StoryEditorOCM
Svijetglavni protagonist

Što stoji iza ukrajinskih uspjeha? Na ovome se temelji nova vojna doktrina, a jednog čovjeka obožavaju. ‘Željezni‘ general najveći je junak rata, uzalud pokušava pobjeći od slave

Piše Sandro Pogutz
28. rujna 2022. - 14:46

Valerij Zalužni izgleda mnogo opuštenije od ruskih generala. Nije riječ samo o blažem izrazu lica od onog kakav imaju Putinovi vojni terminatori. Zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, radije od odore nosi majice kratkih rukava i kratke hlače, a poznat je i njegov smisao za humor.

Iako je ovaj čovjek zapravo glavni ukrajinski protagonist obrambenog rata, na sve načine bježi od pozornosti javnosti, a Ukrajinci ga obožavaju - zovu ga svojim Željeznim, Neslomljivim.

Napisali smo njegov veliki portret još u travnju, kad je bilo očito da od vojnog svrgavanja vlasti u Kijevu odnosno Putinova "blitzkrega" neće biti ništa, pa se logično postavilo pitanje tko stoji iza uspješnog otpora. Zalužnijevo vodstvo bilo je presudno i u aktualnoj kontraofenzivi na sjeveroistoku Ukrajine, ali ovaj general uglavnom izbjegava ratnu slavu, prepustivši tu ulogu bivšem glumcu Zelenskom. I ta se podjela uloga pokazala savršenom. Svejedno, kada se bude pisala povijest rata u Ukrajini, Zalužni će u njoj imati vrlo istaknuto mjesto.

Promjena modela

Transformirao je svoju vojsku iz nezgrapnog sovjetskog modela u modernu borbenu silu. Kalio ju je u godinama borbe s Rusijom na istočnoj bojišnici, još od 2014., pripadajući novoj generaciji ukrajinskih ratnih vođa koji su naučili biti fleksibilni i delegirati odluke zapovjednicima na terenu. Njegove pripreme uoči invazije i pametna taktika na bojnom polju u ranim fazama rata pomogli su da se Ukrajina obrani. "Zalužni se pojavio kao vojni um kakav je njegova zemlja trebala", rekao je američki general Mark Milley za "Time" u svibnju.

image

Valerij Zalužni

MIL.GOV.UA

U najvećem uspjehu Ukrajine od početka rata u veljači, munjevita protuofenziva na sjeveroistoku zemlje početkom rujna zaprepastila je ruske trupe koje su pobjegle u panici i prepustile goleme dijelove okupiranog teritorija. Do tih pobjeda došlo je u kritičnoj fazi mukotrpnog rata iscrpljivanja.

Nedavna ukrajinska ofenziva može biti prekretnica, ali svakako nije odlučujući udarac Rusima. "Gledajući unatrag, gledat ćemo na ovo kao na bitku za Midway", rekao je za "Time" Dan Rice, američki vojni veteran i izvršni direktor u West Pointu, koji je Zalužnijev posebni savjetnik. Podsjetimo, ta ključna bitka američkih snaga s Japancima dogodila se 1942., a uslijedile su još tri godine rata.

Teško je predvidjeti u kojem će pak smjeru krenuti ovaj rat i koju će ulogu Zalužni odigrati na kraju. Ali, prvi put sada se čini mogućim da bi vojska kojom zapovijeda mogla ostvariti pobjedu.

Zalužni, naravno, nije usamljenik na ukrajinskom vojnom vrhu. Među ključnim časnicima su i general Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga koji je vodio obranu Kijeva i protuofenzivu na istoku, te Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe.

Ali, kao prvi nakon predsjednika, Zalužni je postao lice obrambenih postignuća Ukrajine. Njegov lik je sveprisutan na društvenim mrežama. Jedna viralna snimka prikazuje "željeznog generala" kako kleči ispred uplakane majke jednog od svojih palih suboraca, pognute glave u tuzi ispred njegova lijesa. Na drugoj se pak smiješi vjenčavjući jednog od svojih vojnika tijekom zatišja u borbi...

Zalužni je navodno pio pivo na rođendanu svoje supruge kada je izašao van da se javi na mobitel i sazna na kojoj ga poziciji ubuduće vidi Zelenski. Čin i status 48-godišnjeg generala u to vrijeme bili su daleko ispod pozicije koju mu je ovaj ponudio. Nekima se taj izbor tada činio "nepromišljenim". Iako je Valerij Zalužni već stekao reputaciju odlučnog i ambicioznog zapovjednika, također su ga smatrali pomalo "naivnim" jer je bio poznat po tome što će se prije sprijateljiti sa svojim vojnicima nego što će ih disciplinirati. No, discipline u ukrajinskim redovima na koncu ne nedostaje, kao ni motivacije.

Duge pripreme za neizbježno

General Zalužni i njegovi najbliži suradnici za ovaj rat se nisu se počeli pripremati od dana njegova imenovanja. Po svemu što se događalo na istoku Ukrajine od 2014. godine, znali su da moraju očekivati puni vojni sraz s Rusijom.

U rujnu 2021., dva mjeseca prije nego će američka administracija početi upozoravati svijet da je ruska invazija gotova stvar, objavljujući obavještajne podatke o gomilanju trupa na ukrajinskim granicama, Zalužni je govorio o pripremi za taj konačni napad: "Uvijek sam govorio o tome otkako sam preuzeo dužnost - prijetnja potpunom agresijom bila je očita", rekao je u intervjuu za Radio Svobodu.

"Naš zadatak kao Oružanih snaga nije čekati manu s neba. Moramo se pripremiti za to. I činimo sve kako bismo bili spremni. Sa svoje strane provodimo niz vježbi, uključujući u njih i naše zapadne partnere", dodao je.

Bez obzira na to, Washington, Moskva i većina svijeta očekivali su da će Rusija poraziti ukrajinsku vojsku u nekoliko dana. Ali, ne i Zalužni, koji se na čelu armije nije našao slučajno. Bio je to dio opsežnog "remonta" vojnih snaga, s ciljem da se upravljanje vojnim operacijama odvoji od političkih pozicija, što dotad nije bio slučaj. Ministarstvo obrane i vojni vrh često bi se našli u raskoraku.

Sam Zalužni svoju će ulogu kasnije jasno sažeti, implicirajući kako on nije tu da se petlja u politiku, ali da očekuje i obrnuto: "Ja sam kao vrhovni zapovjednik odgovoran za borbenu spremnost, obuku i vođenje oružanih snaga", naglasio je lani za Radio Svobodu, ukrajinsku ogranak Radija Slobodna Europa, u jedinom njegovom velikom intervjuu koji je moguće pronaći na internetu.

General Valerij Zalužni utjelovljuje novu generaciju ukrajinskih časnika koji su se brusili u osmogodišnjem ratu u Donbasu i na poligonima diljem Europe vježbali s NATO snagama - navodi Politico. Stjecali su tako iskustva posve drukčija od autoritarnog upravljanja vojskom ustanovljenog kroz desetljeća krute sovjetske vojne obuke.

image

Ukrajinsku zastavu vijori se na ulici nedavno oslobođenog sela Visokopilja 27. rujna

Genya Savilov/Afp

"Ta suradnja s NATO-om iznjedrila je skupinu profesionalnih ukrajinskih časnika koji su težili zapadnim standardima i pomogli u izgradnji decentraliziranog, agilnijeg načina ratovanja od ruskog modela", analiziraju u Politicu, koji donosi i izjavu Oleksija Melnika, bivšeg časnika ukrajinskih zračnih snaga iz Centra Razumkov, "think tanka" sa sjedištem u Kijevu:

"Vjerojatno mogu govoriti o Zalužniju ne samo kao o pojedincu, već kao o predstavniku nove generacije ukrajinske vojske - čitavog spektra viših, srednjih, pa čak i nižih časnika", rekao je.

Rođen u sovjetskom garnizonu u sjevernoj Ukrajini 1973., jer mu je i otac bio vojni profesionalac, Zalužni se upisao na vojnu akademiju u Odesi 1990-ih kada se Sovjetski Savez raspao, a Ukrajina zapala u krizu. Pripada generaciji časnika koji su premostili dva vrlo različita razdoblja - odrasli su u sovjetskoj Ukrajini, ali željeli su odbaciti vojne dogme SSSR-a. Za diplomski rad, Zalužni je analizirao vojni ustroj SAD-a.

Zelenski ga je razumio

Prošao je put od zapovijedanja vodom do vođenja snaga na istočnoj bojišnici nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. U toj je ulozi odgojio mlađe časnike i poticao ih na agilnije donošenje odluka, prebacujući ovlasti zapovjednicima na terenu.

"Nema povratka", rekao je "na vojsku 2013.". Kada je Zelenski preuzeo dužnost 2019., rat u istočnoj Ukrajini već je bio u svojoj petoj godini, a Zalužni je bio zapovjednik u toj ratnoj zoni. Njega je dopalo da izvijesti novog predsjednika o vojnim operacijama i zapovjednim strukturama kad je ovaj došao na vlast. Znao je da Zelenski nikada nije služio vojsku i nije ga htio podučavati taktičkim detaljima ratovanja:

"Ne mora razumjeti vojne poslove ništa više nego što treba znati o medicini ili izgradnji mostova", kaže Zalužni. Na njegovo veliko iznenađenje, činilo se da se Zelenski slaže.

No, za razliku od predsjednika, koji je bio skeptičan prema obavještajnim izvješćima da je masovna ruska invazija neizbježna, Zalužni je zajedno s nekim drugim ukrajinskim časnicima znao da je to samo pitanje vremena. Stoga je u roku od nekoliko tjedana, nakon što je preuzeo visoku dužnost, počeo provoditi ključne promjene.

Početkom veljače ambiciozno je pokrenuo niz vojnih vježbi koje su uključivale tisuće ukrajinskih vojnika, s osnovnim manevrima koji su trebali simulirati ruski napad i otkriti pukotine u ukrajinskoj obrani. Po Zalužnijevom mišljenju, te vježbe bile su središnji dio ukrajinske obrambene strategije, njezina najbolja šansa za preživljavanje, ali zapovjednici ih nisu shvaćali dovoljno ozbiljno.

image

Volodimir Zelenski

Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

"Vikao sam sat vremena na njih", prisjeća se Zalužni za "Time". Muškarci koji su sjedili za stolom uglavnom su bili stariji i iskusniji od njega, koji inače nije bio na glasu da lako gubi živce. "Objasnio sam im da nas, ako ovo ne uspiju izvesti, to neće koštati samo života, već i naše zemlje."

Generali su nakon toga premjestili i kamuflirali vojnu opremu, trupe i oružje iz svojih baza i rasporedili ih diljem zemlje. To je uključivalo zrakoplove, tenkove i oklopna vozila, kao i protuzračne baterije.

"Zadah rata", kaže Zalužni, "već se osjećao u zraku. Bojao sam se da ne izgubimo element iznenađenja", kaže. "Trebali smo da protivnik misli kako smo svi i dalje raspoređeni u našim stalnim bazama, pušimo travu, gledamo TV i objavljujemo na Facebooku."

Kad je invazija počela 24. veljače general Zalužni je imao dva strateška cilja za obranu Ukrajine: "Nismo mogli dopustiti da Kijev padne", rekao je. "A na svim drugim vektorima morali smo proliti njihovu krv, čak i ako bi to na nekim mjestima zahtijevalo gubitak teritorija." Drugim riječima, cilj je bio dopustiti Rusima da napreduju, a zatim uništiti neprijateljske kolone na prvim linijama i opskrbu u pozadini. Do šestog dana invazije zaključio je da to djeluje.

Rusi su napredovali dovoljno duboko da počnu rastezati linije opskrbe, ostavljajući ih izloženima. Svejedno, i samog Zalužnog su iznenadile greške neprijatelja. Kad su se ovi suočili s jakim otporom ili izgubili liniju opskrbe, nisu se povukli ili promijenili taktiku. "Samo su potjerali svoje vojnike u smrt", rekao je Zalužni. "Odabrali su scenarij koji mi je najviše odgovarao."

No, rat se nastavio uz velike ukrajinske civilne i vojne žrtve dok su Rusi nastavljali razaranje na istoku i jugu, gdje je pao veliki lučki i industrijski grad Mariupolj, koji su sravnili sa zemljom.

Nakon svega, Ukrajina se počela pripremati za ono što se vojnim analitičarima učinilo nemogućim. Vrha države počeo je javno najavljivati pripreme za operaciju velikih razmjera ponovnog preuzimanja teritorija na jugu. U iščekivanju napada, Rusija je počela tamo premještati trupe, uključujući neke od svojih najelitnijih jedinica iz drugih regija.

Krajem kolovoza ukrajinska vojska objavila je da započinje dugo očekivana južna kontraofenziva. Ali, bilo je naznaka da se i nešto drugo sprema. "U ratu smo, ne samo na jugu", rekao je 1. rujna Oleksij Danilov, čelnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. "Crta bojišnice duga je 2500 kilometara."

No, mnogi su stručnjaci sumnjali da bi Ukrajina bila sposobna izvesti protuofenzivu i na jednoj bojišnici, a kamoli na dvije. A pet dana kasnije, ukrajinske trupe pokrenule su iznenadni napad na sjeveroistoku zemlje. Rusi su bili zatečeni. U šest dana ukrajinska vojska je preuzela oko 3000 četvornih kilometara teritorija koji je držala Rusija, uključujući strateški važna željeznička čvorišta koja su se koristila za opskrbu.

Uspjeh ovog udara je zaprepastio Kremlj, Amerikance, pa čak i visoko pozicionirane Ukrajince. "Naučio sam smanjiti svoja očekivanja kako se kasnije ne bih razočarao", rekao je tada ministar obrane Oleksij Reznikov priznajući da su se "neki pomaci dogodili malo brže od planiranog".

Obavještajni podaci i napredno oružje koje je osigurao Zapad također su pomogli. "Dali su nam lokaciju neprijatelja, koliko ih je i što su tamo uskladištili", kaže Reznikov.

Raketni sustavi visoke pokretljivosti (HIMARS), koje je donirao Pentagon, omogućio je Ukrajini da uništi skladišta streljiva, goriva i zapovjedna mjesta. Američka vozila poput Humveeja, kao i kamioni i tenkovi koje su poslale Velika Britanija, Australija, Nizozemska, Poljska i Češka, omogućili su im da ovdje nadigraju Ruse.

"Ukrajinci su se pokazali puno boljima na taktičkoj razini", kaže Jeffrey Edmonds, bivši analitičar CIA-e. "Mnogo su discipliniraniji."

Ukrajinski dužnosnici kažu da je ključna bila fleksibilna zapovjedna struktura. "Naša vojska ima slobodu donošenja odluka na svim razinama", kaže Reznikov, uspoređujući to s NATO-vim standardima. I oni to rade brzo, za razliku od Rusa.

Ukrajinski dužnosnici pažljivo raspodjeljuju zasluge za dosadašnje vojne uspjehe. "To nije priča o jednoj zvijezdi, već o sastavu naše vojne elite", kaže ministar Reznikov, navodeći dugačak popis slavnih časnika.

Usprkos svemu, kruže neke glasine o napetostima između Zelenskog i njegovog najvišeg vojnog zapovjednika, ali su ih predsjednik i njegovi suradnici odbacili.

"Takozvani sukob sa Zalužnim izmislila je, i to u potpunosti, naša opozicija", kaže Oleksij Arestovič, pomoćnik Zelenskog i veteran ukrajinske vojne obavještajne službe. "Najprije, to je izmišljeno. K tome, svako raspirivanje sukoba između vojnog zapovjednika i vrhovnog zapovjednika je katastrofa."

image
AFP

Očvrsli u ratu, ukrajinski čelnici znaju da su nedavni uspjesi Ukrajini samo kupili vrijeme. "Rusija je stavila sve na ovaj rat", kaže Oleksij Danilov, šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. "Putin ne smije izgubiti. Ulozi su preveliki."

Dok su pomaci na sjeveroistoku znatni, ukrajinske operacije na jugu napreduju sporo. Kako se približava zima, Kijev mora paziti da ne prenapregne svoje snage. A u igri su i sile izvan ukrajinske kontrole. Nadolazeća energetska kriza mogla bi iscrpiti zapadnu vojnu potporu, jer je Rusija već smanjila svoje opskrbe plinom Europi s 40% na 9%.

Sa svoje strane, vrhovni komandant Valerij Zalužni se priprema za nastavak duge i krvave borbe: "Znajući ono što znam iz prve ruke o Rusima, ova naša pobjeda neće biti konačna", rekao je za "Time". "Ona će biti samo prilika da predahnemo i pripremimo se za nastavak rata."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2022 07:39