StoryEditorOCM
Svijetmajke su vrištale

Strašan zločin u Britaniji: u napadu nožem pomahnitali 17-godišnjak ubio dvoje djece, ozlijeđeno 11 osoba. Uhićen je!

Piše Vijesti sd
30. srpnja 2024. - 07:59

Jučerašnji zločin u Britaniji zgrozio je svijet, a policija je objavila kako je dvoje djece umrlo nakon napada nožem na sjeveroistoku zemlje. Ozlijeđeno je još devetero djece; njih šestero je kritično, a u teškom su stanju i dvije odrasle osobe.

Policija u Merseysideu je objavila da je osumnjičeni uhićen i da je pronađen nož. Riječ je o mladiću od 17 godina.  

Napad se dogodio iza 12 sati u Southportu, sjeverno od Liverpoola. Policija je navela da je motiv napada zasad nepoznat, ali da nije povezan s terorizmom i da osumnjičeni nije imao pomagač.

Lokalni mediji pišu kako je iza 12 sati sati policija pozvana u ovaj obalni gradić, smješten 20-ak kilometara sjeverno od Liverpoola, nakon sumnje na napad nožem. Britanski mediji prenose izjavu Colina Parrya, koji drži trgovinu u ulici u kojoj se dogodio napad koji je ispričao da je scena bila poput onih iz horror filmova.

- Majke koje su stigle na mjesto napada vrištale su. Takve se stvari događaju u Americi, a ne u našem sunčanom Southportu", užasnuto je ispričao. 

Hitna služba poslala je 13 vozila hitne pomoći na teren. Neke žrtve su također prevezene u Sveučilišnu bolnicu Aintree i bolnicu Southport i Formby. Žena koja živi nekoliko minuta od incidenta na Hart Streetu rekla je za Liverpool Echo da je oko 12:20 po lokalnom vremenu čula sirene i helikopter koji je kružio.

"Tada su počele stizati poruke u lokalnim WhatsApp grupama, govoreći ‘zatvorite prozore, zaključajte vrata‘, rekli su nam da muškarac trči uokolo i bode ljude," dodala je.

image
Darren Staples/Afp
image
Darren Staples/Afp

"Svi smo apsolutno prestravljeni, paničarimo i bolesni smo od brige – svi pokušavaju doći do bilo koga koga poznaju u tom području. Ne mogu vjerovati da se ovo može dogoditi usred bijela dana, u vrijeme ručka", kazala je. 

Svjedoci kažu da su napadnute djevojčice. Napad se dogodio za vrijeme dječje radionice koja je uključivala ples i jogu.

Premijer Starmer: Strašan i uznemirujući incident 

Reagirajući na događaj na platformi X, britanski premijer Keir Starmer kazao je da je riječ o "strašnom i duboko uznemirujućem incidentu". Dodao je kako ga kontinuirano izvješćuju o razvoju situacije.

Ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper pohvalila je brzu i odvažnu reakciju policije i hitnih službi u Southportu.

- Naše misli su s obiteljima i bližnjima osoba koje su stradale, rekla je u govoru u Donjem domu parlamenta.

image
Ioannis Alexopoulos/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 02:27