StoryEditorOCM
SvijetPILOT PROJEKT

Švedska tvrtka ‘zapošljava‘ vrane da skupljaju opuške s ulica: ‘Zanimljivo je kako možemo naučiti ptice da skupljaju otpatke, a ne možemo naučiti ljude da ih ne bacaju na zemlju‘

Piše PSD
4. veljače 2022. - 19:53

Jedna je švedska startup firma počela regrutirati vrane i obučavati ih da skupljaju bačene opuške cigareta s ulica i trgova grada Södertälje​, u blizini Stockholma, prenosi Danas.rs.

Kako piše britanski 'The Guardian', u okviru ovog projekta, čiji je cilj smanjenje troškova uklanjanja otpada, vrane se obučavaju tako što im stroj koji je projektirala tvrtka 'Corvid Cleaning' daje po malo hrane svaki put kad u nju ubace opušak.

- To su divlje ptice koje sudjeluju na dobrovoljnoj bazi - rekao je osnivač tvrtke Christian Günther-Hanssen, osnivač 'Corvid Cleaninga'.

Prema podacima organizacije 'Održimo Švedsku čistom', svake godine na ulice gradova u toj zemlji bude bačeno preko milijardu opušaka cigareta, što čini oko 62 posto ukupnog otpada.

Södertälje godišnje na čišćenje ulica troši 20 milijuna švedskih kruna, odnosno preko 1,9 milijuna eura.

Günther-Hanssen procjenjuje da bi se zahvaljujući inovativnoj metodi njegove tvrtke troškovi povezani s uklanjanjem opušaka mogli smanjiti za najmanje 75 posto.

Pilot projekt se provodi u Södertälju, a ako se pokaže uspješnim, bit će pokrenut u Stockholmu i drugim gradovima.

Istraživanja su pokazala da su novokaledonijske vrane, koje pripadaju porodici 'corvidae' (otud i 'corvid' u nazivu tvrtke), sposobne rasuđivati na razini sedmogodišnjeg djeteta. 

Smatra se da su te ptice upravo zbog svoje inteligencije najpogodnije za ovaj posao.

I ranije se više puta pokazalo da su ove vrane vrlo snalažljive, kao kad, na primjer, orah bacaju na put i čekaju da naiđe automobil koji bi ga razbio.

- Ove ptice je najlakše obučiti i najveće su šanse da će one učiti jedna od druge. Istovremeno, postoji najmanji rizik da će neka od njih slučajno pojesti otpad - objasnio je Günther-Hanssen.

Tomas Ternström, službenik iz općine Södertälje, kaže da bi bilo zanimljivo vidjeti hoće li ovaj pilot projekt biti uspešan i u drugim okruženjima.

- Zanimljivo kako možemo naučiti vrane da skupljaju opuške, a ne možemo naučiti ljude da ih ne bacaju na zemlju - zaključio je on za 'The Guardian'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 09:35