StoryEditorOCM
Svijetdo toga je došlo

Teški dani stigli i na Otok: sve više Engleza i Velšana ne može podmiriti račune za vodu

Piše Hina
1. prosinca 2022. - 15:14

Sve više građana Engleske i Walesa teško podmiruje račune za potrošnju vode i njihov je broj od svibnja poskočio za 33 posto pod pritiskom sve većih troškova života koji opterećuju njihove kućne budžete, upozorio je regulator.

Istraživanje konzultantske tvrtke Savanta pokazalo da je udio građana koji su se požalili na probleme s plaćanjem računa porastao na 20 posto, s 15 posto u svibnju, upozorio je regulator za usluge vodoopskrbe u Engleskoj i Walesu Ofwat.

U istraživanju sudjelovalo je 2.328 korisnika vodoopskrbnih usluga, a provedeno je od 4. do 13. listopada.

Dvije trećine građana koji su sudjelovali u anketi očekuje da će im se situacija pogoršati u idućoj godini, dodao je regulator.

Istraživanje je pokazalo i da građanima i dalje najveću glavobolju zadaju računi za energiju.

Tako se 37 posto njih požalilo da teško plaća račune za plin, nasuprot njih 29 posto u svibnju. Probleme s podmirivanjem računa za električnu energiju ima 35 posto ispitanika, dok ih je u svibnju bilo 27 posto.

Među onima koji su imali problema s plaćanjem režija, svaki treći kazao je da je morao posuditi novac od prijatelja ili obitelji, 17 posto ih je koristilo kreditne kartice, a 13 posto je podiglo kratkoročni zajam.

Inflacija potrošačkih cijena u Britaniji u listopadu je dosegnula najvišu razinu u 41 godinu, od 11,1 posto, najvećim dijelom potaknuta skokom cijena energije, uskim grlima u postpandemijskom razdoblju i nestašicom radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 18:58