StoryEditor
Svijet'Ulično zlostavljanje'

Težak udarac 'mačo kulturi': zviždanje za ženama tretirat će se kao seksualno uznemiravanje, a moglo bi se početi i novčano kažnjavati

25. rujna 2017. - 12:40

Brojne su žene puno puta u životu iskusile da neki muškarac, ili više njih, zazviždi na ulici za njima, a suočavale su se i s neznancima koji im priđu i zatraže broj telefona. Upravo s takvim ponašanjem, "uličnim uznemiravanjem", namjeravaju se obračunati u Francuskoj i okončati "mačo kulturu" na ulicama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom kampanje je obećao da će zaustaviti dosađivanje u javnom prijevozu i na ulicama, a sada je Marlene Schiappa, državna tajnica za jednakost spolova, osnovala višestranačku radnu skupinu koja će raditi na zakonskom prijedlogu koji bi kriminalizirao takvo uznemiravajuće ponašanje u javnosti.

Schiappa je ranije ove godine sugerirala kako bi se zviždanje i praćenje, te traženje broja telefona novčano kažnjavalo na licu mjesta, ali iznos kazne tek treba utvrditi. Državna tajnica kaže kako je seksualno uznemiravanje na ulici veliki fenomen u Francuskoj.– To je trenutak kad muškarac hoda iza žene, govori joj, a ona ne može učiniti ništa jer je sama, ne viče tražeći pomoć, misli "nije strašno, nastavit ću hodati i pobjeći". Muškarci smatraju da je to prihvatljivo, samo se zabavljaju, oni su "francuski ljubavnici" – kaže Marlene Schiappa.

Naravno, obostrano očijukanje ne bi postalo ilegalno, a kad se tijekom razgovora s nekim zatraži broj telefona, to se ne bi smatralo uznemiravanjem.

Dakako, prijedlog za kriminalizacijom zviždanja za ženama na ulici nije bez protivnika. Odvjetnici kažu kako nije jasno kako će se delikt prijavljivati i kažnjavati, te da će ga biti teško dokazati. Ima i onih koji smatraju kako se ovakvim prijedlogom otišlo predaleko.

U SAD-u države različito zakonski definiraju ulično uznemiravanje. Primjerice, u Minnesoti su ilegalni verbalno uznemiravanje i snimanje fotografija "ispod suknje", a u New Yorku se ulično uznemiravanje kažnjava globom od 250 dolara.

item - id = 508550
related id = 0 -> 1137216
related id = 1 -> 1136122
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 03:49