StoryEditorOCM
Svijetfra zvonko tolić

Svi u istom i za krizmu?; Svećenik: ‘Ja sam za to! Majka je kćeri htjela kupiti haljinu od 1.000 eura za pričest...‘

Piše Vijesti SD
10. svibnja 2023. - 11:36

U subotu je u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, koju vodi fra Zvonko Tolić, sakrament Svete Potvrde ili Krizme primilo 68 mladih. Odjeveni u istu odjeću, odnosno u krizmaničke haljine, neopterećeni vanjskim izgledom, primili su dar Duha Svetoga, koji će im dati snagu na njihovom životom putu.

U danima koji su prethodili sakramentu Svete Potvrde, mladići i djevojke se nisu opterećivali odjećom koju će odjenuti već su se u potpunosti pripremili za taj njima značajan dan.

Nije bilo potrage za haljinama, odjelima itd., što je i roditeljima, vjerojatno, omogućilo da se više posvete svojoj djeci, koja su u konačnici doista izgledala posebno na dan kojeg će zasigurno pamtiti cijeloga svog života.

Njihov župnik fra Zvonko Tolić u razgovoru za Fenix-magazin kaže kako je ponosan na svoje krizmanike te ističe koliko je bitno i na taj način pokazati mladima kako socijalne razlike nisu važne jer su pred Bogom svi isti, bez obzira bila odjeća skupa ili ne.

– Vrlo je važno shvatiti kako sakramenti svete pričesti i svete krizme nisu sakramenti u kojima bi trebale biti uočljive razlike, pogotovo socijalne razlike među djecom. Vidljive razlike mogu biti frustrirajuće za one koji su socijalno ugroženi. Ne želimo da oni, a niti oni koji su imućniji osjete razliku ili da se stvara osjećaj nečega što ne pripada niti tom svetom činu. Po mom sudu, nije niti zdravo za psihički razvoj djeteta da se razvija s osjećajem da je dominantno u odnosu na svoje kolege, svoju generaciju. Potpuno se slažem s time da bi trebalo to ujednačiti, uniformirati odjeću prilikom podjele svetih sakramenta kako bi bili svi jednaki, rekao je fra Zvonko Tolić u razgovoru za Fenix-magazin.

Fra Zvonko se prisjetio svoje službe u Stuttgartu kad nije bilo lako uvjeriti sve roditelje da su iste haljine za prvopričesnike bolji izbor od skupocjenih haljina.

– Dok sam bio na službi u Stuttgartu imali smo iste haljine za sve prvopričesnike i moram priznati da mi je tu bilo jako puno otpora kod nekih roditelja. Imao sam jedan slučaj kad je majka htjela dati gotovo tisuću eura za haljinu. Ja sam rekao da ona može kupiti tu haljinu, ali sigurno se u njoj dijete neće pričestiti. Dakle, imao sam te haljine za prvopričesnike za sakrament Prve Pričesti, ali ih nisam imao za krizmanike za Krizmu. Kad sam došao u Berlin, haljine za krizmanike su me dočekale, napravili smo ovdje i haljine za prvopričesnike i sva djeca su tako jednako odjevena, kazao je fra Zvonko Tolić.

Kako opisuju Djela apostolska u drugom poglavlju, na dan Pedesetnice, Duh Sveti spustio se nad apostole u obliku plamenih jezika.

– Crvena boja je boja Duha svetoga. Dakle na pojedine blagdane Duh sveti dolazi u obliku plamenih jezika, što se spominje u Bibliji, u Djelima apostolskim se spominje kako se Duh Sveti spustio nad apostole u obliku plamenih jezika, i onda naravno da ta boja dominira na samom sakramentu Svete krizme. Zbog toga su i misna odjela svećenika i biskupa crvene boje, a onda i oltarnici platno i sve ostalo što ide za to dominantna je crvena boja kojom se želi pokazati snaga i blizina Duha Svetoga. Zbog toga su krizmanici u crvenoj boji.

Kod prvopričesnika dominira bijela hostija, bijela boja gdje se želi dokazati jedno drugo dostojanstvo Božje riječi, ljubavi Isusa Krista i njegova nazočnost u našem životu, budući da bijela hostija ističe dostojanstvo naše duše i čistoću naše duše. Bijela boja je simbol čistoće i zbog toga je dominantna u sakramentu Prve svete pričesti, rekao je fra Zvonko Tolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 16:36