StoryEditorOCM
Svijeteto ti ga na

Tisuće prosvjednika jučer izašlo na ulice Pariza, tražeći izlazak iz NATO-a i zaustavljanje slanja oružja Ukrajini. Ali Francuzi su na rubu zbog još jedne stvari

Piše psd
10. listopada 2022. - 12:11

Tisuće prosvjednika okupilo se jučer u Parizu kako bi pozvali na prekid članstva Francuske u NATO-u predvođenim SAD-om, pritom uzvikujući: "Izlazimo iz NATO-a!". Osim toga, prosvjednici su nosili parole i protiv visokih troškova života, ali i zahtijevali da predsjednik Emmanuel Macron podnese ostavku, pozivajući njegovu vladu da prestane isporučivati ​​oružje Ukrajini.

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je da će, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, napustiti vojno zapovjedništvo saveza predvođenog SAD-om. Otkako je počela ukrajinska kriza, koja je izazvala ozbiljnu energetsku krizu diljem Europe, među Europljanima je u porastu raspoloženje protiv ovog vojnog Sjevernoatlantskog saveza.

U Francuskoj se, međutim, upravo odvija još jedna drama, koja je tadođer dala vjetar u leđa ovim demonstracijama. Naime, tamošnje benzinske crpke su presušile jer traje štrajk radnika u rafinerijama velikih francuskih naftnih kompanija. Protest, koji je organizirao francuski ljevičarski sindikat CGT u rafinerijama ExxonMobil i TotalEnergies, prvotno je trebao trajati tri dana, ali sada je ušao u 13. dan.

"To se nastavlja posvuda", rekao je predstavnik CGT-a, dodajući da nije bilo kontakta s TotalEnergiesom od subotnjeg poziva sindikata šefovima tvrtke da započnu pregovore o plaćama.

U petak su se vozači suočili s krizom tako što su stotine metara dugi redovi gmizali prema benzinskim postajama diljem zemlje, uzrokujući frustracije i duga čekanja putnika. “Čekamo sat vremena”, rekao je jedan vozač čiji je auto već bio prazan. “Red se uopće nije pomaknuo. Ne znam što bismo trebali učiniti.”

"Vlada čini sve što je u njenoj moći da što prije vrati situaciju u normalu", poručila je građanima ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher.

Prema podacima francuskog ministarstva energetike, oko 20,7 posto benzinskih postaja imalo je poteškoća u subotu, u usporedbi s 19 posto dan ranije. Od ukupno šest rafinerija, tri trenutno ne rade, smanjujući tako proizvodnju za 60 posto, što je 740.000 barela benzina dnevno i utječe na gotovo jednu trećinu benzinskih postaja diljem Francuske.

Radnici koji su organizirali štrajk traže povećanje plaća u kontekstu krize troškova života i skokovitog rasta profita u energetskoj industriji. U drugom kvartalu 2022. TotalEnergies je zabilježio dobit od 5,7 milijardi dolara u usporedbi s 2,2 milijuna dolara u istom razdoblju 2021.

"Nemojmo paničariti", rekao je Macron u petak, pozivajući sve strane na mir. Ipak, iako je predsjednik apelirao na prekid štrajkova, složio se da bi upravitelji Totala trebali uzeti u obzir "legitimne zahtjeve za plaćama" svojih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 17:52