StoryEditor
Svijetljepote kapitalizma

Trebala se vratiti na posao 12 dana nakon poroda svoje prerano rođene kćeri koja je ostala na intenzivnoj. Snimala se dok je uplakana radila: ‘Ovo je Amerika‘

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 13:51

Nova majka je detaljno opisala srceparajuću stvarnost roditeljstva u SAD-u nakon što je otkrila da se morala vratiti na posao 12 dana nakon rođenja prerano rođene bebe kako bi mogla uštedjeti svoj porodiljni dopust da bi ga mogla iskoristiti kada njena kćer Eden izađe iz bolnice. Uplakana medicinska sestra Rebecca Shumard je u videu opisala tešku situaciju s kojom se morala suočiti zbog male količine obiteljskog dopusta za nove roditelje koja je tamo propisana.

“Morate se vratiti na posao 12 dana nakon prijevremeno rođene bebe u 27. tjednu, tako da kad ona bude otpuštena s jedinice intenzivne njege novorođenčadi, možete s njom provesti ono malo porodiljnog dopusta koji imate”, napisala je Shumard.

26-godišnjakinja je također otkrila da je pokušavala ispumpati majčino mlijeko na poslu svaka tri sata, ali se mučila zbog nedostatka osoblja njezinog poslodavca. Shumard je zatim pitala druge roditelje prijevremeno rođenih beba za savjet, a novopečena majka se zapitala “kako si itko može priuštiti da ostane kod kuće za vrijeme boravka djeteta na intenzivnoj"? Majka je također priznala krivnju koju ona i drugi roditelji osjećaju zbog toga što moraju raditi umjesto da budu sa svojim novorođenčadima. "Ovaj. Je. Amerika”, zaključila je novopečena majka.

U SAD-u, ženama je dopušteno do 12 tjedana neplaćenog dopusta godišnje ako rade za tvrtku s 50 ili više zaposlenih, kako je navedeno u Zakonu o obiteljskom i medicinskom dopustu iz 1993. Međutim, za razliku od većine zemalja, obiteljski dopust nije federalno propisan i obično dopušta samo šest do osam tjedana.

U naknadnom videu, Shumard je priznala da vrijeme dopusta za nove majke, za koje je rekla da "nije dovoljno", također ovisi o tome jesu li imale vaginalni porod ili carski rez, te da ono obično nije plaćeno. 

Kao odgovor na njezin prvi video, koji je pregledan više od 2,8 milijuna puta, brojni gledatelji iznijeli su vlastita iskustva borbe s malom količinom obiteljskog dopusta u SAD-u. “Suosjećam s tobom. Prošla sam isto prije 18 godina, ništa se nije promijenilo. Vratila sam se na posao 10 dana nakon carskog reza. Nije pošteno!" jedna osoba je napisala, dok je druga rekla: “Morala sam se vratiti na posao 14 dana nakon što sam dobila kćer u 28 tjednu trudnoće. Bila je na intenzivnoj 59 dana. Proći će, ali ja poznajem ovu bol. Ostani jaka." Drugi su izrazili užas nad situacijom, a netko je napisao: “Tako mi je žao. Zdravstvena skrb i porodiljni dopust u SAD-u su podli i neljudski. Žao mi je."

Osim poruka podrške, viralni video mnoge je potaknuo da pošalju novac za pomoć Shumard, na čemu je izrazila zahvalnost u svom naknadnom videu. U drugom video snimku, Shumard je otkrila da joj je sva pomoć koju je primila omogućila da uzme slobodno vrijeme koje će provesti sa svojom kćeri u bolnici bez brige o računima.

“TikTok, zbog tebe neću biti prisiljena birati između toga da budem sa svojom kćeri na intenzivnoj ili da plaćam račune”, napisala je snimku na kojoj ljulja novorođenče. “Vječno sam zahvalna.”

Prema Shumard, koja je nastavila obavještavati svoje sljedbenike o napretku svoje kćeri, nakon 72 dana u bolnici, Eden je konačno dopušteno da se vrati kući.

Dok je razgovarala s Yahooom, novopečena majka je otkrila da se njezino iskustvo uvelike razlikovalo od onoga što je očekivala od porodiljnog dopusta, a objasnila je: “Ovo je vrijeme koje treba provesti sa svojom bebom, i očito će biti doba učenja. S njima provedete tih kratkih šest tjedana, ako je to ono što dobijete, i za to vrijeme kreirate raspored koji odgovara bebi i koji se mijenja svaki dan, svaki sat.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 03:02