StoryEditor
SvijetPUTINIZAM

Svi se pitaju kako je moguće da Rusija nema niti jedan jedini ozbiljniji slučaj zaraze. A odgovor je jednostavan: traže sumnjive i šalju ih u Sibir

28. veljače 2020. - 12:23
Yuri Kadobnov/AFP

Najveća su zemlja na svijetu. Imaju golemu, četiri tisuće kilometara dugu granicu s Kinom. Godišnje ugoste milijune turista. Većinom Kineza.

Po svemu, trebali su prvi biti na udaru. No oni još uvijek nemaju niti jedan ozbiljniji slučaj koronavirusa.

Prva dva - oba kod kineskih državljana - detektirali su još u siječnju. Smjestili ih u karatenu i početkom veljače, oporavljene, pustili iz bolnice.

Kako je Rusiji pošlo za rukom da ostane imuna na koronavirus?

Neki put dovoljna je i "stara škola". Čim je situacija s "koronom" u Kini eskalirala, Kremlin je ograničio ulazak putnika iz Kine u Rusiju. Ne samo Kineza, nego i bilo koga drugog tko je boravio u Kini. Početkom veljače obustavljeni su letovi Aeroflota iz Kine. Zaustavljeni vlakovi transmongolske i transmadžurske željeznice koji su vozili iz Pekinga i prema Pekingu.

A  onda je, kako ništa ne bi prepustila slučaju, Rusija i službeno zatvorila granicu prema Kini.

Iste mjere primijenili su i za Južnu Koreju. A spremaju ih primijeniti i na Iran, koji bi mogao postati novo žarište iz kojeg će se koronavirus proširiti na Bliski istok.

Nije to, dakako, sve.

Za svaki slučaj, do daljnjega je suspendirana i željeznička linija prema francuskoj Nici. Ruskim su turističkim agencijama zabranjena putovanja u Italiju. U zrakoplovima koji iz Europe slijeću u Moskvu i Sankt Peterburg svim se putnicima mjeri tjelesna temperatura.

U sibirskom gradu Tumenu u tamošnjem je sanatoriju uspostavljena karantena u koju se smještaju ruski državljani pristigli iz kineskih regija koje su epicentar epidemije.

Moskovske vlasti koriste računalnu tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi locirali građane koji su se vratili iz Kine, a koji se ne pridržavaju naredbi o kućnoj izolaciji. I uredno su izvijestili da je uhvaćeno 88 takvih slučajeva.

Kineze – ili one za koje se posumnja da su Kinezi – policija i osiguranje u moskovskoj podzemnoj željeznici izdvaja u stranu i ispituje o koronavirusu. Zbog čega su vlastima već žustro prosvjedovali iz kineskog veleposlanstva u Moskvi, podsjećajući da takvo što ne radi niti jedna država svijetu.

Uzalud. Lokalni mediji izvještavaju da je visokorangirani diplomat tek pristigao iz Kine stavljen u karantenu zbog - mjera predostrožnosti.

Gotovo mjesec dana na ulazu u Kremlj mjeri se tjelesna temperatura posjetiteljima koji prisustvuju sastancima s Vladimirom Putinom. Rusi odista ništa ne žele prepustiti slučaju.

I za sada se, ako je vjerovati službenim državnim statistikama, vrlo uspješno brane od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 20:12