StoryEditor
Svijetvjerske kontroverze

Treba li Bidenu uskratiti Svetu pričest? Tradicionalni katolici u SAD-u su zabrinuti zbog njegove potpore slobodi pobačaja i gay brakovima. No, priča ima i drugu stranu

Piše Tihomir Rajčić
24. travnja 2021. - 09:31
Bidenov uspon u Bijelu kuću pokazao se važnim korakom društvenog i političkog prihvaćanja i napretka katoličanstva u AmericiAFP

Tradicionalni američki katolici, koji crkvenu doktrinu shvaćaju vrlo ozbiljno, zabrinuti su jer predsjednik Joe Biden svojim ponašanjem potiče "kavanski katolicizam". Naime, predsjednikova potpora potpunoj slobodi pobačaja, koji bi Amerikankama, s obrazloženjem da se tako brine za njihovo "reproduktivno zdravlje", plaćala federalna vlada, ozbiljno je kršenje crkvenog učenja. Isto kao i Bidenova otvorena potpora istospolnim brakovima. Takvi "prijestupi" mogli bi postati opasan primjer jer bi mnogi katolici, po uzoru na predsjednika Bidena, mogli vjeru početi uzimati neozbiljno. Mogli bi prihvaćati samo "pomodne" i "naprednjačke" dijelove crkvene doktrine, a odbacivati njezine "staromodne" dogme.

Ovako je novi broj tjednika Time ukratko opisao vjerske kontroverze oko američkog predsjednika Joea Bidena.

Pogibija žene i kćeri

Iako je Američka biskupska konferencija od prosinca 2020. više puta raspravljala o tome treba li Bidena kazniti uskraćivanjem sakramenta Svete pričesti, o tome nije postignut jedinstven stav. To možda i nije čudno jer je Joe Biden vrlo temeljito odgojen katolik.

Rodio se 1942. u obitelji irsko-francusko-engleskog podrijetla. Njegov rodni grad Scranton u saveznoj državi Pennsylvaniji bio je tada dom doseljenih Iraca, Talijana i Poljaka s većim brojem katoličkih crkava. U takvom ozračju katolička vjera bila je sastavni dio Bidenova odrastanja. To ozračje najbolje opisuje tradicija majčina dijela njegove obitelji koja će mnogim Hrvatima izgledati poznato. Ta je tradicija propisivala obveznu nedjeljnu misu, a onda zajedničko blagovanje šire obitelji, nakon čega bi se muškarci okupili i diskutirali o politici i sportu.

Slijedeći ovaj katolički odgoj, Joe Biden je, kada se kao mladić zagledao u prvu ljubav svog života Neiliju Hunter, njezina oca, koji je bio protestant, uspio privoljeti da dopusti vjenčanje svoje kćeri u katoličkoj crkvi. Kada su mu supruga Neilia i njihova malena kći Naomi 1972. poginule u prometnoj nesreći, Joe je osigurao njihov pokop i misu zadušnicu u katoličkoj crkvi svete Marije Magdalene. Danas obje počivaju na groblju katoličke crkve svetog Josipa u gradu Wilmingtonu.

I brak s drugom ljubavi svoga života, Jill Jacobs, Biden je sklopio pred katoličkim svećenikom iako je ona bila iz agnostičke obitelji koja je nominalno prakticirala protestantizam.

Ipak, u ozračju političke pragme i političke evolucije američkog društva, a posebno evolucije Demokratske stranke, Joe Biden morao je u stranu maknuti dio svojih katoličkih moralnih uvjerenja.

Napredak katoličanstva

Naime, Biden je, kao i mnogi drugi utjecajni katolici u Demokratskoj stranci, s vremenom morao uskladiti svoja osobna uvjerenja s "naprednjačkim" stajalištima svoje stranke. Najpoznatiji primjer takvog usklađivanja bio je guverner savezne države New York Mario Cuomo koji je još 1984. ustvrdio da on kao katolik privatno odbija pobačaj, ali da kao javni dužnosnik mora podupirati to zakonom zajamčeno pravo američkih žena. To stajalište usvojio je i Biden, koji je tvrdio kako, usprkos prihvaćanju legalnosti pobačaja, ostaje zagovaratelj katoličke vjere. Daljnja Bidenova ideološka evolucija pokazala se neizbježnom jer ni jedan visoko rangirani dužnosnik Demokratske stranke nije mogao zaostajati u "naprednjaštvu" pa je u svibnju 2012., kao potpredsjednik, "prigrlio" gay brakove. Zato ne čudi što je Američka biskupska konferencija raspravljala o tome kako postupati prema predsjedniku Bidenu i njegovu očitom odstupanju od katoličkog učenja.

Na svojim sastancima "na daljinu" u prosincu 2020. i u siječnju 2021. posebna radna skupina Američke biskupske konferencije raspravljala je o tome treba li predsjedniku Bidenu, zbog njegove potpore slobodi pobačaja, uskratiti Svetu pričest.

image
SHUTTERSTOCK

No, vrlo brzo se pokazalo kako u realnosti Amerike ova priča ima i svoju drugu stranu. Bidenov uspon u Bijelu kuću pokazao se važnim korakom društvenog i političkog prihvaćanja i napretka katoličanstva u Americi. U tom je smislu vrlo važno što Biden u ovom trenutku predsjeda zemljom čijih šest od devet sudaca Vrhovnog suda ispovijeda katoličku vjeru, isto kao i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, te najmanje osam ministara. Da stvar bude zanimljivija, katolici čine politički vrlo aktivnu petinu američkog biračkog tijela što, s obzirom na opadanje izlaznosti američkih birača, u budućnosti može imati veliku političku važnost. Zbog ovakve situacije među katoličkim crkvenim dužnosnicima u Americi postoji jaka struja koja smatra kako prema Bidenu treba postupati diplomatski.

Socijalni elementi

Najvažniji pobornik ovakvog postupanja je nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Joseph Cupich, koji je po djedu i baki podrijetlom iz Hrvatske. Prema njegovu mišljenju, koje ima veliku težinu jer ga se smatra povjerljivim čovjekom pape Franje, crkveno kažnjavanje predsjednika Bidena produbilo bi podjele unutar katoličke zajednice, ali i u američkom društvu općenito.

Na tragu ovakve diplomatske logike, papa Franjo je Bidenu, nakon njegove izborne pobjede, poslao potpisan primjerak svoje knjige "Odvažimo se sanjati - Put prema boljoj budućnosti", što su politički promatrači odmah protumačili kao potporu diplomatskoj taktici kardinala Cupicha.

Cilj takve politike je, smatra Time, u američku politiku unijeti što više katoličkih vrijednosti, s time da vrh Katoličke crkve u Americi procjenjuje da nije realno očekivati da će Biden odustati od svoje potpore pobačaju i istospolnim brakovima. Da je tome tako svjedoči izjava jednog člana radne skupine Američke biskupske konferencije koji je nedavno izjavio:

"Vidim da Bidena srce vodi putem socijalnog učenja Katoličke crkve", iza čega svakako treba vidjeti stav Demokratske stranke kako treba "olabaviti" američki kapitalizam i u njega uvesti socijalne elemente, do sada tipične za Europu. Dakle, umjesto inzistiranja na problemima, vrh crkve u Bidenovu djelovanju nastoji pronaći i pozitivne elemente. U tom pozitivnom svjetlu vidi se i Bidenova otvorenija imigracijska politika.

'Održava me ufanje'

U ovakvoj situaciji i Biden odnosima s vrhom Katoličke crkve u Americi prilazi vrlo diplomatično. "Ufanje me održava na životu i vjerujem da to ufanje može održati i osnažiti Ameriku", rekao je svojim biračima nakon izborne pobjede. Stoga je malo izvjesno da će u Američkoj biskupskoj konferenciji prevladati konzervativna struja koja će predsjednika kazniti uskraćivanjem sakramenta Svete pričesti.

NESUĐENI SVEĆENIK: Put mu je ‘odredio‘ John F. Kennedy

 

Pod utjecajem strogoga katoličkog odgoja svoje majke Jean, mladi Joe Biden jedno se vrijeme bavio mišlju da postane svećenik. No, kada je u 18. godini vidio kako je John F. Kennedy postao prvi katolik na čelu Amerike, Joe se, kao i mnogi katolici tada, okrenuo politici i javnom djelovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 07:21