StoryEditorOCM
SvijetISCURIO SADRŽAJ

Tajna snimka izazvala veliki skandal: ‘Izrael je znao da će Hamas napasti, sve su im ranije javili!‘

Piše Vijesti SD
11. veljače 2024. - 18:57

Izrael je, znajući što se sprema 7. listopada, dopustio Hamasov masakr svojih 1400 građana, a sve kako bi dobio ‘zeleno svjetlo‘ za invaziju na Gazu, kazao je Azhar Ali, član laburističke stranke i kandidat za Parlament Velike Britanije. Naime, Ali bi u parlamentu trebao zamijeniti nedavno preminulog sir Tonya Lloyda, prenosi Jutarnji list.

- Egipćani kažu da su upozorili Izrael deset dana ranije... Amerikanci su ih upozorili dan prije kako se nešto događa... Namjerno su makli osiguranje, dopustili su... taj masakr koji im daje zeleno svjetlo da učine što god žele‘, može se čuti u snimkama koje su objavili britanski mediji, a nastale su netom nakon napada na Izrael u listopadu prošle godine.

Ovdje se, sugerira Sunday Times, Ali referirao na glasine kako su egipatski sigurnosni dužnosnici ranije tvrdili da je Izrael zanemario upozorenja o "nečem velikom" u Gazi i kako su podcijenili prijetnju od Hamasa. Izrael je takve navode nazvao "lažnim vijestima".

image

Hamasov napad na Izrael započeo je novi izraelsko-palestinski rat

Said Khatib/Afp

Sadržaj snimki unijet će dodatni nemir u jednu od dvije najsnažnije stranke Velike Britanije. Naime, nakon nekih pogrešno interpretiranih izjava njihova tadašnja predsjednika Jeremyja Corbyna, stranka već par godina nosi stigmu antisemitizma. Nelagodna okolnost je i što je Ali muslimanske vjeroispovijesti.

Da bi stvari, po glavnu opoziciju vladajućim Torijevcima, bile gore, Azhar Ali je, čuje se u snimci, u pitanje doveo i autoritet lidera Laburista, sir Keira Starmera. Kazao je kako zbog sir Starmerovih neodlučnih stavova oko sukoba Izraela i Palestine u njega izgubio povjerenje.

Alijeve izjave odmah su žestoko osudile britanske židovske zajednice, kao i Torijevci, nazvavši izjave "grotesknim antisemitskim teorijama zavjere".

- Činjenica da Sir Keirov kandidat za parlament širi ove bizarne i uvredljive antiizraelske teorije zavjere pokazuje da usprkos svim svojim bahatima nije uspio promijeniti svoju stranku. Ovo su blebetanja internetskog čudaka, a ne nekoga tko želi biti član parlamenta - kazao je istaknuti Torijevac, Craig Tracey.

Odmah nakon objave snimke, Ali se ispričao židovskoj zajednici, a kao glavne i jedine krivce za napad 7. listopada imenovao Hamas. Kazao je i kako ima puno povjerenje u sira Keira Starmera.

Laburisti su komentare Alija opisali kao "potpuno pogrešne", ali su rekli da će on ostati njihov kandidat. Vođa britanske oporbe suočava se intenzivnim pritiskom unutar vlastite stranke zastupnika, da zauzme čvršći stav i glasnije pozove Izrael na prekid vatre. Laburiste brine i što se muslimanski aktivisti sve više organiziraju kako bi na parlamentarnim izborima, umjesto da podrže Laburiste, imali vlastite, nezavisne kandidate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:46