StoryEditor
Svijetmaksimalna razina

Teheran se guši u zagađenom zraku: Iran zatvorio osnovne škole u glavnom gradu, vlasti djeci, starcima i trudnicama ne preporučaju izlazak vani

Piše Hina
4. veljače 2018. - 22:39

Osnovne škole bit će zatvorene u ponedjeljak u čitavoj pokrajini Teheranu, osim u trima manjim gradovima, zbog jakog atmosferskog onečišćenja, izvijestile su u nedjelju navečer mjesne vlasti.

Vlasti su usto odlučile proširiti sustav vožnje "par-nepar" na čitav grad Teheran koji ima oko 8,5 milijuna stanovnika.
Koncentracija sitnih čestica (PM2,5) porasla je u ponedjeljak u prosjeku na 144 mikrograma po prostornom metru u čitavoj prijestolnici, a u nekim četvrtima je iznosila čak 169 mikrograma - objavile su gradske vlasti. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča stopu do 25 mikrograma po prostornom metru u prosjeku na 24 sata.

Vlasti usto preporučaju osobama osjetljiva zdravlja (djeca, trudnice, stariji i srčani bolesnici) da ostanu kod kuće.
Škole su i sredinom prosinca bile zatvorene na nekoliko dana zbog onečišćenja.

Svake godine u ovo doba onečišćenje doseže maksimalnu razinu u Teheranu - smještenom između 1.400 i 1.800 metara - zbog pojave temperaturne inverzije: hladan zrak u višim slojevima sprječava topao i onečišćen zrak da se penje. Ove godine stanje pogoršava mala količina oborina od početka jeseni.

Iranska glasila pišu da je udio ispušnih plinova u onečišćenju u gradu Teheranu, gdje su veliki prometni čepovi svakodnevna pojava, 80 posto.

#IRAN#ZAGAđENJE#TEHERAN#ONEšIšćENJE ZRAKA

Izdvojeno