StoryEditor
SvijetRUSIJA U ŠOKU

Teroristički napad u Sankt Peterburgu: deset mrtvih u eksploziji u metrou, najmanje 20 ozlijeđenih; Nađena još jedna eksplozivna naprava

Piše H, PSD
3. travnja 2017. - 17:37
rusija01

17.01 -  Rusko državno odvjetništvo nazvalo je terorističkim činom eksploziju u metrou u Sankt Peterburgu koja je u ponedjeljak usmrtila devet, a ozlijedila 20 osoba, prema službenim podacima koje prenose ruski mediji, a agencija  Interfax javlja da je pronađena još jedna neeksplodirana naprava.

Nacionalni protuteroristički odbor (NAK) potvrdio je da se radi samo o jednoj eksploziji između postaja Trg Senaja i Tehnološki institut. Kako navode izvori, ekplozivno sredstvo ručne izrade je očito bilo ostavljeno u vagonu.

Prema neslužbenim informacijama, poslije je u podzemnoj željeznici pronađena još jedna bomba koja nije eksplodirala na postaji Trg Ustanka. Vlasti su zatvorile sve postaje podzemne željzeznice u tom gradu, a i moskovske službe su uvele dodatne mjere sigurnosti.

Napad na taj grad, nekadašnju rusku kraljevsku prijestolnicu, imao bi simboličnu snagu za bilo koju militantnu skupinu, piše Reuters.


PRVA VIJEST - Deset je osoba poginulo, a najmanje pedeset ozlijeđeno u eksploziji u Sankt Peterburgu u ponedjeljak, objavio je Andrej Kibitov, voditelj ureda za tisak guvernera, a agencije ispravljaju raniji netočan podatak i kažu da je bila samo jedna eksplozija. 

Bila je samo jedna eksplozija između dvije postaje kada je vlak stigao na postaju Senaja Ploščad kod Tehnološkog instituta, rekao je izvor za Reuters. 

Ruski mediji ranije su javili da su bile dvije eksplozije.

Deset je osoba poginulo u nesreći, ranije je prenijela agencija Reuters pozivajući se na izvore hitne medicinske pomoći.


 

Sedamanest vozila hitne pomoći upravo zbrinjava ozlijeđene, dodao je Kibitov. U evakuaciji stradalih korišteni su i helikopteri, javlja agencija TASS.

Sve su postaje podzemne željeznice zatvorene, javila je ranije agencija Interfax.

Čelnik informacijskog centra Nacionalnog protuterorističkog odbora (NAK) Andrej Pržezdomskij rekao je za televiziju Rosija 24 da je evakuacija metroa završena.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je razgovarao s ruskim sigurnosnim službama i u izjavi za medije kazao da se istražuju sve moguće opcije o uzročniku eksplozije. Putin se nalazi u Sankt Peterburgu jer se u gradu trebao sastati s bjeloruskim kolegom Aleksanderom Lukašenkom.  

U međuvremenu je sedam postaja peterburškog metroa zatvoreno za promet. 

Na fotografijama koje se šire društvenim mrežama mogu se vidjeti uništena vrata jednog od vlakova i okrvavljene ljude koji leže na peronu postaje Senaja.

 

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 11:17