StoryEditorOCM
Svijetnesiguran život

Svakonoćne pucnjave, eksplozije, ranjavanja i ubojstva na ulicama jednog europskoga glavnog grada, a nije na Balkanu

Piše PSD
12. siječnja 2023. - 20:51

Val nasilja počeo je na Božić. Te večeri na cesti je upucan 25-godišnjak u Rinkebyju, prigradskom naselju švedske prijestolnice. Dvije eksplozije uslijedile su 26. i 27. prosinca u drugom dijelu grada, a idućih dana eksplozije su se ponovile na novim mjestima, u tim slučajevima uz popratno pucanje iz vatrenog oružja.

Na Staru godinu predgrađe Vällingby potresao je vatreni obračun u restoranu u kojem su tri osobe ozlijeđene. Među njima je bio mladić star dvadeset godina koji je podlegao ozljedama, piše Jutarnji list.

Drugog dana Nove godine čule su se nove dvije detonacije. Kao i prethodnih puta mete su bile stambene zgrade. Iduća pucnjava, u kojoj je jedna osoba ranjena, a jedna ubijena, dogodila se 4. siječnja na prigradskoj željezničkoj stanici u prometnom dijelu dana. Dan kasnije eksplozija je proparala stockholmskim kvartom Farsta, srećom bez žrtava. "Pretpostavljamo da je bomba bila namijenjena osobi koja živi u našoj zgradi, ali posljedice trpimo svi. Prestravljeni smo", izjavila je tada jedna stanarka.

image

Policija u Švedskoj ima sve više posla, i to s najtežim kaznenim djelima (ilustracija)

AFP

Švedski radio, koji je donio ove detalje napada, javio je kako policija istražuje jesu li događaji povezani. Zna se, naveli su, da je više osoba uhićeno i privedeno zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima. Među njima su jedan 15-godišnji i jedan 14-godišnji dječak, osumnjičeni da su ispraznili spremnik vatrenog oružja po zgradi u kvartu Gubbängen. Susjedi uglavnom ne ostavljaju puno prostora spekulacijama. "To su bande. Koje ne uspijevaju držati pod kontrolom svoje svinjarije", kazao je jedan stanovnik.

Bombe, rašpe, livorveri

U svojoj analizi vala nasilja koji je u dane blagdana potresao Stockholm portal Politico piše da policija vjeruje da je ubojstvo mladog muškarca u Rinkebyju izazvalo seriju odmazdi.

Nije riječ o prvom takvom valu mafijaškog razračunavanja u Stockholmu ili drugdje u Švedskoj. Prošle godine samo u glavnom gradu dogodilo se 126 pucnjava s 28 ubijenih. Podmetnuta je 31 bomba. Godinu ranije u gradu je eksplodiralo 25 bombi, a zabilježena su 23 smrtna slučaja u obračunima kriminalnog podzemlja. Pišući o političkoj reakciji na najnovije nasilje, Politico podsjeća kako je sadašnja vlada izabrana dobrim dijelom jer se strogo postavila prema temi bandi u Švedskoj. Većina se bori za teritorij za trgovinu drogom, navodi Politico.

image

Švedski premijer Ulf Kristersson najavio je reformu u policijskom postupanju koja bi trebala promijeniti situaciju

Ludovic Marin/AFP

Ulf Kristersson, aktualni premijer, najavio je reformu u policijskom postupanju koja bi trebala promijeniti situaciju u zemlji koje mnogi s razlogom nazivaju "kriznim stanjem". Naime, prema dostupnim istraživanjima, Švedska je u europskom vrhu po broju ubojstava u kriminalnim okršajima i sukobima bandi. Kako navodi Politico, po tom pitanju nema komparativno valjanih europskih statistika, ali studija Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala Švedske 2021. godine utvrdila je da "drugdje u Uniji taj broj pada, samo u Švedskoj raste.

Desnica ima čvrsto rješenje

"Imamo opsežan program za rješavanje ovog problema, ali razumijem da su građani nestrpljivi. Ovo su ljudi koji neće stati zato što im tako netko kaže. Treba ih zatvoriti", kazao je premijer Ulf Kristersson koji je na položaj stupio krajem listopada. Trenutak eskalacije nasilja nezgodan je za švedskog premijera i zemlju koja je upravo preuzela predsjedanje Unijom, a kao jedan od ciljeva navela jačanje sigurnosti europskih građana, podsjeća Politico.

image

Jimmie Åkesson, šef desnih Švedskih demokrata, smatra da policiju treba ovlastiti za racije s ciljem pronalaska oružja i eksploziva

AFP

Samo nekoliko dana prije serije napada Jimmie Åkesson, šef Švedskih demokrata, desničara koji službeno nisu dio koalicijske vlade, ali joj daju krucijalnu podršku u parlamentu, iznio je vlastite prijedloge za rješavanje problema. Jedan od njih je da policiju treba ovlastiti da utvrđuje privremene zone postupanja - područja na kojima ima odriješene ruke za racije s ciljem pronalaska oružja i eksploziva, prenosi Jutarnji list.

image

Švedski policajci na intervenciji u Rinkebyju 2010. godine

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 20:06