StoryEditor
Svijetdramatična situacija

Što se dogodilo? Korona je postala portugalska noćna mora, bolnice pucaju po šavovima, hitna vozila satima čekaju dok liječnici preuzmu pacijente

Piše Anita Belak Krile
15. veljače 2021. - 13:28
AFP

Dok se većina europskih zemlja tijekom prošle godine žestoko borila s epidemijom koronavirusa, a njihov zdravstveni sustav pucao po šavovima, u Portugalu je stanje bilo prilično relaksirano. Stopa rasta infekcije nije bila zabrinjavajuća, živjelo se relativno normalno i ništa nije nagovještavalo da bi se stanje iznenada moglo stubokom preokrenuti.  A upravo se to dogodilo s početkom ove godine. U zemlji s nešto više od deset milijuna stanovnika već mjesec dana traje velika zdravstvena drama koja se ne stišava. Preko 40 posto od ukupnog broja zaraza koronavirusom te 45 posto svih smrtnih slučajeva od početka pandemije, evidentirano je upravo u siječnju.

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, zaraza je naprosto eksplodirala, a ni nakon mjesec dana krivulja se ne vraća u normalu. Portugal sada ima najveći sedmodnevni prosjek zaraženih i mrtvih na milijun stanovnika na svijetu. Trenutno je u Portugalu stopa zaraze na 100.000 stanovnika čak 1190, a smrtnosti na milijun stanovnika 334,45, što su daleko najgore brojke i od svih europskih država.

Portugalske bolnice pozivaju vlasti da zatraže međunarodnu pomoć kako bi se COVID pacijenti prebacili u inozemstvo, a glavna lisabonska bolnica Santa Maria nema više gdje pohraniti tijela umrlih. Bolnica je morala nabaviti dodatne hladnjače i  instalirati ih ispod svoje mrtvačnice.

Vozila hitne pomoći moraju ponekad i satima čekati prije nego što pacijent kojeg prevoze bude primljen u prepunu bolnicu.

Javne bolnice teško se nose s pritiskom virusa, pa su im se priključile vojne zdravstvene jedinice u Lisabonu i Portu.

Ministrica zdravstva Marta Temido potvrdila je kako je vlada pokrenula sve dostupne mehanizme, uključujući međunarodne, kako bi osigurala najbolju skrb za pacijente, no upozorila je i da geografska lokacija Portugala predstavlja poteškoće za prijevoz pacijenata, posebno jer su i druge države EU-a pod velikim pritiskom borbe protiv COVID-19.

Kao razlog eskalacije vlada je navela mutirane sojeve koji su u prosincu stigli iz Britanije, ali i slabljenje epidemioloških mjera tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Njemačka im je poslala tim pomoć od 26 osoba među kojima je osam liječnika. Isto tako transportnim avionom prebačeno je i 50 respiratora, sprava za infuziju te dodatni bolnički kreveti.

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 20:10