StoryEditorOCM
Svijet‘skandal stoljeća’  

Svinjska gripa - laž; Europski parlament pokreće hitnu istragu

Piše PSD.
8. siječnja 2010. - 15:19

Sve su zakuhale farmaceutske tvrtke kako bi progurale svoje lijekove i cjepiva, drži šef Odbora za zdravstvo dr. Wolfgang Vodarg

Europski parlament pokreće istragu o utjecaju farmaceutskih tvrtki na proglašenje pandemije svinjske gripe te globalnu kampanju cijepljenja, izvijestio je radio Slobodna Europa.

Rezoluciju kojom se zahtijeva hitna istraga o tomu je li pandemija bila lažirana, jednoglasno je donijela Zdravstvena komisija Parlamenta Europske unije, a Slobodna Europa navodi kako se njome ustvari traži transparentnost u istrazi korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i znanstvenika.

Čitavu priču pokrenuo je dr. Wolfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući Odbora Parlamenta EU-a za zdravstvo, po struci epidemiolog, koji je proglašenu pandemiju nove gripe, izazvane virusom H1N1, ocijenio kao “jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća”.

‘Financijske veze’

- Da bi progurali svoje lijekove i cjepiva, farmaceutske tvrtke utječu na znanstvenike i na službene organe za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom svijeta i navode na trošenje mršavih zdravstvenih resursa za neučinkovite strategije cijepljenja i nepotrebno izlaganje milijuna zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitana cjepiva - ocijenio je dr. Vodarg.

Komisija Europskog parlamenta imat će, dakle, zadatak istražiti je li zaista Svjetska zdravstvena organizacija u lipnju 2009. bez pravog razloga proglasila pandemiju te je li skupina stručnjaka, koja je savjetovala njezino proglašenje, imala “intenzivne financijske veze” s farmaceutskim divovima poput GlaxoSmithClinea, Rochea i Novartisa, koji su profitirali na lijekovima i cjepivima.

 Dr. Vodarg podsjeća i na promašenu kampanju protiv ptičje gripe te ukazuje kako je, zajedno s kampanjom protiv svinjske gripe, izazvala ogromnu štetu u zdravstvenim proračunima, kao i kod dijela osoba koje su se cijepile te također poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije.

Smoljanović: Sve izrežirano

Splitski epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović slaže se da je pandemija svinjske gripe proglašena ishitreno, kao i da je panika stvorena bez razloga, s obzirom na to da se, kako ističe, ne radi o ‘virusu ubojici’, nego običnoj, sezonskoj gripi.

- Od početka je sve mirisalo na režiju. Ljudska je ruka ovdje odigrala svoju ulogu, ne u kreiranju virusa, nego u izradi scenarija za stvaranje panike -komentira dr. Smoljanović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 12:03