StoryEditor

Summit G7 u Njemačkoj bavit će se brojnim svjetskim krizama

Piše PSD.
6. lipnja 2015. - 13:37
Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju i ponedjeljak u Bavarskoj bit će domaćin summita G7 na čijem će dnevnom redu biti brojne svjetske krize, od grčkih problema preko međunarodnog terorizma do rata u Ukrajini, i na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kancelarka će se u nedjelju ujutro prvo sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u gradskoj vijećnici u Kruenu a zatim će prirediti domjenak na glavnom trgu. Na programu su nastupi folklornih skupina, pereci i pivo, u krajoliku koji kao da je sišao s razglednice o bavarskim Alpama.

Čini se da Berlin ovime želi pokazati svoju pristupačnost, premda se kao i na svakom summitu ove skupine očekuje velik broj protivnika globalizacije.

Tako se već u četvrtak u Muenchenu okupilo gotovo 40.000 aktivista za pravedniju globalizaciju, pri čemu nije bilo izgreda.

U nedjelju poslijepodne čelnici se sele u dvorac Elmau, odsječen od svijeta i okružen jakim policijskim snagama, gdje će početi radne sjednice s predstavnicima Kanade, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije.

Ovaj summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim.

Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, "ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć", rekla je kancelarka nedavno.

Čelnici će u dvorcu Elmau razgovarati o neposrednoj prijetnji nove vojne eskalacije u toj zemlji.

Njemačko predsjedništvo kao glavnu temu navodi islamski terorizam, od Bliskog istoka do Afrike, povezan s Iranom i s njegovim nuklearnim programom.

Drugog dana summitu će se priključiti irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari.

Nezaobilazna je i Grčka, na rubu financijskog kraha, a neki tvrde, i pred izlaskom iz eurozone. O tome će razgovarati francuski predsjednik Francois Hollande, Angela Merkel, Christine Lagarde iz Međunarodnog monetarnog fonda i talijanski premijer Matteo Renzi. Amerikanci će zahtijevati brzo rješavanje sukoba Grčke i njezinih europskih vjerovnika kako bi se ionako klimavo svjetsko gospodarstvo poštedjelo još jedne krize.

Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Ovom drugom summitu koji se održava u Njemačkoj, nakon summita u Heiligendammu 2007., Merkel želi dati socijalnu i ekološku notu.

Merkel, koja je ove godine zaradila nadimak "zaštitnice klime", istaknula je da je pomak na tom polju "apsolutni prioritet", rekli su izvori u njemačkoj vladi.

Na dnevnom redu susreta na vrhu G7 naći će se i pregovori o slobodnoj trgovini koji upravo traju između velikih gospodarskih regija, napose između EU-a i SAD-a (TTIP) te socijalni i ekološki standardi. Usto, dotaknut će se i problemi poput otpornosti na antibiotike, borbe s tropskim bolestima, gladi u svijetu, čistoće oceana i promocije žena.


h, foto: reuters
#GT#SUMMITG7

Izdvojeno

09. srpanj 2020 18:58