StoryEditorOCM
SvijetKraljica Meksika

Sve u njezinim rukama: tko je lijepa i zloglasna Adriana koja je postala nova šefica najmoćnijeg kartela narkomafije?

17. siječnja 2023. - 17:07

Nakon što je njezin suprug Ovidio Guzmán López, sin Joaquina “El Chapa” Guzmána, uhićen početkom ovog mjeseca, uzde moćnog narko kartela pale su u ruke Adriani Mezi Torres. Snaha najozloglašenijeg narkobosa i nova meksička kraljica kartela dolazi iz loze dugogodišnjih krijumčara i trgovaca ljudima. Njezin otac Raul Meza Ontiveros, poznatiji po nadimku “El M6” bio je visokopozicionirani operativac najmoćnijeg kartela Sinaloe, a likvidiran je nakon teškog mučenja. Ubijen je Culiacanu 2007. godine, a njezin brat, César Raúl, poznat kao “El Mini M6”, doživio je sličnu sudbinu – poginuo je u oružanom okršaju u dobi od samo 18 godina.

Za Mezu Torres britanski list The Times piše kako je njezin uspon bio dugo i pomno planiran. Adriana se etablirala kao šefica frakcije Sinaloe poznate po imenu ‘Los Chapitos‘.

Njezin suprug Ovidio Guzmán López uhićen je u krvavom oružanom obračunu sa sigurnosnim snagama početkom ovog mjeseca. U toj je akciji život izgubilo 29 ljudi, među kojima i deset meksičkih vojnika. Ovidio je poznat kao “El Ratón” ili štakor, a vjerojatno će biti izručen u SAD gdje će mu suditi po optužnici s nizom točaka. Bude li osuđen, mogao bi provesti ostatak života iza rešetaka. Prema informacijama španjolskog lista El Paisa, Ovidio Guzmán López jedno je od čak 23 djece za koje se vjeruje da im je El Chapo otac.

“Znate, u Sinaloi je trgovina drogom oduvijek bila obiteljski biznis”, rekao je prije nekoliko dana za El Pais Benjamin Smith, autor knjige u kojoj je potanko opisana povijest meksičke trgovine drogom. Ocijenio je kako zapravo nije poznato koliko je Ovidio Guzmán López stvarno moćan.

„State Department kaže da proizvodi više od 3000 kilograma metamfetamina mjesečno, ali ne znam odakle im ta brojka - naveo je za El Pais.

Kakva je uloga njegove supruge Adriane Meze Torres u kartelu postalo je jasno 2019., kada joj je muž prvi put bio uhićen. Tada su joj meksičke vlasti, koje znaju da su supruge kartelskih bossova počele preuzimati operativne uloge u biznisu, zamrzle sve bankovne račune.

image

Ovidio Guzman, sin El Chapa 

Afp

I 33-godišnja Emma Coronel Aispuro, nekadašnja missica koja se udala za El Chapa, trenutno služi kaznu zatvora zbog svoje uloge u njegovom kartelu Sinaloi. Ona je priznala kako je odigrala ključnu ulogu u pomaganju suprugu u bijegu iz meksičkog zatvora. Emma je u neposrednoj blizini strogo čuvane kaznionice kupila nekretninu iz koje je do zatvora organizirala kopanje tunela kroz koji je El Chapo pobjegao. U tunelu je bilo modificirano vozilo na tračnicama te kompletna rasvjeta i ventilacija. Uspjela mu je dostaviti i sat s GPS-om. El Chapova žena također je kći kartela, a svog budućeg muža je upoznala kada je imala 17 godina. Vjenčali su se kad joj je bilo 18, a njemu 50 godina. Emma je 2011. godine rodila njihove blizanke Mariu i Emali. Ljepotica iz Kalifornije priznala je na sudu da je sudjelovala u krijumčarenju heroina, kokaina, marihuane i metamfetamina tijekom najmanje šest godina. Također je priznala da je bila uključena u pranje novca i transakcije sa stranim trgovcima narkoticima. Na sudu je izjavila da osjeća "istinsko žaljenje zbog štete koju je nanijela" te je zamolila "sve građane ove zemlje" da joj oproste.

image

Emma Coronel Aispuro supruga Joaquina ‘El Chapa‘ Guzmana 

 

Kena Betancur/Afp

Još jedna Meksikanka stekla je ogromnu moć u kartelu - Sandra Ávila Beltrán (62), poznata kao “Kraljica Pacifika”. Njezin je ujak bio jedan od osnivača narko-kartela Guadalajara, a također su se i roditelji kao i djed i baka bavili krijumčarenjem droge. Bila je ljubavnica kolumbijskog narkobosa Juana Diega Espinose, a oboje su dospjeli na naslovnice kad su zajedno uhićeni u Mexico Cityju 2007. godine. Tužila je Netflix zbog televizijske serije Kraljica juga, za koju tvrdi da se temelji na njezinom životu, ali da je snimljena bez njezina pristanka. 

image

Uhićenje Sandre Avile Beltran, "Kraljica Pacifika" 

 

 

Ho/Afp

“Jadan Meksiko, tako daleko od Boga, tako blizu Sjedinjenih Država”, davno je napisao meksički predsjednik iz 19. stoljeća Porfirio Díaz pri čemu je drugi dio njegova aforizma zapravo objašnjenje trajnog problema koji Meksiko ima s kartelima.

Sjedinjene su Države, naime, najveće svjetsko tržište ilegalnih droga, koje troši oko 25 posto globalne proizvodnje. Praktičnost je učinila Meksiko bazom za nekoliko iznimno moćnih kriminalnih organizacija koje kontroliraju posao dostave heroina i metamfetamina domaće proizvodnje, kao i kokaina uglavnom kolumbijskog podrijetla.

U izvješću Istraživačke službe američkog Kongresa iz 2018. godine navodi se da je kartel Sinaloa, koji je osnovao El Chapo, imao godišnju zaradu procijenjenu na tri milijarde dolara.  

image

Akcija hapšenja Ovidia Guzmana, sina "El Chapa" 

Nicolas Asfouri/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 18:48