StoryEditor
SvijetZAŠTITA POTROŠAČA

Stižu li u istočnu Europu proizvodi druge klase? Znanstvenici u šest europskih zemalja uspoređivali čokoladu, špagete, alkohol... Evo što su otkrili

Piše PSD
11. listopada 2021. - 14:54

Barbara Peychinova, rodom iz Bugarske, opisala je u prilogu za DW svoje iskustvo života u Engleskoj i motive povratka u svoju domovinu. Otkriva da joj je, osim rodbine, u Velikoj Britaniji nedostajala bugarska hrana

- Svježi sir, voće i povrće… sve te stvari kod kojih možeš osjetiti prirodni okus – objasnila je u video prilogu.

Namirnice su u bugarskoj ukusnije, primjećuje Barbara, ali s druge joj se strane čini da su kozmetički proizvodi lošije kvalitete.

Primjerice, šampon koji je koristila u Engleskoj kasnije je kupila u Bugarskoj, ali je odmah primjetila da joj sasvim drugačije djeluje na kosu.

Službene potvrde za subjektivna iskustva kupaca nema, a iz prehrambenih poduzeća jednoglasno poručuju da je kvaliteta njihovih proizvoda svugdje ista. 

- Ne postoji nikakva razlika u kvaliteti – rekla je Jana Ivanova iz organizacije "Food Drink Bulgaria". Dodaje da je rasprava pokrenuta jer su se neki potrošači u istočnoj Europi osjećali zanemarenima u odnosu na one na zapadu.

Bugarske državne institucije uložile su dvije godine rada u istraživanje kvalitete prehrambenih proizvoda. Analizu istovjetnih proizvoda provodili su u tri zemlje na istoku i tri na zapadu Europe, a rezultati su objavljeni u veljači prošle godine.

- Nismo naišli na razlike u kvaliteti testiranih prehrambenih proizvoda i alkoholnih pića - rekao je član bugarske Komisije za prava potrošača Konstantin Raykov, koji je odmah zatim dodao da su otkrivene razlike u sirovinama korištenim u procesu proizvodnje.

Uspoređivani su špageti, čokolada s lješnjacima, maslac, alkohol te konzerve tunjevine, graška i kukuruza. Samo su kod graška i kukuruza pronađene male razlike, navodi DW.

item - id = 1134144
related id = 0 -> 1147913
related id = 1 -> 1147270
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 14:57