stdClass Object ( [id] => 1232026 [title] => Susjedi u ratu s inflacijom, kafićima stižu računi za struju od 80.000 eura, građani štede gdje god mogu: ‘Upisala sam se u teretanu, tamo se tuširam, punim mobitel i sušim kosu‘ [alias] => susjedi-u-ratu-s-inflacijom-kaficima-stizu-racuni-za-struju-od-80-000-eura-gradani-stede-gdje-god-mogu-upisala-sam-se-u-teretanu-tamo-se-tusiram-punim-mobitel-i-susim-kosu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Upisala sam se u teretanu, ne zato da se vratim u formu, nego zato da se mogu tuširati, puniti mobitel i sušiti kosu fenom za 29,90 € mjesečno, to mi se isplati."

Tako glasi "post" koji kruži društvenim mrežama po Italiji, kao znak vremena. Nemamo potvrdu da nije šala, ali bez obzira na to govori da je svijest o neočekivanim i za mnoge strašnim poskupljenjima električne energije i zemnog plina stigla i do naizgled efemernih djelatnosti, kao što su tuširanje te pranje i sušenje kose. Punjenje mobitela dodaje atmosferu apsurdnoga.

Još ih muče komarice

U Italiji nije – ili još nije – jagma za dekama, kućnim ogrtačima i sličnim pomagalima za zimsko preživljavanje. Uostalom, nije im još čas. Većina Talijanâ tek u zadnji čas odlučuje i o onome što namjeravaju ili planiraju mjesecima, na primjer kamo će na ljetni odnosno zimski odmor (barem oni koji to sebi još smiju priuštiti). I prijašnjih godina su reklame za mrežno kupovanje zimskih potrepština počele iskakati po internetskim stranicama tek kad bi se bližila Sv. Kate.

---

image

 

 

Shutterstock
---

Po trgovinskim kućama, barem u Rimu, police su krcate kao i vazda, kupaca nije više nego obično. Užasno je teško pronaći samo jedan artikl: spirale čiji dim tjera komarce. Zasad su oni – zapravo one, ženske krvopije komarice, njihovi muškići radije pijuckaju cvjetni nektar – najdosadnija muka u tijesnoj konkurenciji s političarima. U butige je tek prispio jesenski asortiman, otpadaju ventilatori i mudantine, tko se nije opskrbio magarac je bio, ali za zimski asortiman još ima vremena.

Ukratko, tu se panika ne nazire – ali kojegdje drugdje ne da je panika, nego i očaj, otkako su pomahnitali računi za električnu energiju.

Dokle je došlo pokazuje primjer iz Livorna, gdje su oci salezijanci od početka rujna zatvorili svoje malonogometno igralište, omiljeno okupljalište mladih, jer ne mogu podnijeti narasle troškove osvjetljenja sada, kada sunce zalazi prerano. Don Francesco Commauda kaže portalu Quotidiano.net: "Uvjereni smo da je to najbolji izbor s obzirom na povijesni trenutak. U potvrdu toga naši klijenti su iskazali razumijevanje i solidarnost u porukama podrške." Poznato je da je apostolat salezijanaca temeljen na okupljanju mladih, osobito učenika i radnika, u njihovu slobodnom vremenu, te da je u Talijanâ nogometno igralište ključno mjesto. Utoliko je jasnije da je račun za struju pogodio te redovnike u pleksus. A nisu oni prošli najgore.

Poznati kafić Cremoso u Palermu instalirao je pored svog štekata, u uglednoj ulici Markiza di Villabianca, modru nakazu koja je u naravi strujni generator. Razlog je jednostavan: dobio je račun za struju od 80.000 eura, nije ga imao odakle platiti, isključili su mu struju, pa se sada "hrani" iz generatora. Odande struje nema dovoljno, odustao je od sladoleda, iako ga još itekako tamane po Rimu, gdje ne bi po još toplijem Palermu. Generator su unajmili po 1000 eura tjedno, a dnevno za nj troše zasad 50 eura plina, ali moglo bi biti i skuplje, kako je krenulo.

‘Ne možemo se izvući‘

Taj bar vodi zadruga ugostiteljâ, a njezina predsjednica Antonella Lanzi na stranici zadruge livesicilia.it kaže: "To je privremeno rješenje, ali ako se nastavi ovako, morat ćemo zatvoriti posao. Ne možemo se izvući. Nitko to ne može." Zadrugari, njih 25, vide mogućnost da se koliko sutra nađu na ulici bez posla. A ne bi bili jedine žrtve spekulativnih cijena električne struje.

Nema dana da ne čitamo o djelatnostima koje su zbog cijena energije stavile ključ u bravu, ili privremeno, ili zavazda.

Oblast Lacij zahtijeva da se energija štedi nastavljanjem rada od kuće (pa je manje troškova energije u javnom i privatnom prijevozu, odnosno pri osvjetljenju i zagrijavanju radnih prostora), smanjenjem javne rasvjete, uz već najavljenu nacionalnu mjeru kasnijeg početka i ranijeg prestanka grijanja i u cjelokupnoj sezoni, i svaki dan ponaosob.

Lakše prolaze oni koji računaju na imućnu publiku. Svake je godine sve više Talijana koji ne mogu na godišnji odmor. U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća odmor je obično trajao tri tjedna u kolovozu, u ovom stoljeću se smanjio na dva tjedna, a sada je u prosjeku desetak dana. I u službenika, koji ostatak provode doma, a još oštrije u privatnika, kojima je odmor period kada troše a ne zarađuju, dakle dupli manjak.

Imućniji pored ljetnog tjedna ili dva koriste i zimski barem tjedan, "bijelu sedmicu", na kakvu skijalištu. Ondje su cijene već poskočile (na znanje i Hrvatima koji onamo odlaze).

Od Dolomita do Val d‘Aoste cijene su sada desetak posto više nego lani – sasvim u skladu sa stopom inflacije, koja bi mogla doseći 11 posto ove godine, jer su, zahvaljujući ne samo poskupjeloj energiji, i namirnice briznule 15-20 posto više. Confindustria (talijanska Konfederacija industrijalaca, glavna udruga kapitalističkog patronata) procjenjuje – a njezine procjene su obično znanstvene a ne političke – da će energetska kriza do proljeća požderati u Italiji dodatnih i neplaniranih 110 milijardi eura.

Da bude jasnije: to je više od polovice onoga što bi Italija, ako bude marljiva i točna pri ispunjavanju svojih obaveza, imala dobiti od Unije sve do 2026 za spašavanje od udara pandemije covida-19 (koja opet divlja po školama).

Orkestar svira, a Titanic...

Udarac bi mogao biti fatalan. Zna Giorgia Meloni zašto ne želi dužnost ministra ekonomije ponuditi političaru nego "tehničaru" – na tome Italija lakše padne nego prođe. I neće biti velike koristi od svaljivanja krivice na prethodnu vladu, kako se voli činiti u nas na Mediteranu. Svjestan je toga, napokon, i sam Mario Draghi, talijanski premijer u ostavci.

---

image

Giorgia Meloni

AFP
---

I poslovično smireni i tihi Draghi dopustio je sebi u Pragu, iza zatvorenih vrata, da povisi glas i da neuobičajeno oštro prigovori izravno predsjednici Evropskog povjerenstva Ursuli von der Leyen, a neizravno Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. Italija je, ne od jučer, stjerana u težak škripac kako spekulativno povišenim cijenama zemnog plina, koji rabi za proizvodnju električne energije, tako i povezivanjem cijene električne energije s cijenom plina i ondje gdje to nije utemeljeno – ali omogućava ekstraprofite proizvođačima i distributerima, dok djelatnosti potrošača pucaju po šavovima.

"Diskutiramo o plinu već sedam mjeseci", prenijela je torinska La Stampa Draghijeve riječi izrečene u Pragu. "Potrošili smo desetke milijardi evropskih poreznih obveznika, koje su poslužile za loženje Moskvina rata, i još nismo odlučili ništa. Da nismo izgubili toliko mnogo vremena, sad ne bismo bili na rubu recesije." Optužba je jasna i teška. Indirektno je za nacionalističku sebičnost optužio njemačkog kancelara Olafa Scholza i nizozemskog premijera Marka Ruttea. Oni su obojica, smatra Draghi – i ne samo on – razbili frontu evropske solidarnosti. A to je zlodjelo u doba ratne krize.

S rimskog stanovišta se doima da ta dva gospodina čuvaju svoje državne naslonjače na račun patnji onih koji evropski proračun pune iz izloženijih zemalja. A Italija puni evropski proračun najviše nakon Njemačke i Francuske.

Draghi smatra i kaže da bi "bila dovoljna politička volja da se zaustavi utrka u cijenama plina". Italija je predložila dinamičko ograničenje cijena plina, kako ne bi obeshrabrila svoje eventualne dobavljače fiksnom najvišom cijenom – ali je činjenica da u ovom trenutku upravo članice Unije plaćaju plin više nego druge zemlje, jer su dobavljači "nanjušili krv" i ucjenjuju Evropljane gore nego ikoga – a može im se jer je neodlučna Unija to dopustila.

Talijanski obrtnici i privrednici to mogu čitati, ali sve da kupe papirnate novine i zapale ih, ne bi se od toga baš ogrijali.

A potrošačima to još nije doprlo do moždana. Brod se nepovratno nagnuo, ali orkestar svira i na Titanicu sva električna svjetla gore dok elegantno tone.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pripreme za zimu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pripreme za zimu 2 0 7742 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-09 14:24:56 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => Inoslav Bešker [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-13 07:30:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-13 07:30:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1932 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Susjedi u ratu s inflacijom, kafićima stižu računi za struju od 80.000 eura, građani štede gdje god mogu: 'Upisala sam se u teretanu, tamo se tuširam, punim mobitel i sušim kosu' [metakey] => italija, inflacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23560159.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23585322.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/09\/23527963.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Shutterstock","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Giorgia Meloni<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23560159_1920.jpg":"1920x1080","k_23560159_1280.jpg":"1280x1280","k_23560159_1024.jpg":"1024x1024","k_23560159_640.jpg":"640x640","k_23560159_480.jpg":"480x480","k_23560159_340.jpg":"340x340","k_23560159_220.jpg":"220x220","o_23560159_1280.jpg":"1280x853","o_23560159_1024.jpg":"1024x682","o_23560159_640.jpg":"640x426","o_23560159_480.jpg":"480x320","o_23560159_340.jpg":"340x226","o_23560159_220.jpg":"220x146","h_23560159_1280.jpg":"1280x854","h_23560159_1024.jpg":"1024x683","h_23560159_640.jpg":"640x427","h_23560159_480.jpg":"480x320","h_23560159_340.jpg":"340x227","h_23560159_220.jpg":"220x147","pp_23560159_1280.jpg":"1280x1628","pp_23560159_1024.jpg":"1024x1303","pp_23560159_640.jpg":"640x814","pp_23560159_480.jpg":"480x611","pp_23560159_340.jpg":"340x432","pp_23560159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1062","hd_23585322_1920.jpg":"1920x1080","k_23585322_1280.jpg":"1280x1280","k_23585322_1024.jpg":"1024x1024","k_23585322_640.jpg":"640x640","k_23585322_480.jpg":"480x480","k_23585322_340.jpg":"340x340","k_23585322_220.jpg":"220x220","o_23585322_1280.jpg":"1280x708","o_23585322_1024.jpg":"1024x566","o_23585322_640.jpg":"640x354","o_23585322_480.jpg":"480x265","o_23585322_340.jpg":"340x188","o_23585322_220.jpg":"220x121","h_23585322_1280.jpg":"1280x854","h_23585322_1024.jpg":"1024x683","h_23585322_640.jpg":"640x427","h_23585322_480.jpg":"480x320","h_23585322_340.jpg":"340x227","h_23585322_220.jpg":"220x147","pp_23585322_1280.jpg":"1280x1628","pp_23585322_1024.jpg":"1024x1303","pp_23585322_640.jpg":"640x814","pp_23585322_480.jpg":"480x611","pp_23585322_340.jpg":"340x432","pp_23585322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23527963_1920.jpg":"1920x1080","k_23527963_1280.jpg":"1280x1280","k_23527963_1024.jpg":"1024x1024","k_23527963_640.jpg":"640x640","k_23527963_480.jpg":"480x480","k_23527963_340.jpg":"340x340","k_23527963_220.jpg":"220x220","o_23527963_1280.jpg":"1280x853","o_23527963_1024.jpg":"1024x682","o_23527963_640.jpg":"640x426","o_23527963_480.jpg":"480x320","o_23527963_340.jpg":"340x226","o_23527963_220.jpg":"220x146","h_23527963_1280.jpg":"1280x854","h_23527963_1024.jpg":"1024x683","h_23527963_640.jpg":"640x427","h_23527963_480.jpg":"480x320","h_23527963_340.jpg":"340x227","h_23527963_220.jpg":"220x147","pp_23527963_1280.jpg":"1280x1628","pp_23527963_1024.jpg":"1024x1303","pp_23527963_640.jpg":"640x814","pp_23527963_480.jpg":"480x611","pp_23527963_340.jpg":"340x432","pp_23527963_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38254555 Threads: 4 Questions: 7088677431 Slow queries: 3298221 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608118019 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/susjedi-u-ratu-s-inflacijom-kaficima-stizu-racuni-za-struju-od-80-000-eura-gradani-stede-gdje-god-mogu-upisala-sam-se-u-teretanu-tamo-se-tusiram-punim-mobitel-i-susim-kosu-1232026 [printLink] => /vijesti/svijet/susjedi-u-ratu-s-inflacijom-kaficima-stizu-racuni-za-struju-od-80-000-eura-gradani-stede-gdje-god-mogu-upisala-sam-se-u-teretanu-tamo-se-tusiram-punim-mobitel-i-susim-kosu-1232026?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pripreme za zimu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Susjedi u ratu s inflacijom, kafićima stižu računi za struju od 80.000 eura, građani štede gdje god mogu: ‘Upisala sam se u teretanu, tamo se tuširam, punim mobitel i sušim kosu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23560159.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23560159.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23585322.jpg [title] =>

 

 

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/09/23527963.jpg [title] =>

Giorgia Meloni

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Upisala sam se u teretanu, ne zato da se vratim u formu, nego zato da se mogu tuširati, puniti mobitel i sušiti kosu fenom za 29,90 € mjesečno, to mi se isplati."

Tako glasi "post" koji kruži društvenim mrežama po Italiji, kao znak vremena. Nemamo potvrdu da nije šala, ali bez obzira na to govori da je svijest o neočekivanim i za mnoge strašnim poskupljenjima električne energije i zemnog plina stigla i do naizgled efemernih djelatnosti, kao što su tuširanje te pranje i sušenje kose. Punjenje mobitela dodaje atmosferu apsurdnoga.

Još ih muče komarice

U Italiji nije – ili još nije – jagma za dekama, kućnim ogrtačima i sličnim pomagalima za zimsko preživljavanje. Uostalom, nije im još čas. Većina Talijanâ tek u zadnji čas odlučuje i o onome što namjeravaju ili planiraju mjesecima, na primjer kamo će na ljetni odnosno zimski odmor (barem oni koji to sebi još smiju priuštiti). I prijašnjih godina su reklame za mrežno kupovanje zimskih potrepština počele iskakati po internetskim stranicama tek kad bi se bližila Sv. Kate.

---

image

 

 

Shutterstock
---

Po trgovinskim kućama, barem u Rimu, police su krcate kao i vazda, kupaca nije više nego obično. Užasno je teško pronaći samo jedan artikl: spirale čiji dim tjera komarce. Zasad su oni – zapravo one, ženske krvopije komarice, njihovi muškići radije pijuckaju cvjetni nektar – najdosadnija muka u tijesnoj konkurenciji s političarima. U butige je tek prispio jesenski asortiman, otpadaju ventilatori i mudantine, tko se nije opskrbio magarac je bio, ali za zimski asortiman još ima vremena.

Ukratko, tu se panika ne nazire – ali kojegdje drugdje ne da je panika, nego i očaj, otkako su pomahnitali računi za električnu energiju.

Dokle je došlo pokazuje primjer iz Livorna, gdje su oci salezijanci od početka rujna zatvorili svoje malonogometno igralište, omiljeno okupljalište mladih, jer ne mogu podnijeti narasle troškove osvjetljenja sada, kada sunce zalazi prerano. Don Francesco Commauda kaže portalu Quotidiano.net: "Uvjereni smo da je to najbolji izbor s obzirom na povijesni trenutak. U potvrdu toga naši klijenti su iskazali razumijevanje i solidarnost u porukama podrške." Poznato je da je apostolat salezijanaca temeljen na okupljanju mladih, osobito učenika i radnika, u njihovu slobodnom vremenu, te da je u Talijanâ nogometno igralište ključno mjesto. Utoliko je jasnije da je račun za struju pogodio te redovnike u pleksus. A nisu oni prošli najgore.

Poznati kafić Cremoso u Palermu instalirao je pored svog štekata, u uglednoj ulici Markiza di Villabianca, modru nakazu koja je u naravi strujni generator. Razlog je jednostavan: dobio je račun za struju od 80.000 eura, nije ga imao odakle platiti, isključili su mu struju, pa se sada "hrani" iz generatora. Odande struje nema dovoljno, odustao je od sladoleda, iako ga još itekako tamane po Rimu, gdje ne bi po još toplijem Palermu. Generator su unajmili po 1000 eura tjedno, a dnevno za nj troše zasad 50 eura plina, ali moglo bi biti i skuplje, kako je krenulo.

‘Ne možemo se izvući‘

Taj bar vodi zadruga ugostiteljâ, a njezina predsjednica Antonella Lanzi na stranici zadruge livesicilia.it kaže: "To je privremeno rješenje, ali ako se nastavi ovako, morat ćemo zatvoriti posao. Ne možemo se izvući. Nitko to ne može." Zadrugari, njih 25, vide mogućnost da se koliko sutra nađu na ulici bez posla. A ne bi bili jedine žrtve spekulativnih cijena električne struje.

Nema dana da ne čitamo o djelatnostima koje su zbog cijena energije stavile ključ u bravu, ili privremeno, ili zavazda.

Oblast Lacij zahtijeva da se energija štedi nastavljanjem rada od kuće (pa je manje troškova energije u javnom i privatnom prijevozu, odnosno pri osvjetljenju i zagrijavanju radnih prostora), smanjenjem javne rasvjete, uz već najavljenu nacionalnu mjeru kasnijeg početka i ranijeg prestanka grijanja i u cjelokupnoj sezoni, i svaki dan ponaosob.

Lakše prolaze oni koji računaju na imućnu publiku. Svake je godine sve više Talijana koji ne mogu na godišnji odmor. U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća odmor je obično trajao tri tjedna u kolovozu, u ovom stoljeću se smanjio na dva tjedna, a sada je u prosjeku desetak dana. I u službenika, koji ostatak provode doma, a još oštrije u privatnika, kojima je odmor period kada troše a ne zarađuju, dakle dupli manjak.

Imućniji pored ljetnog tjedna ili dva koriste i zimski barem tjedan, "bijelu sedmicu", na kakvu skijalištu. Ondje su cijene već poskočile (na znanje i Hrvatima koji onamo odlaze).

Od Dolomita do Val d‘Aoste cijene su sada desetak posto više nego lani – sasvim u skladu sa stopom inflacije, koja bi mogla doseći 11 posto ove godine, jer su, zahvaljujući ne samo poskupjeloj energiji, i namirnice briznule 15-20 posto više. Confindustria (talijanska Konfederacija industrijalaca, glavna udruga kapitalističkog patronata) procjenjuje – a njezine procjene su obično znanstvene a ne političke – da će energetska kriza do proljeća požderati u Italiji dodatnih i neplaniranih 110 milijardi eura.

Da bude jasnije: to je više od polovice onoga što bi Italija, ako bude marljiva i točna pri ispunjavanju svojih obaveza, imala dobiti od Unije sve do 2026 za spašavanje od udara pandemije covida-19 (koja opet divlja po školama).

Orkestar svira, a Titanic...

Udarac bi mogao biti fatalan. Zna Giorgia Meloni zašto ne želi dužnost ministra ekonomije ponuditi političaru nego "tehničaru" – na tome Italija lakše padne nego prođe. I neće biti velike koristi od svaljivanja krivice na prethodnu vladu, kako se voli činiti u nas na Mediteranu. Svjestan je toga, napokon, i sam Mario Draghi, talijanski premijer u ostavci.

---

image

Giorgia Meloni

AFP
---

I poslovično smireni i tihi Draghi dopustio je sebi u Pragu, iza zatvorenih vrata, da povisi glas i da neuobičajeno oštro prigovori izravno predsjednici Evropskog povjerenstva Ursuli von der Leyen, a neizravno Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. Italija je, ne od jučer, stjerana u težak škripac kako spekulativno povišenim cijenama zemnog plina, koji rabi za proizvodnju električne energije, tako i povezivanjem cijene električne energije s cijenom plina i ondje gdje to nije utemeljeno – ali omogućava ekstraprofite proizvođačima i distributerima, dok djelatnosti potrošača pucaju po šavovima.

"Diskutiramo o plinu već sedam mjeseci", prenijela je torinska La Stampa Draghijeve riječi izrečene u Pragu. "Potrošili smo desetke milijardi evropskih poreznih obveznika, koje su poslužile za loženje Moskvina rata, i još nismo odlučili ništa. Da nismo izgubili toliko mnogo vremena, sad ne bismo bili na rubu recesije." Optužba je jasna i teška. Indirektno je za nacionalističku sebičnost optužio njemačkog kancelara Olafa Scholza i nizozemskog premijera Marka Ruttea. Oni su obojica, smatra Draghi – i ne samo on – razbili frontu evropske solidarnosti. A to je zlodjelo u doba ratne krize.

S rimskog stanovišta se doima da ta dva gospodina čuvaju svoje državne naslonjače na račun patnji onih koji evropski proračun pune iz izloženijih zemalja. A Italija puni evropski proračun najviše nakon Njemačke i Francuske.

Draghi smatra i kaže da bi "bila dovoljna politička volja da se zaustavi utrka u cijenama plina". Italija je predložila dinamičko ograničenje cijena plina, kako ne bi obeshrabrila svoje eventualne dobavljače fiksnom najvišom cijenom – ali je činjenica da u ovom trenutku upravo članice Unije plaćaju plin više nego druge zemlje, jer su dobavljači "nanjušili krv" i ucjenjuju Evropljane gore nego ikoga – a može im se jer je neodlučna Unija to dopustila.

Talijanski obrtnici i privrednici to mogu čitati, ali sve da kupe papirnate novine i zapale ih, ne bi se od toga baš ogrijali.

A potrošačima to još nije doprlo do moždana. Brod se nepovratno nagnuo, ali orkestar svira i na Titanicu sva električna svjetla gore dok elegantno tone.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Shutterstock AFP
AFP
Shutterstock

 

 

AFP

Giorgia Meloni

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/susjedi-u-ratu-s-inflacijom-kaficima-stizu-racuni-za-struju-od-80-000-eura-gradani-stede-gdje-god-mogu-upisala-sam-se-u-teretanu-tamo-se-tusiram-punim-mobitel-i-susim-kosu-1232026 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f195bb3ac72491bf071b2b38af2da01150254cf8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Susjedi+u+ratu+s+inflacijom%2C+kafi%C4%87ima+sti%C5%BEu+ra%C4%8Duni+za+struju+od+80.000+eura%2C+gra%C4%91ani+%C5%A1tede+gdje+god+mogu%3A+%E2%80%98Upisala+sam+se+u+teretanu%2C+tamo+se+tu%C5%A1iram%2C+punim+mobitel+i+su%C5%A1im+kosu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsusjedi-u-ratu-s-inflacijom-kaficima-stizu-racuni-za-struju-od-80-000-eura-gradani-stede-gdje-god-mogu-upisala-sam-se-u-teretanu-tamo-se-tusiram-punim-mobitel-i-susim-kosu-1232026 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsusjedi-u-ratu-s-inflacijom-kaficima-stizu-racuni-za-struju-od-80-000-eura-gradani-stede-gdje-god-mogu-upisala-sam-se-u-teretanu-tamo-se-tusiram-punim-mobitel-i-susim-kosu-1232026 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pripreme za zimu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetpripreme za zimu

Susjedi u ratu s inflacijom, kafićima stižu računi za struju od 80.000 eura, građani štede gdje god mogu: ‘Upisala sam se u teretanu, tamo se tuširam, punim mobitel i sušim kosu‘

Piše Inoslav Bešker
13. listopada 2022. - 09:30

"Upisala sam se u teretanu, ne zato da se vratim u formu, nego zato da se mogu tuširati, puniti mobitel i sušiti kosu fenom za 29,90 € mjesečno, to mi se isplati."

Tako glasi "post" koji kruži društvenim mrežama po Italiji, kao znak vremena. Nemamo potvrdu da nije šala, ali bez obzira na to govori da je svijest o neočekivanim i za mnoge strašnim poskupljenjima električne energije i zemnog plina stigla i do naizgled efemernih djelatnosti, kao što su tuširanje te pranje i sušenje kose. Punjenje mobitela dodaje atmosferu apsurdnoga.

Još ih muče komarice

U Italiji nije – ili još nije – jagma za dekama, kućnim ogrtačima i sličnim pomagalima za zimsko preživljavanje. Uostalom, nije im još čas. Većina Talijanâ tek u zadnji čas odlučuje i o onome što namjeravaju ili planiraju mjes...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:47