StoryEditor
SvijetOBEĆANA ZEMLJA?

Strašni uvjeti u kojima su živjeli i radili ‘posuđeni‘ radnici u tvornici za preradu mesa Tönnies potresli su Njemačku

Piše PSD
5. lipnja 2021. - 15:43

Strahoviti uvjeti u kojima su živjeli i radili "posuđeni" radnici u tvornici za preradu mesa Tönnies nije bila iznimka niti samo za mesnu industriju, niti samo za Njemačku. 

Zbog loših uvjeta upravo je u toj tvornici eksplodirao broj novozaraženih koronom.

Računica je jasna: ne samo da su nadnice niže, nego su ti radnici teoretski samo "posuđeni" iz neke od siromašnijih zemalja Europske unije.

To znači i da plaćaju pristojbe mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u svojoj domovini, ne u zemlji u kojoj rade, piše Deutsche Welle

Njemačka je nakon tog skandala drastično pooštrila propise za zapošljavanje takve inozemne radne snage, ali to je još uvijek bilo moguće već po načelu Europske unije o slobodnom protoku robe, usluga i osoba. Ne samo da se to isplati zapadnim tvrtkama nego je redovito unosan posao za "posrednike" koji su organizirali radnu snagu iz Rumunjske, Bugarske i drugih europskih država gdje su nadnice i davanja daleko niža.

Već i o tim "posrednicima" ima užasnih priča: neki bi jednostavno proglasili stečaj i nestajali kad dobili novac od zapadne tvrtke, ali prije nego što bi se tim radnicima trebalo isplatiti zarađeno, bilo je i posredničkih "tvrtki" koji su zapravo osnovale njemačke ili zapadne tvrtke u državi odakle dolaze radnici, ali ta tvrtka nije bila više nego poštanski sandučić ili tek adresa njihovog odvjetničkog ureda.

Bugarske službe - odbile novac

U konkretnom slučaju koji je dospio pred Europski sud je riječ o jednoj takvoj posredničkoj tvrtki iz Bugarske koja je dovodila radnike jednoj njemačkoj tvrtki i koja je, kao i uvijek, željela obračunati socijalna davanja u Bugarskoj. No ovaj puta su službe u Bugarskoj odbile taj prihod, što je posrednika navelo obratiti se Europskom sudu za mišljenje.

A sud ga je ovog tjedna dao - i sasvim sigurno nije bio takav kakvog ga je posrednik očekivao. U takvom slučaju tvrtka koja posreduje radnike mora onda "u značajnoj mjeri" radnike zapošljavati i u zemlji iz koje radnici dolaze da bi onda i onima koji su u inozemstvu mogla obračunavati doprinose po stavkama zemlje porijekla.

Drugim riječima, ako je to neka tvrtka koja ima pogone ili joj je glavna aktivnost - što je na primjer česti slučaj i kod građevinskih tvrtki - u samoj Bugarskoj ili nekoj drugoj siromašnijoj zemlji, onda još nekako može i za tih nekoliko radnika u inozemstvu obračunati po "domaćoj" tarifi. Ali tvrtka koja uopće ne zapošljava radnike u zemlji odakle radnici dolaze - a to su praktično sve tvrtke za posredovanje u inozemstvo - mora plaćati doprinose po stavkama zemlje u kojoj radnici i rade.

U osnovi, to je veoma loša vijest za posrednike - ali zapravo je dobra vijest za one koje namjeravaju "trbuhom za kruhom" u europsko inozemstvo. Jer zapadnim tvrtkama se više uopće ne isplati koristiti usluge nekakvog posrednika, a makar će ih i takvi europski radnici koštati više, to ne znači da oni ne trebaju takvu radnu snagu.

No u vrijeme koje će oni provesti na primjer u Njemačkoj će im biti obračunata "njemačka" mirovina - takva suradnja mirovinskih fondova među članicama Unije već uglavnom postoji odavno.

Više pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 08:40