StoryEditorOCM
SvijetJACK SMITH

Stručnjak za ratne zločine, koji je radio i na Kosovu, istražit će Trumpovu ulogu u napadu na Kapitol i njegovo zadržavanje dokumenata iz Bijele kuće. Slijede optužnice?

Piše S.Pg.
20. studenog 2022. - 10:24

Posebni tužitelj s iskustvom u istraživanju ratnim zločinima imenovan je za provođenje kaznene istrage protiv Donalda Trumpa zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. siječnja i njegovog zadržavanja vladinih dokumenata. Jacka Smitha, specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu koji je radio pri Međunarodnom kaznenom sudu istražujući zločine protiv čovječnosti, posebnim tužiteljem imenovao je Merrick Garland, američki državni odvjetnik.

Garland je rekao da je u javnom interesu imenovanje Smitha, odnosno premještanje slučaja iz Ministarstva pravosuđa, zbog izvanrednih okolnosti u kojima je Trump najavio kandidaturu za predsjednika, a predsjednik Biden također je rekao da se planira ponovno kandidirati.

Neki su analitičari sugerirali kako se čini da ovo Smithovo imenovanje povećava vjerojatnost podizanja optužnica. "Ne pozivate Jacka Smitha, nekoga s nevjerojatnim vjerodajnicama, osim ako mislite da postoji vrlo velika vjerojatnost da će jedan od ovih slučajeva rezultirati optužbama", rekla je Barbara McQuade, bivša američka tužiteljica, za MSNBC.

Garland također ima interes prebaciti istragu u neovisne ruke jer su republikanci rekli da ga namjeravaju optužiti zbog njegove odluke da pretraži Trumpovu vilu Mar-a-Lago na Floridi u potrazi za dokumentima, i to čim preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom u siječnju.

image

Donald Trump

AFP

Smith će preuzeti opsežan materijal iz postojećih istraga, uključujući iskaze svjedoka pred velikom porotom, i zadržati većinu, ako ne i svo osoblje koje već radi na slučajevima. Na kraju svoje istrage iznijet će Garlandu svoje preporuke za optužbe ili obrazloženje zašto je odbio preporučiti kazneni progon. On će također voditi sve kaznene postupke.

"Ministarstvo pravosuđa odavno je prepoznalo da je u određenim izvanrednim slučajevima u javnom interesu imenovati posebnog tužitelja koji će neovisno voditi istragu i kazneni progon", rekao je Garland.

image

Američki državni odvjetnik Merrick Garland

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

"Na temelju nedavnih događaja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da će se kandidirati za predsjednika na sljedećim izborima i iskazanu namjeru sadašnjeg predsjednika da bude kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovati posebnog savjetnika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 12:19