StoryEditorOCM
Svijetlik i djelo

Tko je Mavlavi Akhundzada, novi ‘Vrhovni vođa‘ kojega talibani poštuju? On je vjerski učenjak sa sklonošću dugim govorima, ali kako će riješiti ekonomiju?

Piše PSD
8. rujna 2021. - 13:20
Mavlavi Hibatullah Akhundzada, pod njegovim vodstvom, talibani bi teško mogli dobiti međunarodni legitimitet, riješiti ekonomsku krizu ili pružiti dobro upravljanjeProfimedia

Afganistanski talibani postavili su povučenog, sunitskog klerika iz tvrde struje za svog vrhovnog vođu u još uvijek nepriznatoj vladajućoj strukturi nekoliko nedjelja nakon što su militanti dramatično zauzeli veći dio Afganistana i prije konačnog povlačenja američkih i savezničkih snaga.

Mavlavi Hibatullah Akhundzada (55) već je bio vođa radikalne fundamentalističke grupe. Na taj položaj je došao u svibnju 2016. godine, nekoliko dana nakon što je drugi lider u četvrt vijeka povijesti talibana, Mula Ahtar Mohamad Mansur, ubijen u američkom napadu dronom na jugozapadu Pakistana, piše Abubakar Siddique za Radio Slobodna Evropa.

"(Akhundzada) je vjerska figura koja izaziva golemo poštovanje zbog svojih vjerskih uvjerenja", rekao je afganistanski novinar Sami Jusafzai. "Bi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:53