Svijettek su joj 34

Tko je Sanna Marin, najmlađa politička liderica na svijetu? Odrasla je s dvije mame, prva u svojoj obitelji stekla je fakultetsku diplomu

Piše Davor Krile
2019-12-08T190057Z_1034600968_RC27RD9ZBZJ6_RTRMADP_3_FINLAND-GOVERNMENT-PM.JPG

Finska socijaldemokratkinja Sanna Marin, sa svoje nepune 34 godine, postat će za koji dan ne samo najmlađa premijerka u povijesti svoje zemlje, nego i najmlađa prva ministrica i politička liderica u svijetu.

Vrh globalne top-liste nove političke generacije dosad su držali 35-godišnji ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk, njegov sjevernokorejski vršnjak Kim Jong-un, nedavno izabrani predsjednik Salvadora Nayib Bukele (38) i progresivna novozelandska premijerka Jacinda Ardern (39).

Nježnošću svojih godina sve ih je nadmašila donedavna finska ministrica prometa, zadobivši povjerenje i mandat za vođenje zemlje od svojih stranačkih, ali i koalicijskih kolega. Znakovito je i da do ove promjene na kormilu uređene sjevernoeuropske države bez ikakve dramaturgije dolazi baš u godini u kojoj Finska predsjedava Europskom unijom.

Nakon što je dosadašnji predsjednik Vlade Antti Rinne bio prisiljen dati ostavku jer mu je jedna od stranaka peteročlane koalicije uskratila povjerenje, socijaldemokrati kao najjača finska politička grupacija natjerani su na međustranački kadrovski kompromis.

Protukandidat Sanni Marin za čelnu funkciju u Vladi bio je nešto vremešniji šef socijaldemokratske parlamentarne grupacije, no prevagu je naposljetku odnijela žena, i to treća u povijesnome nizu na funkciji finske premijerke.

Valja navesti i činjenicu koja joj na putu do liderstva nad nacijom od 5,5 milijuna ljudi sigurno nije odmogla: čak četiri stranke u finskoj koalicijskoj vladi vode žene, i to također mahom u ranim tridesetima.

Lijevu alijansu vodi Li Anderson (32); Zelenu ligu vodi Maria Ohisalo (34); Stranku centra vodi Katri Kulmuni (32); a nešto starija Anna-Maja Henriksson (55) voditeljica je švedske Narodne stranke. Politički angažman mladih žena finska je tradicija, no zadnjih je godina dodatno osnažena javnom dominacijom narativa o spolnoj ravnopravnosti.

Ima dvije mame

Zanimljivo je i da je nova finska premijerka odrasla u “duginoj obitelji”, odnosno u istospolnoj zajednici s dvije mame. Živjela je u iznajmljenom stanu s majkom i njezinom partnericom, te se u naknadnim ispovijestima finskim medijima žalila kako se za vrijeme školovanja osjećala nevidljivom, jer nije mogla otvoreno razgovarati o svojoj obiteljskoj situaciji.

Zauzvrat je imala snažnu roditeljsku podršku u svim svojim planovima, te je u svojoj obitelji prva stekla fakultetsku naobrazbu, a danas je i sama majka dvogodišnje curice.

Politička karijera uvijek nasmijane Marin išla je brzopoteznom putanjom još otkako je kao 27-godišnjakinja postala šefica gradskog vijeća svoga rodnoga grada Tampere: 2015. je ušla u parlament, a potom i u vladu kao ministrica prometa i komunikacija.

Funkciju prve ministrice preuzet će u jeku vala štrajkova koji će baš usred adventa i predbožićnog tjedna obustaviti rad u finskoj pošti i nekima od najvećih tamošnjih kompanija.

Finski industrijski savez unaprijed procjenjuje da će najavljeni štrajkovi, zbog kojih je dosadašnji premijer i morao odstupiti, stajati najmanje 500 milijuna eura izgubljenih prihoda. Parlament će požuriti s izglasavanjem nove premijerke i kako bi ona s punim legitimitetom mogla predstavljati Finsku na samitu čelnika zemalja EU-a 12. prosinca u Bruxellesu.

 

#FINSKA#SANNA MARIN