StoryEditorOCM
Svijetmeđureligijsko ohrabrenje

Sveti otac putuje: Papa u misiji pomirbe

Piše PSD.
8. svibnja 2009. - 01:28
Papu su Židovi pozvali, a muslimani su to objeručke podržali, pa čini se, kažu analitičari, ipak ima nade za dijalog na nemirnom bliskoistočnom prostoru

Papa Ratzinger u petak kreće na jedno od najdelikatnijih putovanja u svom pontifikatu. Riječ je o posjetu Jeruzalemu, svetome mjestu triju svjetskih monoteističkih religija.

Papa će od 8. do 15. svibnja boraviti u Izraelu i Jordanu, što ga čini trećim papom koji posjećuje Svetu zemlju (nakon Pavla VI. 1964. i Ivana Pavla II. 2000.).

Bliskoistočna turneja i pape Ivana Pavla II. uključivala je Jordan, jer je upravo tamo, na istočnoj obali rijeke Jordan, Ivan Krstitelj krstio Isusa.

Papu Ratzingera Židovi su pozvali, a muslimani njegov dolazak objeručke prihvatili. Najviše se glasova protiv posjeta katoličkog poglavara Jeruzalemu čulo upravo iz kršćanskih redova.

U srijedu je na generalnoj audijenciji Papa objasnio razloge svog putovanja u Jeruzalem. “Nadam se da će moj posjet pomoći i ohrabriti kršćane u Svetoj zemlji, koji se svakoga dana suočavaju s nizom teškoća. Kao nasljednik apostola Petra, želim da osjete koliko im je Crkva blizu.

Ovo putovanje potvrđuje važnost međureligijskog dijaloga. Jeruzalem je jedan od najvažnijih gradova-simbola. Tu je Krist umro kako bi ujedinio svoje razjedinjene sinove”.

Iz ovih riječi jasno je koliku važnost u promicanju mira i međuvjerskog dijaloga u Svetoj zemlji Papa daje kršćanima. To je hrabra “oklada”, s obzirom na zastupljenost i brige kršćanske populacije na Bliskom istoku.

Prema posljednjim podacima u regiji živi samo 2 posto kršćana, dok su početkom prošlog stoljeća kršćani činili oko 20 posto pučanstva.

U Svetoj zemlji ima danas oko 160.000 kršćana, od kojih oko 110.000 živi u Izraelu, 50.000 na Zapadnoj obali i 3800 u Gazi. Broj se znatno smanjio zbog progona, ali i ratova, te bijega pred siromaštvom.

Svoj skepticizam spram posjeta pape koji ga je imenovao (21. lipnja 2008.) izrazio je latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal. Msgr. Twal smatra neizbježnim, posebno zbog nedavnih rasprava Vatikana i svjetske židovske zajednice koje su krenule u smjeru konstruktivnog dijaloga, da će ovaj posjet Izraelu značiti i jednu vrstu političke pobjede, odnosno mnogi će interpretirati Papin posjet Svetoj zemlji kao odobravanje izraelske politike, piše talijanski tjednik “Espresso”.

Vatikanska diplomacija, pak, pokušavala je smiriti kršćanske i muslimanske neistomišljenike.

Time se objašnjava i vatikansko nekomentiranje izjave iranskog predsjednika Ahmadinedžada, koji je tijekom UN-ove konferencije o rasizmu u Ženevi Izrael osudio kao “totalno rasističku zemlju”.

Talibani: obuzdaj svoje križare

Na internetskoj stranici alemarah1.org islamski fundamentalisti objavili su poruku Benediktu XVI. "Islamski emirat u Afganistanu (talibani) zahtijeva od kršćanskog pape Benedikta XVI. da spriječi glupe i neodgovorne poteze križara, koji uznemiravaju muslimanske osjećaje, jer u protivnom može doći do posljedične reakcije. Talibani pozivaju svu braću, učenjake i kulturna društva kako bi kontrolirali osvajače i križare, i spriječili bilo koga da širi bilo koju religiju osim islama“, zaključuje se u tekstu koji se odnosi na snimke katarske televizije Al Jazzire, u kojima američki vojnici dijele stanovnicima afganskog grada Bagrama, bibilje.

80.000 specijalaca

Izrael će angažirati čak 80.000 pripadnika snaga sigurnosti u okviru operacije nazvane ‘Bijeli ogrtač’ - zaštitu pape Benedikta XVI. tijekom posjeta Svetoj zemlji.

Zapovjednik izraelske policije Dudi Khoen izjavio je kako je Papin posjet “povijesni događaj koji je, sa sigurnosnog aspekta, veoma kompleksan”.

Pojasnio je kako će 80.000 pripadnika snaga sigurnosti, i to 60.000 policijskih časnika, a preostalih 20.000 agentata tajnih službi i pripadnika vojske biti razmješteno tako da pokrivaju ‘svaki centimetar’ Papina puta po Izraelu.

Khoen je novinarima kazao kako zasad ‘nije bilo obavještajnih upozorenja na eventualne napade’, pridodavši kako je terorizam realnost s kojom se Izrael suočava tijekom čitave godine.

Khoen je dodao kako će zbog sigurnosnih razloga Papa svoj poznati ‘papamobil’ koristiti smo za kratak put u Nazareth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 20:01