StoryEditorOCM
Svijetagora

To što zovu ‘novo normalno‘ zapravo je uvod u globalnu medicinsku diktaturu

6. rujna 2021. - 12:00

Odmah na početku se ograđujem. Priča o vakserima i antivakserima ne zanima me. Ne znam liječiti, nisam liječnik i ne želim bilo kome sugerirati da se cijepi protiv korone ili da se ne cijepi. Ljudi imaju svoje obiteljske liječnike i svoju savjest.

Mene ovdje zanimaju ekonomski i politički aspekti korona-krize. Sve ove informacije javno su dostupne.

U zdravstvenom sektoru većina studija, istraživanja i ispitivanja financira se iz privatnog sektora, tj. farmaceutske industrije. U Italiji, Francuskoj, Španjolskoj... za 2019. broj neovisnih kliničkih studija iznosio je dvadesetak posto. Mislim da drugačije nije ni u Hrvatskoj. Oskudno i nedovoljno javno financiranje rezultira time da akademski istraživači i znanstvenici koji si mogu priuštiti rad bez zainteresirane potpore farmaceutskih tvrtki čine malu manjinu unutar znanstvene zajednice.

I Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) dominira privatni novac. Ona je krovno tijelo Ujedinjenih naroda, koje kroji globalne zdravstvene politike.

Privatne milijarde

Iako formalno SZO financiraju 194 zemlje članice UN-a s fiksnim doprinosima na temelju BDP-a, ipak najveći dio prihoda čine donacije privatnih subjekata, farmaceutske tvrtke i zaklade. Konkretno, proračun SZO-a je 5,6 milijardi dolara, od čega 4,6 milijardi dolara doniraju privatne tvrtke i zaklade. Logično je pitanje: je li Svjetska zdravstvena organizacija jamac javnih ili privatnih interesa multinacionalki koje ju najvećim dijelom financiraju? Osim toga, više od 4,3 milijarde dolara namijenjeno je za posebne projekte o kojima odlučuju privatni donatori. Koja je narav tih projekata (eksperimenata) po cijelom svijetu, najviše među sirotinjom, samo Bog zna. Stoga je očito da farmaceutske tvrtke kao što su Sanofi Pasteur, najveća tvrtka na svijetu posvećena cjepivima, i GlaxoSmithKline, koje se pojavljuju na popisu glavnih privatnih donatora SZO-a, kroje i

(globalne) zdravstvene politike. Što se pak tiče zaklada, najveći je donator SZO-a "medicinski stručnjak" Bill Gates. Jedan zanimljiv podatak: i prije pojave koronavirusa zaklada "Bill & Melinda Gates" financirala je i GAVI Alliance, svjetsko tijelo osnovano 2000. godine s ciljem širenja "imuniteta za sve" preko cjepiva.

Ništa drugačije nije ni s Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Za 2021. godišnji proračun EMA-e iznosi 385,9 milijuna eura: 14 posto sredstava dolazi iz Europske unije, dok ostatak, 86 posto ekonomskih resursa na raspolaganju EMA-i (oko 330 milijuna), proizlazi iz poreza i pristojbi (provizija) koje plaćaju iste farmaceutske tvrtke koje žele staviti lijek na tržište. Očigledan je sukob interesa koji stvara ovaj mehanizam financiranja, s obzirom na to da se "kontrolirajući" subjekt (EMA) izravno financira od "kontroliranog" subjekta (farmaceutska tvrtka), pa samo slijepac ne vidi kako je ovaj kriterij ekonomske ovisnosti najbolji alat koji farmaceutska industrija može koristiti za provođenje svojeg utjecaja nad odlukama EMA-e. Taj sukob interesa zasigurno narušava neovisnost i nepristranost tijela koje se bavi praćenjem i odobravanjem lijekova u državama članicama Unije. Zašto bi, onda, građani trebali vjerovati deklaraciji o pandemiji i zdravstvenim smjernicama o cjepivima koje je poduzeo i nametnuo SZO? Zašto se treba pouzdati u procjene i odluke tijela poput EMA-e u pogledu sigurnosti i djelotvornosti cjepiva? Napominjem, ovdje ne ulazim u pitanja medicine, mene ovdje zanimaju političko-ekonomski aspekti korona-krize. A oni su očiti.

Prisilna zatvaranja

Prvo ekonomski. Dok se borimo protiv pandemije, zbog prisilnih zatvaranja i karantena, i tako uzdrman srednji sloj na zapadu tone u siromaštvo, mala i srednja poduzeća jedva preživljavaju ili doslovno propadaju, novac se štanca, prijeti inflacija, cijene rastu, države tonu u dužničko ropstvo.... Jedini su dobitnici korona-krize, i to s jednim od najvećih prihoda u povijesti, dvije grupe: farmaceutska industrija i informatički divovi poput onog Bila Gatesa i drugih monopolista (GAFAM). Sada luzerima korona-krize još više mogu prodati i antidepresive, bili oni cijepljeni ili ne, a informatički divovi mogu trljati ruke jer se život preselio u virtualni prostor, pa još prodaju državama algoritme za kontrolu neposlušnog stanovništva koje se ne drži "epidemioloških pravila".

Drugo politički. Sve su diktature u povijesti bile ideološko-religijske, no dolazi vrijeme medicinske diktature gdje, ako ne prihvatite određeno ponašanje ili cjepivo, nema COVID dopusnice, vi ste isključeni iz društva, čisti medicinski aparthejd. Sve vrijednosti zapisane u ustave zemalja demokratskog svijeta preko noći su srušene. U ime "brige" za vaše zdravlje. Sve diktature skrivale su se iza brige za "malog čovjeka" i hranile su ljude paranojom.

Projekt medicinske diktature započeo je odavno. Henry Gadsden bio je izvršni direktor farmaceutskog diva Merck & Company između 1965. i 1975. godine. Tada je otvoreno izjavio za časopis Fortune da želi da uzimanje lijekova bude jednako svakodnevno kao da su žvakaće gume, te da mu je ideal prodavati lijekove zdravim ljudima.

U tome se uvelike uspjelo.

Ako mislite da u ovoj najavi globalne medicinske diktature u sprezi s GAFAM-om pretjerujem, pogledajte Australiju. Cijeli je kontinent jedan veliki zatvor, klincima koji iziđu na ulice policija stavlja lisičine na ruke, tenkovi su na ulicama, parlament je suspendiran. Takav režim nije vladao ni u vrijeme rata...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 02:43