StoryEditorOCM
Svijetstrana ulaganja

Sviće nova zora i u Afganistanu, američke bombe zamijenio kineski kapital: Talibani potpisali prvi veliki međunarodni ekonomski ugovor

7. siječnja 2023. - 23:31

Nakon odlaska američkih vojnika, stižu kineski poduzetnici: 16 mjeseci po kaotičnom bijegu američke vojske iz Afganistana, talibanske su vlasti u četvrtak u Kabulu potpisale s kineskom tvrtkom svoj prvi veliki sporazum o stranim ulaganjima.

Riječ je o kompaniji Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Company (CAPEIC), koja je s talibanima potpisala 25-godišnji gospodarski sporazum o vađenju nafte u bazenu rijeke Amu na sjeveru Afganistana. Potpisivanju ugovora svjedočili su zamjenik talibanskog premijera za ekonomska pitanja, mula Abdul Ghani Baradar, te kineski veleposlanik u Afganistanu Wang Yu, a čitavu ceremoniju prenosila je državna televizija.

Kako se navodi u priopćenju talibanske vlade, mula Baradar je rekao da je sporazum u najboljem interesu Afganistana jer će ojačati gospodarstvo zemlje, iscrpljene 20-godišnjom američkom agresijom. - U smislu prirodnih resursa, Afganistan je bogata zemlja. Uz ostale minerale, nafta je bogatstvo afganistanskog naroda na koje se ekonomija zemlje može osloniti - rekao je Baradar, kako prenosi CNN. Talibanski ministar rudarstva Shahabuddin Dilawar poručio je da će kineska tvrtka ulagati do 150 milijuna dolara godišnje, što će u tri godine porasti na 540 milijuna dolara, te da će talibanska administracija imati 20 posto partnerstva u projektu, uz odredbu da se to poveća na 75 posto.

„Projekt izravno pruža prilike za posao za 3000 Afganistanaca”, stoji u priopćenju talibanske vlade.

Napadi na hotele

BBC piše da „25-godišnji ugovor naglašava gospodarsku uključenost Kine u regiju”, te da je kineski ambasador Wang Yu pozdravio „uspješnu” ceremoniju potpisivanja, nazvavši je dobrim početkom za promicanje bilateralnih odnosa između Pekinga i Kabula.

„Ovaj naftni ugovor važan je projekt praktične suradnje između Kine i Afganistana. Napredak ovog projekta stvorio je model za suradnju Kine i Afganistana u velikim projektima u energetici i drugim područjima”, rekao je Wang na konferenciji za novinare u Kabulu.

image
Ahmad Sahel Arman/Afp

Glas Amerike pak navodi kako je Wang pozvao kinesku tvrtku da se „striktno pridržava zakona Afganistana” dok ispunjava svoje ugovorne obaveze.

„U isto vrijeme također vjerujem i nadam se da će afganistanska strana poduzeti praktične i efikasne mjere kako bi osigurala nesmetan i siguran rad projekta (...), kako bi se povećalo povjerenje za strane ulagače da razvijaju svoje poslovanje i Afganistan”, poručio je kineski ambasador.

Glas Amerike piše i da kineska tvrtka pregovara o ulaganju u rudnik bakra na istoku zemlje. Neiskorišteni prirodni resursi Afganistana - uključujući prirodni plin, bakar i rijetke metale – procjenjuju se na više od bilijun dolara. Strani ulagači pokazali su interes za njihovo istraživanje, ali desetljeća sukoba i nasilja u toj državi obeshrabrila su takve inicijative.

Iako je nakon odlaska američke vojske u kolovozu 2021. nasilje u Afganistanu značajno oslabilo, sigurnosna situacija još nije posve mirna. BBC je tako prenio izjavu talibanskih dužnosnika koji su u četvrtak rekli da su njihove snage sigurnosti ciljale militante Islamske države koji su napali hotel koji koriste kineski poslovni ljudi, te je pritom ubijeno osam militanata.

BBC podsjeća i da su u prosinačkom napadu na hotel Longan u Kabulu poginule najmanje tri osobe, a 18 ih je ozlijeđeno, uključujući pet kineskih državljana.

image
Ahmad Sahel Arman/Afp

Kina drumom, Amerika šumom

Premda je nasilje u Afganistanu ipak generalno smanjeno, globalna zajednica još nije dala legitimitet talibanskoj vladi zbog njezina

kršenja ljudskih prava, osobito zbog ograničenja pristupa afganistanskih žena poslu i obrazovanju. Među ostalim, talibani su prošli mjesec obustavili sveučilišno obrazovanje za sve studentice u Afganistanu.

Iako nijedna država nije službeno priznala talibane – štoviše. zapadne zemlje su po dolasku talibana na vlast preselile svoje afganistanske diplomatske misije u katarsku Dohu - pa tako ni Kina, Peking ima značajna ulaganja u ovoj regiji, koja je važna za kinesku inicijativu Pojas i put (BRI).

Ta inicijativa, koju je kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo 2013. godine, osigurava financiranje zemljama u razvoju za izgradnju infrastrukture poput luka, cesta i mostova. A talibanima notorno trebaju strane investicije kako bi pokrenuli gospodarstvo razrušene zemlje.

- Kina poštuje izbor neovisnosti koji je napravio afganistanski narod i poštuje vjerska uvjerenja i nacionalne običaje Afganistana. Kina se nikada nije miješala u unutarnje stvari Afganistana”, naglasio je kineski ambasador Wang glavnu razliku između kineskog i američkog pristupa zemljama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 06:05