StoryEditor
Svijetprijedlog poljskog ministra vanjskih poslova sikorskog inspiriran rušenjem berlinskog zida

"Srušimo Palaču kulture u Varšavi!"

Piše PSD.
11. studenog 2009. - 21:26

Radoslaw Sikorski / AP
Poljaci bi trebali sravniti sa zemljom Palaču znanosti i kulture, izgrađenu u središtu Varšave u stilu socijalističkog realizma, kao što su Nijemci srušili Berlinski zid.

To svojim sunarodnjacima predlaže poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, koji tvrdi da bi to rušenje bilo isto onako simbolično kao kad je 1918. godine srušen ruski pravoslavni hram u Varšavi nakon što je Poljska, poslije 129 godina tijekom kojih je bila podijeljena između Rusije, Njemačke i Austrije, ponovno stekla svoju neovisnost.

Šef poljske diplomacije ističe da je ta zgrada s tornjem, visoka ukupno 230 metara, neekološka te da se na njezino održavanje troši previše novca, a hitno joj je potrebna opsežnija rekonstrukcija, koja bi bila vrlo skupa.

Na mjestu te zgrade on bi rado vidio veliki park u koji bi stanovnici glavnoga grada dolazili na piknik.

San (ne samo) Sikorskog da se Varšava oslobodi tog staljinističkog simbola teško se, međutim, može ispuniti jer je palača, nakon višegodišnjih burnih rasprava, 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom kulture, kao što su, primjerice, i čuveni krakovski zamak − dvorac kraljeva Wawel ili Malbork, utvrđeni srednjovjekovni grad reda njemačkih viteza.

Poljaci su palaču dobili na dar od sovjetskog diktatora Staljina početkom 50-ih godina. Prema nekim arhitektima, palača nema umjetničku vrijednost, no drugi brane i hvale 42-katnu dominantu Varšave.

Turisti to zdanje cijene gotovo bez iznimke jer je odlična orijentacijska točka u poljskom glavnom gradu, a i s nje se pruža najbolji pogled na grad.

Milan Lazarević

Djelo sovjetskih udarnika

Gradnja divovske palače, Staljinova dara socijalističkoj Poljskoj, počela je 1952. godine i trajala je tri godine. Palaču je gradilo oko 3500 odabranih sovjetskih udarnika. Zgrada ima 3228 prostorija, a posjetiteljima je najzanimljiviji vidikovac na 30. katu, na visini od 114 metara.

 

item - id = 75687
related id = 0 -> 1147477
related id = 1 -> 1142924
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 00:13