StoryEditorOCM
Svijet‘ovo smo očekivali‘

Što je sindrom bijelih pluća? Tajanstvena bolest sije strah, u svijetu raste broj oboljelih

Piše Vijesti SD
1. prosinca 2023. - 18:45

Tajanstvena bolest sije strah na globalnoj razini od kada je stigla u Europu nakon slučajeva zabilježenih u SAD-u i Kini.

Simptomi sindroma bijelih pluća uključuju temperaturu, kašalj i umor, zelenu sluz i otežano disanje. Stope šireg tipa upale pluća dosegnule su "epidemijske" razine u Danskoj, kažu tamošnji liječnici, nekoliko dana nakon što je Nizozemska izvijestila o alarmantnom porastu djece koja se bore sa sindromom bijelih pluća - piše Mirror.

Riječ je o opasnoj upali pluća koja je trenutno osobito raširena kod djece. Gotovo 150 slučajeva upale pluća zabilježeno je prošlog mjeseca samo u Ohiu u SAD-u.

image

Ilustracija

/Shutterstock

Liječnici u Danskoj su zabrinuti. Kažu da se širenje sindroma bijelih pluća, za koji se smatra da je vrsta mikoplazmalne pneumonije, može spriječiti pranjem ruku, pokrivanjem usta prilikom kašljanja i boravkom kod kuće dok smo bolesni.

Hanne-Dorthe Emborg, viša istraživačica na Statens Serum Institutu, rekla je:

- U posljednje četiri godine broj infekcija mikoplazmom bio je izuzetno nizak i stoga nije neobično da sada imamo epidemiju. Zapravo očekujemo je otkako smo zatvorili zemlju nakon pandemije Covida.

- Upravo zbog toga što je broj infekcija bio tako nizak u zadnje tri i pol godine, imamo skupinu djece koja nisu izgradila imunitet. Vjerojatno možemo očekivati ​​veću incidenciju ove sezone nego što su bile tijekom prethodnih epidemija mikoplazme u vrijeme prije pandemije.

image

Ilustracija

Arun Sankar/Afp

Sumnja se da se sindrom bijelih pluća proširio u Kini, koja tvrdi da je poduzela mjere za sprječavanje prijenosa te bolesti, kao i drugih respiratornih bolesti nakon Covida. Wang Yi, ministar vanjskih poslova Kine, rekao je:

- Upala pluća je vrlo česta pojava u mnogim zemljama, a u Kini je učinkovito stavljena pod kontrolu. Ništa neće utjecati na interakciju Kine s međunarodnom zajednicom i pozdravljamo više posjeta prijatelja iz cijelog svijeta - piše Mirror.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2024 10:01