StoryEditorOCM
SvijetUŽAS U NJEMAČKOJ

‘Točno je znao što radi. Ubo je žrtve u vrat...‘: strašni detalji pokolja na festivalu, specijalci u potjeri za ubojicom

Piše T.L./Hina
24. kolovoza 2024. - 09:40

Sinoć je, nešto prije 22 sata, u gradu Solingenu na zapadu Njemačke, došlo do napada nožem u kojem je ubijeno troje ljudi, a ozlijeđeno ih je osam. Napadač je nožem ubio troje ljudi - dva muškarca i ženu, a zatim pobjegao.

Dvoje ubijenih je navodno iz Solingena, a jedna je osoba bila iz Düsseldorfa. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije rekao je da je napadač uspio pobjeći usred meteža i panike koja se prvotno proširila nakon zločina,  prenosi Jutarnji.

Napad se dogodio na festivalu povodom 650. obljetnice grada. Prostor je nakon napada ograđen, a policija moli građane da ne prilaze.

Solinger Tageblatt javlja da je ozlijeđeno osam osoba, od kojih pet teže. Prve su informacije bile da su ozlijeđene četiri osobe.

U tijeku je ispitivanje žrtava i svjedoka. Prema nekim izjavama svjedoka koje su u medije procurile još sinoć, napadač je bio ‘arapskog izgleda‘, no policija još nije objavila osobni opis napadača te potraga za njim još uvijek traje.

Njemački RTL javlja da je napadač ciljao svoje žrtve.

- Točno je znao što radi. Ubo je žrtve u vrat, rekli su izvori za RTL.

Prema informacijama policije, svjedoci koji su bili u neposrednoj blizini događaja su u šoku. Glasnogovornik Alexander Kresta rekao je:

- Trenutno se profesionalno brinemo o njima i naravno slušamo ih kako bismo dobili preciznije informacije.

Policija je pokrenula veliku potjeru. Specijalci s 40 vozila sinoć su okupirali grad, a u zraku su bili helikopteri. Ulična raskrižja su zatvorena, a stanovnici su zamoljeni da ostanu u svojim domovima i izbjegavaju centar grada.

Policija za pomoć moli i građane koji imaju fotografije, video snimke ili druge podatke o počinitelju.

Napad se dogodio na Fronhofu, sajmenom trgu gdje su nastupali glazbeni bendovi.

Vlada želi postrožiti pravila o nošenju noževa u javnosti ograničavanjem maksimalne dozvoljene dužine oštrice.

U lipnju je na smrt izboden 29-godišnji policajac u Mannheimu na skupu desnice, a ubio ga je 25-godišnji Afganistanac koji od 2014. živi u Njemačkoj.

U siječnju 2023. dvije osobe su ubijene, a pet ozlijeđeno, u napadu nožem u vlaku između Kiela i Hamburga, na sjeveru Njemačke, koji je počinio Sirijac.

U napadu nožem 2021. u Intercity vlaku koji je prometovao između Regensburga i Nürnberga 27-godišnji muškarac arapskog podrijetla nožem je izbo više putnika.

Solingen se nalazi u saveznoj njemačkoj državi Sjeverna Rajna-Westphalia. Radi se o najnapučenijoj državi na granici s Nizozemskom.

Vlasti su nakon napada otkazale sva događanja.

Ministar unutarnjih poslova te države Herbert Reul posjetio je mjesto događaja i rekao novinarima da je to bio ciljani napad na ljudske živote, ali nije htio nagađati o motivu napada, prenosi Jutarnji.

image
Ina Fassbender/Afp
image
Ina Fassbender/Afp
image
Ina Fassbender/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 05:54