StoryEditor
SvijetMJERA NA MJERU

Tko je kriv što se prosvjed na ulicama Varšave pretvorio u kaos s 380 uhapšenih? Policija tvrdi da su neki prosvjednici sami uskakali u ‘marice‘

Piše Hina
17. svibnja 2020. - 17:39
Janek Skarzynski/AFP

Varšavska policija u nedjelju je na televiziji opravdavala svoje postupanje u subotu kada su uhitili 380 osoba na prosvjedu protiv mjera poljske vlade protiv širenja zaraze novim koronavirusom.

Poljski poduzetnici su u subotu, usprkos zabrani okupljanja, organizirali prosvjed kojim su pozvali vladu da brže ukine restrikcije, a prosvjednici i policija sada se međusobno optužuju za agresivno ponašanje i širenje laži o prosvjedu.

Nekoliko drugih skupina koje se protive vladi i njenim mjerama pridružilo se subotnjem prosvjedu, a stotine, većinom mladih, prosvjednika mahale su zastavama i tražile "slobodnu Poljsku“.

Varšavska je policija uhitila 380 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja te zbog agresivnog odnošenja spram policije, kazao je glasnogovornik policije za televiziju TVN24 i napomenuo da je takozvani "poslovni prosvjed“ protiv nametnutih restrikcija poslovanja bio je ilegalan.

Prosvjednici tvrde da je policija odgovorila pretjeranom upotrebom sile te da je korištenje suzavca bilo nepotrebno.

Novinar televizije TVN24 koji je izvještavao s događaja kazao je da bi se situacija najbolje mogla opisati kao "kaotična".

Senator Jacek Bury iz najjače opozicijske stranke Građanska platforma objavio je na Twitteru da je nasilno priveden.
Policija je na Twitteru odgovorila da je zastupnik sam ušao u policijski auto, u kojemu su bili drugi prosvjednici, te da ga je odbio napustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 07:59