StoryEditorOCM
Svijetvelika racija

Tko su ‘Građani Reicha‘ i njihov princ Heinrich XIII, koji su spremali oružani puč u Njemačkoj? Osim što obožavaju Hitlera, žestoki su antivakseri, a kontaktirali su i Ruse

Piše Anita Belak Krile
7. prosinca 2022. - 14:42

U velikim policijskim racijama širom Njemačke jutros je uhićeno 25 osoba koje se sumnjiči da su namjeravale nasilno srušiti vladu i ustavni poredak. Njemački mediji navode kako se radi o skupini ekstremnih desničara i bivših pripadnika vojske. Kao jedan od vođa pokreta naveden je 71-jednogodišnji njemački plemić Heinrich Reuss odnosno „Heinrich XIII“ koji živi u Frankfurtu i bavi se prodajom nekretnina. Njemački tužitelji ističu kako su uhićeni, između ostaloga, planirali oružani napad na parlament te da su očekivali kako će nakon toga u Njemačkoj izbiti nemiri.

Među vođama urote se spominje i Ruediger P., 69-godišnji bivši padobranac. 

Uhićeni su vlastima već poznati kao dio grupacije „Građani Reicha“ ili „Reichsbürger“. To je skupni naziv za razne pojedince i skupine koji tvrde da je Savezna Republika Njemačka nepostojeća država prema međunarodnom pravu te da „Njemački Reich" iz epohe Adolfa Hitlera sa svojim graničnim područjima nastavlja postojati, iako trenutno bez stvarne državne vlasti. Oni vjeruju kako njemački ustav prije Drugog svjetskog rata nikada nije bio pravilno poništen. Smatraju da formiranje Zapadne Njemačke 1949., a zatim i ujedinjene Njemačke nikada nije bilo važeće po zakonu. 

Također su antivakseri i ljubitelji teorija zavjera, ne priznaju trenutnog kancelara Olafa Scholza, ni predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, niti izabrane zastupnike Bundestaga kao legalnu vlast u Njemačkoj. I prije su dolazili u sukob s vlastima ali je ovo prva akcija represivnog aparata protiv njih zbog pokušaja rušenja vlasti. Njemački organi sigurnosti procjenjuju da „Građana Reicha“ ima oko 20 tisuća.

image
Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Obitelj: ‘Zaveden i zbunjen starac‘ 

Kolovođa pokreta "Heinricha XIII" poznati je teoretičar zavjere. On je, prema informacijama ARD-a, trebao nakon dolaska na vlast u svojstvu regenta preuzeti vodstvo nad "novim Reichom". Dolazi iz stare plemićke obitelji poznate kao kuća Reuss, koja je vladala dijelovima istočne njemačke države Tirinigije do 1918. godine. Svi muški članovi obitelji dobivali su ime Heinrich. Dok većina kraljevskih i plemićkih kuća dodjeljuje vladarski broj samo vladajućem poglavaru kuće, i to redoslijedom njihove vladavine, Reussi koriste slijed brojeva za sve muške članove obitelji koji je počeo iznova s prvim sinom rođenim u svakom stoljeću. Princ Reuss silno žali za monarhijom i demokratsku Njemačku ne smatra suverenom državom.

Policija je temeljito pretražila njegov dvorac kod Bad Lobensteina u Tirinigiji te druge nekretnine i poslovne prostore, a njemački mediju pišu kako su članovi organizacije raspolagali silno velikom količinom novca. Lokalni mediji ljetos su pisali kako se ostatak obitelji distancirao od 71-godišnjeg Heinricha, smatrajući ga ‘‘zbunjenim starcem koji vjeruje u zablude potaknute teorijama zavjera‘‘.

image
Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Planirali diverzije i otmicu

Jedna od skupina unutar uhapšene grupe nazvana "Ujedinjeni domoljubi", između ostalog su planirali otmicu ministra zdravstva Karla Lauterbacha (SPD). Policija je objavila kako je skupina željela izazvati nestanak struje u cijeloj zemlji diverzijom na trafostanicama i dalekovodima. Među 25 uhićenih je i bivša zastupnica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Birgit Malsack-Winkemannte te  brojni bivši vojnici Bundeswehra.

"Uhićene se tereti za pripadnost terorističkoj organizaciji te pripremu rušenja ustavnog poretka SR Njemačke", istaknulo je Državno odvjetništvo u Karlsruheu. Među uhićenima se nalazi jedna ruska državljanka ostalo su Nijemci. Dvije osobe su uhićene u Austriji i Italiji. Pretresi oko 130 objekata i dalje traju, a privođenja je izvelo više od 3 tisuće policajaca i pripadnika snaga sigurnosti.

image
Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Kontakt s Rusima

Prema tvrdnjama odvjetništva plan pobunjenika je bio da nakon što vlast svrgnu oružanim putem pregovaraju "s predstavnicima sila pobjednica u Drugom svjetskom ratu" o novom ustroju Njemačke. Navodno je optuženi Heinrich Reuss već stupio u kontakt s predstavnicima Ruske Federacije u Njemačkoj, no prema dosadašnjoj istrazi nema naznaka da su predstavnici Rusije pozitivno odgovorili na upit optuženoga. Ruskinja koju su tužitelji identificirali kao Vitaliju B. navodno mu je pomagala.

Iako je riječ o marginalnom političkom pokretu, njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka je ocijenio kako s vremnom postaju sve nasilniji. Proteklih godina njihovi su pripadnici počinili niz zločina, a bilo je i pucanja u pripadnike policije.   

image
Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:24