StoryEditorOCM
Svijetzemlja u rasulu

Strava na Haitiju: dva novinara živa spaljena dok su radili reportažu o manjku sigurnosti na lokalnim ulicama. Treći je uspio pobjeći

Piše PSD
7. siječnja 2022. - 23:21

Dva haićanska novinara je u četvrtak živa spalila banda u glavnom gradu zemlje, rekao je za CNN izvor iz haićanskih sigurnosnih snaga. Izvor je rekao da je banda Ti Makak izvršila ubojstva u četvrti Petion-Ville u Port-au-Princeu. Motiv i detalji napada ostaju nejasni, rekao. Treći novinar uspio je pobjeći, dodao je izvor.

Haićanska medijska kuća Radio Écoute FM potvrdila je da je jedan od njezinih novinara, John Wesley Amady, ubijen u napadu dok je bio na zadatku dokumentirajući nedostatak sigurnosti u tom području. U izjavi CNN-u u četvrtak, medijska kuća je rekla da su Amadyja "divljački ustrijelili i živa spalili naoružani razbojnici".

"Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i barbarski čin", poručili su iz Radija Écoute FM, nazvavši ga "ozbiljnim napadom na pravo na život". Radio Écoute FM obustavio je rad do daljnjeg "u znak solidarnosti s obitelji žrtve", stoji u priopćenju.

Napadi se događaju u pozadini ekstremnog nasilja i pogoršanja sigurnosnih uvjeta u Port-au-Princeu, s suparničkim skupinama koje se bore jedna protiv druge ili s policijom za kontrolu nad ulicama, tako raseljavajući desetke tisuća ljudi u jednoj od najsiromašnijih država u Americi .

U srpnju prošle godine, predsjednik Haitija Jovenel Moise ubijen je tijekom napada na njegovu privatnu rezidenciju, ostavljajući vakuum moći koji je produbio previranja zbog nasilja, rastuće humanitarne krize na Haitiju i pandemije Covid-19. Sjedinjene Države u utorak su uhitile Kolumbijca zbog njegove navodne umiješanosti u Moiseovo ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 12:17