StoryEditorOCM
Svijet‘živi štit‘

State Department šokiran snimkom koja otkriva bestijalnost izraelskih snaga: ‘Ovo treba hitno istražiti, naći odgovorne‘

Piše hina
24. lipnja 2024. - 22:20

State Department u ponedjeljak je nazvao "šokantnim" video u kojem izraelske snage na prednjem dijelu vojnog džipa voze vezanog Palestinca te pozvao na hitnu istragu radi utvrđivanja odgovornosti.

"Vidjeli smo taj video, šokantan je. Apsolutno je neprihvatljivo činiti takvo što. Ljudi se nikada ne bi smjeli koristiti kao živi štit. Izraelska bi vojska hitno trebala istražiti što se dogodilo, pozvati ljude na odgovornost", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller na konferenciji za novinare.

U subotu su snage izraelske vojske zavezale ranjenog Palestinca za poklopac motora vojnog džipa tijekom racije uhićenja u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali. Video je potvrdio Reuters. Izraelska vojska je rekla da su vojnici prekršili protokol.

image
Jack Guez/Afp

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su incident dan nakon što se dogodio izazvavši bijes na društvenim mrežama. Na podijeljenoj video snimci vidi se džip s muškarcem na poklopcu motora kako prolazi pored dva vozila hitne pomoći.

Vojnici su optuženi da su tijekom operacije zlostavljali ranjenog muškarca koristeći ga kao "živi štit".

IDF je u priopćenju rekao da su trupe bile u "terorističkim operacijama uhićenja traženih osumnjičenika" u širem području Dženina te da je tijekom razmjene vatre jedan od osumnjičenih ranjen i uhvaćen.

image
Jack Guez/Afp

"Kršeći naredbe i standardne operativne procedure, snage su osumnjičenoga odvezle dok je bio vezan na vrhu vozila", rekla je vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 22:26