StoryEditorOCM
Svijetčudne migracije

Sve više Rusa traži azil u ovoj azijskoj zemlji: Prošle godine podneseno više zahtjeva nego u zadnjih 20 godina

Piše vijesti sd
26. veljače 2024. - 06:29

Prošle godine je rekordan broj Rusa zatražio azil u Južnoj Koreji, prilikom čega su postali najveća etnička grupa koja traži utočište u toj zemlji.

Južnokorejska vlada je priopćila kako su zahtjevi za azilom kod ljudi koji dolaze iz Rusije porasli pet puta samo tijekom prošle godine.

Ukupno 5.750 ruskih državljana zatražilo je azil u Južnoj Koreji 2023. godine, prema izvješću kojega je ranije ovog mjeseca objavio korejski ured za imigraciju. To je pet puta više od 1.038 koji su zatražili zaštitu 2022. – i više od ukupnog broja zahtjeva za azil od Rusa zabilježenog između 1994. i 2019. godine.

Prošla godina je također obilježila najveći broj ukupnih zahtjeva za azil za najmanje osam godina, prema podacima Imigracijske službe. Nakon Rusa, najveće grupe tražitelja azila su stigle iz Kazahstana, Kine i Malezije.

Trend s Rusima se nastavio i ove godine, s obzirom na to da su bili najveća grupa koja je tražila azil u siječnju 2024.

Najčešći razlozi koje navode azilanti su progon na osnovu vjere, politički razlozi, diskriminacija zbog pripadnosti određenoj društvenoj grupi, rasi ili nacionalnosti. Međutim, služba nije precizirala koje razloge konkretno navode Rusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:09