StoryEditor
Svijetnovi neredi na sjeveru kosova izazivaju pažnju svjetske javnosti

Srpski radnici provalili u sud u Mitrovici, a ispred njega pronađena bomba

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 12:52

Srpski djelatnici okružnog i općinskog suda i tužiteljstva na sjeveru Mitrovice nasilno su u petak ujutro ušli u dvorište i zgradu suda i istaknuli srpsku zastavu, a ispred zgrade je pronađena eksplozivna naprava.

Specijalne postrojbe UNMIK-ove policije, opremljene štitovima, kacigama i opremom za brzo djelovanje nalaze se u blizini zgrade suda, ali ne reagiraju.

Situacija je trenutačno mirna, ali napeta.

Predstavnik prosvjednika Miodrag Ralić izjavio je srpskim medijima da su svi napori za dogovor s predstavnicima UNMIK-a o vraćanju pravosudnih djelatnika srpske nacionalnosti na radna mjesta ostali bez rezultata.

- Radnici samo žele iskoristiti osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na rad - rekao je Ralić i dodao da je nasilni ulazak u prostorije suda "normalan i opravdan".

Zaposlenici srpskih pravosudnih tijela prosvjeduju već tri tjedna, tražeći da se vrate na svoja radna mjesta s kojih su, kako navode, izbačeni 1999. godine. Već tri tjedna u tom sudu ne rade albanski zaposlenici jer to ne dopušta policija kako ne bi došlo do izgreda.

Okružni i općinski sud na sjeveru Mitrovice radi pod nadzorom UNMIK-a, dok srpski zaposlenici tih sudova traže da rade pod nadzorom srpskog pravosuđa.Za sada nema reakcije UNMIK-a i kosovskih institucija na nasilno upadanje Srba u zgradu suda.

Ispred zgrade suda policija je na dojavu građana pronašla neeksplodiranu napravu, najvjerojatnije bombu "kašikaru", javljaju srpski izvori sa sjevera Mitrovice.

Pripadnici Kosovske policijske službe i UNMIK-ove policije, koji se nalaze ispred zgrade suda, osigurali su prostor gdje je bomba pronađena i čekaju dolazak specijalaca koji će je demontirati i ukloniti.

(H)

Izdvojeno

10. srpanj 2020 22:09