StoryEditorOCM
Svijetpogledajte

Totalni raskol u Izraelu! TV intervju glasnogovornika vojske zaprepastio naciju i politički vrh: ‘To je obična obmana‘

Piše Tea Trubić/JL
22. lipnja 2024. - 18:25

- Ideja da ćemo ikada uspjeti totalno uništiti Hamas je najobičnije sredstvo za obmanu šire javnosti - izjavio je glasnogovornik izraelske vojske, Daniel Hagari, tijekom ovotjednog gostovanja na izraelskoj javnoj televiziji, čime je još jednom raskrinkan šum u komunikaciji IDF-a i izraelskog vojnog vrha, prenosi WSJ.

Hagarijeva izjava direktno odstupa od stava kojeg je premijer Benjamin Netanyahu od samog početka rata u Gazi, 7. listopada, izričito navodi kao glavni cilj brutalnih vojnih operacija u Gazi pri kojima je do sada stradalo najmanje 37.000 tamošnjih Palestinaca.

Scenarij u kojem teroristička skupina nije u istrebljena iz neposredne blizine Države Izrael, premijer, ali i njegovi trenutno najbliži saveznici, radikali Itamar Ben-Gvir te Bezalel Smotrich, smatraju neprihvatljivim preduvjetom završetka ovog osmomjesečnog krvavog sukoba.

U pokušaju da amortizira PR štetu nastalu Hagarijevim gostovanjem na izraelskoj televiziji, ured premijera izdao je službeno priopćenje u kojem je objasnio kako "ne postoji nikakav problem između IDF-a i vojnog vrha".

- Na samome početku rata, pojam "totalno uništenje Hamasa" bilo je definirano kao onesposobljavanje njihovih vojnih i upravljačkih kapaciteta, a IDF ostaje predan ostvarenju tog cilja - stoji, a prenosi WSJ.

Podsjetimo, još ovoga tjedna su snage IDF-a na vlastitu ruku najavile "taktičke pauze" u operacijama u Rafahu, kako bi humanitarnim koridorima koji tamošnjim civilima nose pomoć osigurala 11 sati sigurnosti. Čuvši najavu, premijer je izjavio kako potez smatra "neprihvatljivim" te je naredio nastavak operacija u Rafahu po prvotnom planu, piše Jutarnji.hr.

- Izrael je država s vojskom, a ne vojska s državom - oštro je "podsjetio" snage IDF-a.

Hagari, pak, tvrdi kako vojno vodstvo glatko odbija razmotriti bilo kakav prijedlog koji bi osmislio poslijeratno funkcioniranje Gaze, zbog čega im niti jedan od prijedloga primirja u samoj suštini nije prihvatljiv. To nas dovodi do zaključka kako se izraelski vodeći čelnici trenutno dijele na najmanje dva tima; pragmatike, koji su fokusirani na spašavanje preživjelih izraelskih taoca, ali su otvoreni za raspravu o primirju i reorganizaciji Gaze pod uvjetom da se vodi računa o budućoj sigurnosti izraelskih državljana, te jastrebe koji žele da rat potraje beskonačno dugo, neovisno o ljudskim žrtvama, međunarodnoj izolaciji u kojoj se Izrael našao kao posljedica operacija u Gazi te sve snažnijem pritisku naroda da se pristane na određene ustupke.

Treba napomenuti da se raskol između snaga IDF-a i vojnog vrha Države Izrael raskrinkava u trenutku kada Netanyahuova vlada priprema teren za ofenzivu na Libanon, čime bi se našli u ratu na dvije fronte.

Istovremeno, Bidenova Bijela kuća vrši sve snažniji diplomatski pritisak na Tel Aviv da prihvati njihov prijedlog primirja, koji je izraelska vlada smatra suviše velikodušnim prijedlogom po Hamas.

Netanyahu već mjesecima tvrdi kako je vojna operacija u Rafahu, koju su svojedobno kritizirali, ali baš svi izraelski saveznici, ključna za njegovu viziju postizanja totalne pobjede protiv terorističke organizacije. Međutim, snage IDF-a dale su naslutiti kako je tamošnja operacija pri kraju, jer su dvije od ukupno četiri bojne Hamasa uspješno demontirane.

Israel Ziv, umirovljeni izraelski general koji je u IDF-u služio u čak nekoliko ratova, za WSJ je izjavio kako su napetosti između vojske i državnog vrha na rekordnoj razini.

- IDF smatra da smo iscrpili samu svrhu ovog rata. Postigli smo maksimalni taktički vrhunac u okvirima koje je realno očekivati u datim okolnostima. Po njima je posao završen - objašnjava WSJ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 19:06