StoryEditorOCM
SvijetUblažena blokada

Strah od nestašica i gladi: Moskva će ipak dopustiti da brodovi sa žitom napuste Odesu, Putin poslao novu poruku

6. lipnja 2022. - 11:53

Ruska vlada planira dopustiti brodovima koji prevoze žitarice da napuste ukrajinsku luku Odesu, prema novinskom izvješću, ublažavajući blokadu koja je izazvala strah od nestašica i gladi.

Rusko vodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvestija pozivajući se na vladine krugove.

"U teritorijalnim vodama susjedne zemlje turske vojne snage preuzet će razminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda", navodi se u izvješću od ponedjeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bospora.

Ovaj korak dolazi u vrijeme rasta cijena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svjetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a kolaps njezinih isporuka nakon ruske invazije jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio predsjednika Afričke unije i Senegala Mackyja Salla kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je zanijekao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman olakšati isporuku žita.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuje se u srijedu u Ankari radi razgovora o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 14:49