StoryEditor
Svijetgrozan slučaj trovanja

Stravičan kraj gozbe samoniklim biljem: jedna osoba umrla, druga kritično; Mislili su da jedu omiljeni specijalitet, ali zabunom su ubrali otrovnu biljku...

6. travnja 2018. - 18:18
Sani_sortira_samoniko_bilje__vide_se_sparoge.JPG

Jedna je osoba u Ljubljani umrla, a druga je zbog trovanja u kritičnom stanju nakon što su konzumirali listove otrovnog jesenskog mrazovca (lat. colchicum), uvjereni da jedu medvjeđi luk koji ima slične listove, a ljudi ga početkom proljeća često beru u prirodi i koriste u salati ili za pripremu umaka i namaza.

Ženska osoba koja se otrovala jesenskim mrazovcem umrla je u četvrtak u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC), dok je druga u kritičnom stanju, objavili su u petak popodne slovenski mediji pozivajući se na bolničke izvore koji će javnost o slučaju naknadno izvijestiti na konferenciji za novinare.

Slučajevi trovanja zamjenom popularnog jestivog divljeg luka nekom od biljaka sličnog izgleda, koje su otrovne, događaju se iako zdravstvene vlasti svake godine pred sezonu branja medvjeđeg luka upozoravaju da nepažnja može imati kobne posljedice.

Trovanje jesenskim mrazovcem posebno je opasno ako se nakon prvih simptoma odmah ne zatraži liječnička pomoć, jer već nakon 24 sata dolazi do oštećenja srca, bubrega, slezene i pluća, a konačni ishod može rezultirati smrću.

item - id = 539960
related id = 0 -> 1127608
related id = 1 -> 1091987
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 19:24