StoryEditorOCM
Svijetnema milosti

Srpski plaćenici koji su se žalili Putinu brutalno kažnjeni: ‘Htjeli ste kod Kadirova, evo vam sad najgora bojišnica!‘

Piše Anita Belak Krile
15. siječnja 2024. - 17:30

Poznati srpski plaćenik, snajperist Dejan Berić, koji inače regrutira Srbe u rusku vojsku prošli se tjedan javno požalio na postupanje oficira u Putinovoj vojsci, kazavši da ih tretiraju kao stoku. Srbi se, inače, bore u jedinici "Vuk", koja je dio Rjazanske desantne pukovnije, a Berić se još od 2014. godine bori na strani pobunjenih Rusa iz Donecka i Luhanska. Srbi koji su potpisali ugovor s ruskim Ministarstvom obrane u Moskovskoj oblasti, upisani su u 119. pukovniju 106. Tulske zračno-desantne divizije. Nakon toga su prevezeni u ruski grad Rjazanj, a potom i u Luhansk gdje se bore protiv Ukrajinaca.  

U videu koji je objavljen na komunikacijskoj mreži Telegram Berić je tako prošli tjedan govorio o tome kako je prije Nove godine zapovjedništvo pukovnije naredilo Srbima da jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga, dajući im po dva-tri spremnika streljiva i naredivši im da zauzmu ostalo oružje u borbi. Kazao je kako su srpski plaćenici odbili izvršiti ovu naredbu i da su tražili premještaj u drugu postrojbu. To je, pak, razbjesnilo Ruse koji su ih proglasili dezerterima i izbacili iz zemunica na hladnoću te nekoliko dana držali na cesti bez hrane i vode. U istom videu rekao je kako su nakon toga u pukovniju stigli predstavnici vojne policije, koji su pucali u zrak, maltretirali ih i od njih tražili da potpišu priznanje da su špijuni.

Naveo je da ih Rusi „zovu Ciganima i da ih tuku" te da su odbili liječiti čak i teško bolesne Srbe.

"Nekima u smrskali glave! - ispričao je.

image
screenshot X

Također je izrazio bojazan da će ga "vjerojatno strpati u zatvor te da će sve završiti ubijanjem naših vojnika". Zapovjedništvo 119. pukovnije nazvao je "organiziranom zločinačkom skupinom". Otkrio je kako se obratio vojnom tužiteljstvu i rukovodstvu Čečenije sa zahtjevom za prebacivanjem srpskih plaćenika u odred Ahmat, ali da "rukovodstvo 119. pukovnije ne želi da to dobro završi".

Potom je uvjeravao kako je kontaktirao najviše vojne krugove i "dobio sve potrebne dokumente za cijeli bataljon Srba, Rusa i svih ostalih koji žele prijeći u Ahmat.

"Sve će biti kao prije samo će sada naši ljudi služiti u Ahmatu. Mnogi su sretni zbog toga – kazao je Berić.

No, to je propalo. 

Odbijena prekomanda u Čečeniju

Danas pak mediji u Srbiji prenose kako je stigla stroga kazna od ruskog Ministarstva obrane. Javljaju da je odbijen zahtjev Srba da se presele u Ahmat, u bataljun koji bi bio pod zapovjedništvom čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Umjesto toga, srpski plaćenici su poslani na mjesta najžešćih borbi, a rusko tužiteljstvo pokrenulo je istragu koja bi mogla dovesti do kaznenog postupka. Prethodno je Berić uvjeravao Srbe da se uspješno dogovorio s Ramzanom Kadirovom o prelasku svih Srba u Ahmat, što je navodno omogućio osobno ruski general Apti Alaudinov.

Međutim, rusko Ministarstvo obrane odbilo je zahtjev Kadirova, uz formulaciju "da svaka javna iznuda i provokacija protiv nadređenih vojnih osoba mora biti suzbijena i sankcionirana".

Vojno tužilaštvo je navodno dobilo zadatak da donese presudu po kojoj će Srbi biti proglašeni kao "pobunjenici i provokatori".

image

Mirela Jakupanec

screenshot X

Slobodna Dalmacija je u lipnju 2022. prenijela izjavu ovog srpskog plaćenika kad je govorio o „lekarki anđelu iz Hrvatske”. Mislio je na Mirelu Jakupanec, kojoj je prošli tjedan Vladimir Putin dodijelio rusko državljanstvo jer brine o ruskim ranjenicima u Ukrajini. Iako se spominje da je ona liječnica, prema informacijama do kojih su došli hrvatski mediji ona nije liječnica nego  medicinska sestra koja je prije radila kao njegovateljica za starije osobe.

Govoreći o Mireli Jakupanec koju je upoznao u Ukrajini, Dejan Berić je tada kazao: "Ja je ne bih ni spomenuo da mi nije dala dopuštenje za to, ali za sada nije dala privolu za otkrivanje identiteta i mjesta iz Hrvatske iz kojeg dolazi, ni bolnice gdje trenutno radi. Ona je bila katolkinja i promijenila je svoju vjeru u pravoslavnu. Zašto? Ne znam, ali znam da je ovdje svi vole, ja bih je jednako cijenio i da je katolkinja ili bilo koje druge vjere kad je učinila ovakvo što. Nadam se da neće imati problema kad se vrati u Hrvatsku s tamošnjim vlastima, jer ona ovdje nije vojnikinja, nego liječnica, i ne sudjeluje u borbenim djelovanjima." 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 08:09