o sankcijama koje bi kaznile Rusiju. Javno, Sjedinjene Države i europski saveznici obećali su da će zadati financijski udarac Rusiji kao nikada prije ako Putin pokrene vojsku protiv Ukrajine. Dali su malo detalja, navodeći da je ruskog predsjednika najbolje držati u neizvjesnosti. Izbacivanje Rusije iz financijskog sustava SWIFT, koji prenosi novac iz banke u banku diljem svijeta, jedan je od najjačih poteza koji se može povući, a koji bi odmah, ali i dugoročno, oštetio rusko gospodarstvo.

To bi Rusiju odsjeklo od većine međunarodnih financijskih transakcija, uključujući profit od nafte i plina, koji čini oko 40 posto zarade zemlje. Sjedinjene Države imaju još jedno snažno oružje protiv Putina ako napadne Ukrajinu - blokadu ruskog pristupa američkom dolaru. Dolar i dalje dominira financijskim transakcijama diljem svijeta, s tisućama milijardi koji kruže na dnevnoj bazi.

Konačno, Sjedinjene Države razmišljaju o uvođenju kontrole izvoza, uz moguće odsječenje Rusije od visoke tehnologije, koja se, između ostalog, koristi za letove borbenih i putničkih zrakoplova, kao i za pametne telefone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 02:12