StoryEditorOCM
Svijetšto to bješe poezija?

Tino Chrupalla, lider krajnje desne Alternative za Njemačku, zagovarao više učenja njemačke kulture, ali se nije mogao sjetiti nijedne pjesme

Piše Hina
13. rujna 2021. - 12:09

Njemačka krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) smatra da se u školama ne uči dovoljno o njemačkoj kulturi i zato se tamošnji mediji i društvene mreže silno zabavljaju činjenicom da se čelnik stranke Tino Chrupalla nije uspio sjetiti nijedne njemačke pjesme.

Chrupalla (46) je gostovao u informativnom programu za djecu nacionalne javne televizije ZDF-a i na pitanje mladog novinara koja mu je najdraža njemačka pjesma, vidno zbunjen, nije se uspio sjetiti nijedne.

Na iduće pitanje ima li barem najdražeg pjesnika, čelnik krajnje desnice uspio je promucati ime Heinricha Heinea, jednog od najpoznatijih njemačkih pjesnika.

image
Za Chrupallu uzalud je Johann Wolfgang Goethe pisao 'Pjev duhova nad vodama' i 'Putnikovu noćnu pjesmu'
Ben Stansall/AFP

Samo koji trenutak prije toga Chrupalla je objašnjavao kako AfD želi da se više njemačkih narodnih pjesama i poema uči u školama i da bi njemačke pjesnike i mislioce trebalo više cijeniti.

Mladi reporter, i sam školarac, odgovorio mu je da učenici moraju naučiti napamet popriličan broj njemačkih pjesama i zatim mu postavio kobno pitanje s početka.

Jedan je korisnik na Twitteru napisao da je pitati Chrupallu o najdražoj pjesmi jednako kao i pitati bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je najdraži citat iz Biblije.

Uoči njemačkih izbora 26. rujna, čelnici svih većih njemačkih stranaka prolaze "roštiljanje" na dječjem programu ZDF-a i odgovaraju na pitanja o kulturi mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 14:15