StoryEditorOCM
Svijetjurišni multipraktik

Tajni američki potez ne sluti na prekid protuofenzive Kijeva. Ovo bi Rusima moglo ozbiljno pomrsiti ratne planove

5. studenog 2023. - 12:49

Sjedinjene Države tiho su donirale Ukrajini barem nekoliko svojih najmoćnijih oklopnih vozila za proboj.

Jedno od njih prikazano je na nedavnoj svečanosti povodom nacionalnog Dana raketnih snaga i topništva na kojoj je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Među hrpom druge borbene i inženjerske opreme bio je izložen i jedan Assault Breacher, jurišno vozilo američke vojske. 

image

Assault Breacher Vehicle (ABV)

Jung Yeon-je/Afp

Svaki ovaj kompleksni gusjeničar košta oko 4 milijuna dolara, a namijenjen je razminiranju i uklanjanju teških prepreka s putova jurišnih snaga. Temelji se na oklopnom trupu tenka M-1 Abrams: težak je 72 tone i dug 12 metara, te opremljen motorom od čak 1500 konja. Naoružan je samo 50 mm mitraljezom, no na sebi nosi i gotovo 3200 kg eksploziva. Uz pomoć tzv. Linear Demolition Charge Systema ispred sebe je u stanju ispaljivati rakete koje nose eksploziv C-4 i do 130 metara, te ih potom detonirati na sigurnoj udaljenosti raščišćavajući tako prolaze trupama i vozilima.

Dvočlana posada Assault Breachera može bez ikakvoga napuštanja svog debelog zaštitnog oklopa iskopati i sigurno detonirati sve zakopane mine, popuniti neprijateljske rovove i iskopati protutenkovske prepreke, a potom i malim zastavicama označiti sigurnu stazu kojom naprijed mogu brzo proći tenkovi i druga prateća im borbena vozila.

image

Assault Breacher ispaljuje cijevi punjene eksplozivom C-4

Jung Yeon-je/Afp

U Ukrajini već postoje mnoge vrste inženjerskih vozila koja su specijalizirana za probojne zadaće. Još u veljači 2022., na samome početku sukoba, ukrajinski inženjeri već su imali slična sovjetska vozila na raspolaganju, a prije početka zadnje ukrajinske protuofenzive primili su i mnoštvo modernih probojnih vozila kao donacije: od finskih, norveških pa do južnokorejskih modela.

Međutim, američki Assault Breacher je uvijek upadljivo nedostajao na svim službenim popisima Kijevu obećane opreme. Dok su Amerikanci Ukrajini donirali velike pošiljke drugih inženjerskih i pomoćnih vozila redovito su izostavljali Assault Breacher, i to unatoč tome što je američka vojska u zalihama imala gomilu starijih modela što su donedavno bili vlasništvo američkih marinaca. Nije ni sad jasno kako je, pretpostavlja se, oko šest Assault Breachera ipak stiglo u Ukrajinu, jer ih nema navedenih na deklariranom popisu Pentagona. Vjerojatno su ih uvrstili u maglovitu kategoriju "opreme za razminiranje" koja je jedna od stavki među 45 milijardi dolara pomoći, nagađa vojni portal The Drive/War zone.

image
fotografija iz Ureda predsjednika Ukrajine
image

Naknadna detonacija oslobađa put

Jung Yeon-je/Afp

Assault Breacher, ili ABV, spada među najbolje zaštićena i najsvestranija vojna vozila za proboj. Par njih može obaviti posao koji inače treba obaviti uz pet ili šest buldožera, bagera i čistača mina. Minska polja čiste 10 puta brže od inženjerije koja to mora raditi uz smrtni rizik i pomoć ručnih detektora. Zašto su u Washingtonu popustili i uvrstili ove dragocjene strojeve u pošiljku Kijevu nije poznato, no potreba za njima je više nego logična. Ukrajinske snage još su u rujnu probile krajnju crtu ruskih utvrda u oblasti Zaporižja, no na brojnim drugim sektorima fronte tek ih čekaju prve linije ruskih mina, rovova i protutenkovskih prepreka.

image

Finski Leopardi drastično su stradali u Ukrajini

Heikki Saukkomaa/Afp

Nije još jasno koja je ukrajinska brigada preuzela vlasništvo nad američkim Assault Breachersima, ali se može naslutiti kojoj su najpotrebniji. Ukrajinska 47. mehanizirana brigada upravljala je početkom lipnja sa svih šest vozila za proboj Leopard 2R koje je Finska donirala Ukrajini, ali je čak tri Leoparda 2R morala napustiti prilikom neuspjelog pokušaja probijanja gustog minskog polja kod Male Tokmačke. Kojeg preživjelog finskog Leoparda 2R kasnije se još dalo ponegdje uočiti, no do danas je njihov broj vjerojatno još drastičnije smanjen, zaključuju vojni analitičari iz Forbesa. Ako 47. ukrajinska brigada zamijeni svoje Leoparde 2R za Assault Breacherse, obnovit će i svoju sposobnost probijanja kroz ruske redove koju je znatno potrošila već u lipnju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 11:35