StoryEditor
Svijetvirus im doletio

Tajvan, uzorna država koja je lani imala tek tisuću zaraženih koronavirusom, do tog je broja došla samo ovog vikenda - preko aerodroma

Piše PSD
18. svibnja 2021. - 00:03

Tajvan, otočna država s 24 milijuna ljudi, prošle je godine bila uzor u borbi s Covidom-19.

Kako piše Guardian, imali su manje od 1000 slučajeva, 90 posto rano otkirivenih, 12 mrtvih, nikakvo širenje iz karantene i čak 253 dana bez ijednog slučaja zaraze.

Međutim, u petak su se brojevi počeli mijenjati: zdravstvene vlasti prijavile su 29 novozaraženih, u subotu 180, u nedjelju 206 i 333 u ponedjeljak. U ta četiri dana dosegnuto je 91 posto ukupnog slučajeva zaraze.

Izbijanje pandemije počelo je krajem travnja, a povezuje se s posadama avioprijevoznika China Airlines i zračnom lukom Taoyuan Novotel, koja ih je primila u karanteni, zajedno s tajvanskim zaljubljenicima u letove. I zrakoplovna kompanija i hotel su kažnjeni.

Prvi slučajevi zabilježeni su kod dva pilota 20. travnja. Deset dana poslije, Središnji zapovjedni centar za epidemije najavio je istragu mogućeg rizika od prijenosa među osobljem koje je u karanteni u Novotelu bilo u prethodna dva tjedna. Slučajevi su potvrdili bojazan zbog vladine odluke da postupno smanjuje broj zrakoplovnog osoblja u karanteni i trajanje njihova boravka. Mnogi su se članovi posade odjavili, a kasnije se utvrdilo da su kršili pravila i posjećivali javna mjesta dok su bili zarazni.

Doktorica Chiou Shu-ti, bivša povjerenica za zdravstvo u Taipeiju, rekao je da se vlasti "igraju vatrom" ublažavajući zahtjeve, a zadovoljavaju se samo inicijalnim testiranjima.

Početkom svibnja 18 zaposlenika zračnih prijevoznika i hotela te 11 članova obitelji imalo je pozitivan test, a uskoro su se pojavili slučajevi bez poznate veze sa zračnom lukom ili hotelom. Do ponedjeljka je bilo slučajeva u devet gradova ili okruga, svi su navodno imali isti, britanski soj virusa.

Kao odgovor na to, nacionalna i lokalna vlada najavile su ograničenja okupljanja, zatvaranje nekih poduzeća, javnih mjesta i škola, smanjene medicinske usluge koje nisu obuhvaćene Covidom i strože granične kontrole. Stanovnike se poziva da povećaju higijenske mjere i izbjegnu putovanja. No mjere se razlikuju, a čak ni stroža pravila u Tajpeju i Novom Tajpeju nisu ni blizu potpunog zaključavanja.

Tajvanski ministar zdravstva Chen Shih-chung priznao je da je njegova namjera omogućiti tvrtkama da nastave raditi.

Doktorica Chiou upozorila je vlasti da ne slijede strategije ublažavanja u Velikoj Britaniji ili SAD-u, već da teže eliminaciji virusa. Pozvala je na trenutno zaključavanje u cijeloj zemlji (uz vladinu financijsku potporu radnicima), a zatim na masovna testiranja.

"Mjere će usporiti prijenose, ali ako ne dođu do nule, krivulja će se nakon opuštanja opet popeti", rekla je ona.

"Svi znaju da se Covid-19 može proširiti prije pojave simptoma", rekla je.

Chiou je ukazao na tri nedavna masovna putnička događaja koja bi mogla doprinijeti širenju pandemije: vikend majki od 8. do 9. svibnja, prijemni ispiti za srednju školu i na studente koji se vraćaju u svoje gradove nakon što su sveučilišta prešla na učenje na daljinu u nedjelju.

Hassan Vally, izvanredni profesor javnog zdravstva na sveučilištu La Trobe u Melbourneu, rekao je da nakon 16 mjeseci još uvijek nije dokazano koji su efekti zaključavanja. "Ali kratke oštre mjere mogu biti učinkovite zato što dobijete malo vremena u kojem se stvari ne pogoršavaju dok procjenjujete situaciju”, rekao je on.

Vally je objasnio i tajvanski lanjski "zlatni standard", za koji je bitna velika suradnja građana s neobvezujućim zahtjevima za ostanak kod kuće. Kako će se rasplesti današnja situacija, znat će se za sedam dana, objasnio je Vally.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2022 22:44